Masło klarowane. Do czego służy? Co na nim smażyć?
Masło klarowane cieszy się coraz większą popularnością. Do czego służy i co właściwie kryje się pod tym określeniem? Czy można wykorzystywać je jako alternatywę dla tradycyjnego masła, margaryny czy oleju? W czym tkwi sekret jego przygotowywania? Postanowiliśmy to sprawdzić!
Jak wygląda i smakuje masło klarowane? Skąd pochodzi przepis?
Masło klarowane jest naturalnym, stuprocentowym tłuszczem pozbawionym pochodzących z mleka krowiego tzw. substancji stałych – m.in. białka i wody. Jego walory smakowe doceniane są przez profesjonalnych szefów kuchni i amatorów gotowania wszystkich kuchni świata. Ten rodzaj masła, zwany też ghee, został spopularyzowany w Indiach, gdzie wytwarza się je z krowiego lub bawolego mleka i dodaje do większości potraw wymagających użycia tłuszczu. W smaku przypomina tradycyjne masło, jednak określa się je jako bardziej wyraziste, słodkawe, o lekko orzechowej nucie i aromacie. Już samym swoim wyglądem zachęca do tego, żebyśmy przyjrzeli mu się bliżej – piękny złoty kolor rozbudza zmysły i zachęca do kulinarnych eksperymentów.
Masło ghee – w czym tkwi jego fenomen?
Na początku odpowiedzmy sobie na pytanie – czym różni się masło klarowane od tradycyjnego masła krowiego? Przede wszystkim składem. Tradycyjne masło w 82% składa się z tłuszczu, pozostałe 18% składników to woda, białko oraz cukier mleczny. Dla porównania skład masła ghee jest banalnie prosty – produkt ten to niemal 100% czystego, naturalnego tłuszczu, ponieważ podczas procesu klarowania wytrącają się z niego pozostałe składniki. Czym jeszcze różnią się między sobą te dwa produkty?
Masło klarowane możemy przechowywać o wiele dłużej niż tradycyjne masło, które ma krótszą datę do spożycia. Jeśli będzie ono szczelnie zamknięte z powodzeniem może stać w naszej lodówce nawet do dwunastu miesięcy (w temperaturze pokojowej do sześciu miesięcy). Wyróżnia je także wysoka temperatura dymienia. Masło ghee zaczyna się palić osiągając 235°C. Warto wspomnieć o tym, że na przykład olej rzepakowy tłoczony na zimno ulega spalaniu w temperaturze około 130°C, a słonecznikowy nierafinowany w 107°C. Oleje rafinowane: rzepakowy – 205°C; słonecznikowy – 225°C, oliwa z oliwek – 225°C.
Do czego służy masło klarowane?
Skoro wiemy już, czym jest masło klarowane, zastanówmy się do czego go używać. Masło ghee sprawdza się jako zamiennik każdego rodzaju tłuszczu: tradycyjnego masła, margaryny czy różnych olejów (rzepakowego, słonecznikowego, kokosowego). Możemy używać go do gotowania, duszenia i pieczenia. Masło klarowane sprawdzi się również do smażenia, ale w tym przypadku o wiele lepszym wyborem będzie rafinowany olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.
Masło klarowane można dodawać między innymi do zup, czy wykorzystać jako omastę, na przykład do ziemniaków. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby posmarować nim kanapkę lub… Dodać do kawy (otrzymamy wówczas tak zwaną bulletproof coffee).
Jak widać masło klarowane jest bardzo wszechstronne. Jeżeli akurat mamy je w lodówce, można je wykorzystać właściwie do wszystkiego. Są jednak potrawy, które aż się proszą o to, aby zwykły tłuszcz zamienić na masło klarowane. Co na nim smażyć? Przede wszystkim produkty, które wymagają obróbki w bardzo wysokiej temperaturze. Mogą to być zarówno różne gatunki mięs, jak i warzywa.
Jak zrobić masło klarowane?
Masło klarowane możemy kupić w większości marketów albo zrobić samodzielnie we własnej kuchni. Przepis nie jest skomplikowany, więc poradzą sobie z nim zarówno profesjonalni kucharze, jak i amatorzy gotowania.
Będziemy potrzebować garnek lub patelnię oraz tradycyjne masło – dwie lub trzy kostki. Masło należy pokroić na drobniejsze kawałki, wrzucić do naczynia i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, w wyniku którego zacznie wytwarzać się piana. Pianę należy delikatnie ściągnąć, a masło podgrzewać na bardzo małym ogniu do momentu całkowitego odparowania wody. Gotowe masło (bez osadu) musimy ostudzić, a następnie przelać do przygotowanego wcześniej, suchego (!) naczynia. Najlepiej sprawdzą się do tego naczynia z kamionki lub ciemnego szkła, ale może być to również zwykły słoik. Tak przygotowany produkt najlepiej przechowywać w lodówce.
Komentarze (0)