Grzybowa z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowa z soczewicą

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.25 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

15 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnuszka i zalej taką ilością wody, aby tylko je przykryła. Zostaw na całą noc.

Krok 2

Marchewkę i pietruszkę pokrój na plasterki, a paprykę na małe kawałki. W garnku zagotuj 2 l wody i dorzuć pokrojone warzywa. Gotuj 10 minut.

Krok 3

Wodę z moczenia grzybów zachowaj. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę i pora. Na patelnię nalej oliwę, włóż masło i grzyby. Smaż na średnim ogniu, aż grzyby lekko się zezłocą. Zmniejsz ogień, dodaj cebulę i pora i gotuj aż warzywa się zeszklą.

Krok 4

Do wody z warzywami dodaj wodę z moczenia grzybów, grzyby i warzywa z patelni oraz kostkę drobiową i soczewicę. Wymieszaj, gotuj jeszcze 15 minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej