Szparagi z szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szparagi z szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

302 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz szparagi, odłam i odrzuć ich stwardniałe końcówki. Obgotuj je przez 5 minut, a następnie ostudź.

Szparagi z szynką - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż krótko szparagi, rozkruszając na nich Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.

Szparagi z szynką - Krok 2

Krok 3

Wyłóż półmisek liśćmi sałaty. Następnie zawiń po trzy sztuki szparagów w plaster szynki i ułóż na półmisku.

Szparagi z szynką - Krok 3

Krok 4

Na koniec rozmieszaj twarożek z Przyprawą w mini kostkach Pietruszka Knorr i odrobiną jogurtu naturalnego, do uzyskania konsystencji sosu. Polej nim szparagi, po czym podawaj.

Szparagi z szynką - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Jan Wolka

    Jan Wolka , 17.04.2017

    smaczne.dziekuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi z szynkąSzparagi z szynką

Szparagi można jeść na wiele sposobów, jednak najpopularniejsze to te podawane z szynką. Wzmacnia ona ich oryginalny smak, czyniąc je potrawą elegancką i wykwitną. Miłośnicy szparagów podkreślają, że są one uważane za silny afrodyzjak, dlatego poleca się je szczególnie na romantyczne kolacje przy świecach – jako przystawkę lub danie główne. Są warzywem uniwersalnym, dostępnym przez cały rok, ale na stołach królują w maju. Poza sezonem sprowadza się je m.in. z Chin czy Peru. Smakują zarówno tradycjonalistom, jak i osobom lubiącym eksperymentalną kuchnię. Jeśli polejesz je delikatnym sosem ze śmietankowego twarożku i jogurtu naturalnego, szparagi staną się jeszcze bardziej delikatne i kremowe, dosłownie rozpływające się w ustach. Aby potrawa wyglądała bardziej zachęcająco, możesz udekorować ją liśćmi sałaty lub natką pietruszki. Szparagi doskonale komponują się z białym, schłodzonym winem. Taka kolacja we dwoje na pewno będzie niezapomniana.