Szparagi z szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szparagi z szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
306 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

289 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz szparagi, odłam i odrzuć ich stwardniałe końcówki. Obgotuj je przez 5 minut, a następnie ostudź.

Szparagi z szynką - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż krótko szparagi, rozkruszając na nich Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.

Szparagi z szynką - Krok 2

Krok 3

Wyłóż półmisek liśćmi sałaty. Następnie zawiń po trzy sztuki szparagów w plaster szynki i ułóż na półmisku.

Szparagi z szynką - Krok 3

Krok 4

Na koniec rozmieszaj twarożek z Przyprawą w mini kostkach Pietruszka Knorr i odrobiną jogurtu naturalnego, do uzyskania konsystencji sosu. Polej nim szparagi, po czym podawaj.

Szparagi z szynką - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Jan Wolka

    Jan Wolka , 17.04.2017

    smaczne.dziekuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi z szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron z ciecierzycą
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi z szynkąSzparagi z szynką

Szparagi można jeść na wiele sposobów, jednak najpopularniejsze to te podawane z szynką. Wzmacnia ona ich oryginalny smak, czyniąc je potrawą elegancką i wykwitną. Miłośnicy szparagów podkreślają, że są one uważane za silny afrodyzjak, dlatego poleca się je szczególnie na romantyczne kolacje przy świecach – jako przystawkę lub danie główne. Są warzywem uniwersalnym, dostępnym przez cały rok, ale na stołach królują w maju. Poza sezonem sprowadza się je m.in. z Chin czy Peru. Smakują zarówno tradycjonalistom, jak i osobom lubiącym eksperymentalną kuchnię. Jeśli polejesz je delikatnym sosem ze śmietankowego twarożku i jogurtu naturalnego, szparagi staną się jeszcze bardziej delikatne i kremowe, dosłownie rozpływające się w ustach. Aby potrawa wyglądała bardziej zachęcająco, możesz udekorować ją liśćmi sałaty lub natką pietruszki. Szparagi doskonale komponują się z białym, schłodzonym winem. Taka kolacja we dwoje na pewno będzie niezapomniana.