Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu. Gotowanie szparagów nie jest trudne, ale warto mieć na uwadze kilka zasad, dzięki którym będą one jeszcze smaczniejsze. Poniżej udzielamy kilku przydatnych rad.

Jakie szparagi wybrać – białe czy zielone?

Najpopularniejsze rodzaje szparagów – białe i zielone – to pędy tego samego gatunku. Odmienny kolor wynika z innej metody uprawy (białe rosną pod ziemią). Poza barwą różnią się od siebie pod kilkoma innymi względami.

  • Szparagi zielone – cienkie pędy, bardzo wyrazisty smak.
  • Szparagi białe – grubsze i twardsze pędy, delikatniejszy smak.

To które szparagi wybierzemy, to bardzo indywidualna kwestia. Zarówno z białych, jak i zielonych pędów można przygotować wiele pysznych dań.

Jak przygotować szparagi do gotowania?

Zanim przystąpisz do gotowania, umyj szparagi, a następnie osusz. Młode zielone szparagi nie wymagają obierania, wystarczy, że obetniesz końcówki (około 1/3 długości od dołu). Inaczej jest ze starszymi zielonymi szparagami oraz ogółem z białymi szparagami – ze względu na nieco bardziej łykowatą strukturę należy je obrać. Białe szparagi ze względu na nieco bardziej łykowatą strukturę należy obrać. Obieraj starannie od góry do dołu, zaczynając zaraz pod główką. Z końcówkami postępuj analogicznie jak w przypadku zielonej odmiany.

Jak gotować szparagi? Wkładać je do zimnej czy gorącej wody?

Jak ugotować białe, a jak zielone szparagi? Wrzucić je do zimnej, czy do gorącej wody? Proces gotowania przebiega podobnie w obu przypadkach. By uzyskać doskonale miękkie, jędrne i pełne smaku szparagi, postępuj zgodnie ze wskazówkami:

  1. Zagotuj wodę. Nie wrzucaj szparagów do zimnej wody! W przypadku zielonych dodaj szczyptę soli, a jeśli gotujesz białe, dodaj odrobinę cukru i soli. Ten zabieg pozwoli wydobyć głębię smaku.
  2. Zielone szparagi gotuj na średnim ogniu około 5 minut od ponownego zagotowania się wody. Białe z kolei wymagają nieco więcej czasu – około 10-15 minut. Dla pewności sprawdź widelcem, czy szparagi są odpowiednio miękkie.
  3. Najlepszy efekt uzyskasz, gotując szparagi pod pokrywką, w pozycji pionowej, tak by główki wystawały ponad poziom wody. Jeśli jednak nie masz specjalnego, wysokiego naczynia do gotowania szparagów, możesz wykorzystać jeden z garnków ze swojej kolekcji (jeśli gotujemy szparagi na leżąco, to nie musimy przykrywać garnka). Gotowane poziomo szparagi będą równie smaczne. Jednak należy pamiętać, by się nie przegotowały.

Wyśmienite szparagi – sprawdź nasze przepisy

Szparagi możesz przyrządzić na wiele sposobów. Ich smak doskonale pasuje do mięs, o czym przekonasz się, próbując szparagów w boczku. Z kolei szparagi w sosie z masła klarowanego świetnie sprawdzą się jako wegetariańska przekąska.

Na naszej stronie znajdziesz również przepis na grillowane szparagi oraz pieczone szparagi.