Jak przygotować białe szparagi? Jak je przyrządzić?
W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Jak zrobić szparagi białe do obiadu?
Białe szparagi dojrzewają pod ziemią i są uważane za bardzo szlachetne warzywa, co zresztą doskonale widać po ich wysokiej cenie. Jak zrobić białe szparagi, żeby je dobrze wykorzystać? Szparagi trzeba dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie odciąć z nich zdrewniałe końcówki. Następnie szparagi obiera się z włókien przy pomocy małego nożyka i gotuje w wodzie z dodatkiem cukru, soli oraz odrobiny masła. Szparagi należy gotować maksymalnie 7 minut – zbyt długie gotowanie sprawi, że się rozpadną. Po ugotowaniu szparagi delikatnie odsącza się z wody i lekko soli, a następnie podaje do mięsa i ziemniaków lub do innego dania. Gotowane szparagi można potraktować też jako przystawkę lub składnik dania jednogarnkowego.
Białe szparagi – jak przygotować?
Jak przygotować białe szparagi na patelni? Ugotowane szparagi możecie podsmażyć z masłem w taki sam sposób, w jaki podsmaża się fasolkę szparagową. Po ugotowaniu i odsączeniu szparagów wrzućcie je na patelnię, dodajcie łyżkę masła, a następnie podsmażajcie przez kilka minut. Szparagi możecie też posypać niewielką ilością bułki tartej – jej kawałeczki zwiążą się z masłem i utworzą gęsty sos. Tak przygotowane szparagi pasują do dań z mięsa, np. kotletów schabowych, zrazów lub de volaille.
Komentarze (0)