Grzybowa z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowa z soczewicą

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.25 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

15 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnuszka i zalej taką ilością wody, aby tylko je przykryła. Zostaw na całą noc.

Krok 2

Marchewkę i pietruszkę pokrój na plasterki, a paprykę na małe kawałki. W garnku zagotuj 2 l wody i dorzuć pokrojone warzywa. Gotuj 10 minut.

Krok 3

Wodę z moczenia grzybów zachowaj. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę i pora. Na patelnię nalej oliwę, włóż masło i grzyby. Smaż na średnim ogniu, aż grzyby lekko się zezłocą. Zmniejsz ogień, dodaj cebulę i pora i gotuj aż warzywa się zeszklą.

Krok 4

Do wody z warzywami dodaj wodę z moczenia grzybów, grzyby i warzywa z patelni oraz kostkę drobiową i soczewicę. Wymieszaj, gotuj jeszcze 15 minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowa z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej