Czy masło można mrozić? Jak je szybko rozmrozić?
Zrobiliście zbyt duże zapasy masła i nie wiecie co z nimi zrobić? Przychodzimy z pomocą! Szkoda przecież wyrzucać produkty, które w każdej chwili mogą Wam się przydać. Rozwiązaniem tego problemu może być zamrażarka. Czy mrożenie masła jest szkodliwe? Jak przygotować się do tego procesu i jak rozmrozić masło, gdy pojawi się taka potrzeba? Sprawdźcie sami!
Czy masło można mrozić?
Zastanawiacie się, czy można mrozić masło? Przychodzimy z odpowiedzią! Nie ma żadnych przeciwwskazań do zamrożenia tego produktu. Dzięki tej metodzie nie zmarnujecie jedzenia i w każdej chwili będziecie mogli sięgnąć po masło, które przydaje się do przyrządzenia wielu potraw. Czy każdy rodzaj nadaje się do mrożenia? Tak, niezależnie od tego, czy jest to masło solone, czy stołowe, możecie poddać je obróbce termicznej.
Masło powinno być przechowywane w zamrażarce do pół roku, po tym czasie musicie je wyciągnąć. Dlaczego? Masło w zamrażarce również może się zepsuć. Musicie pamiętać o jednej, ważnej zasadzie! Po wyciągnięciu masła z zamrażarki, nie możecie go ponownie zamrozić. Ta czynność mogłaby być szkodliwa dla Waszego zdrowia, dlatego nie warto ryzykować!
Jak mrozić masło? Nasze metody
Mrożenie masła jest niezwykle łatwym procesem. Jak to zrobić? Mamy dla Was dwie metody. Możecie zamrozić kostkę masła w tym samym opakowaniu, w którym została zakupiona. Odpakowaliście już Wasz produkt? Możecie przełożyć masło do plastikowego pojemnika lub owinąć je folią aluminiową. Jeśli chcecie, podzielcie je na kilka porcji i zamroźcie masło w takiej formie. Uwaga! Nie kładźcie masła obok produktów z intensywnym zapachem, ponieważ może przesiąknąć ono ich aromatem.
Przygotowaliście domowe masło? Je również możecie zamrozić! Przełóżcie je do plastikowego pojemnika i włóżcie do chłodnej temperatury. Domowe masło nie powinno spędzić w zamrażarce więcej niż 3 miesiące.
Jak rozmrozić masło?
Chcecie wyciągnąć masło z zamrażarki, jednak nie wiecie, jak się do tego przygotować? To naprawdę proste. Najlepiej wyjąć produkt z zamrażarki kilka godzin przed użyciem. Masło roztapia się dość szybko, więc nie powinno zająć Wam to zbyt dużo czasu. Możecie również położyć je obok kaloryfera lub kuchenki. Jeżeli jednak potrzebujecie produktu „na już”, to mamy na to sposób. Jak szybko rozmrozić masło? Wspomóżcie się mikrofalówką lub garnkiem. Pamiętajcie jednak, że masło może przybrać wtedy płynną formę.
Potrawy z masłem – co przygotować?
Masło to podstawa wielu pysznych potraw. Do czego dodać ten produkt? Sprawdźcie nasze kulinarne propozycje.
Ryba z masłem, co powiecie na takie połączenie? Naszym zdaniem to naprawdę zgrany duet. Karp oblany masłem jest niezwykle aromatyczny i soczysty. Podawajcie go z ziemniakami z tymiankiem, a Wasz obiad będzie naprawdę udany.
Czy są z nami fani owoców morza? Jesteśmy pewni, że tak! Przygotowaliśmy dla Was smaczną propozycję, która powinna zagościć w Waszym menu. Krewetki w maśle czosnkowym z dodatkiem chrupiącej bagietki z pewnością przypadną Wam do gustu. Koniecznie przygotujcie je w domu!
Kto lubi jajecznicę na maśle? To tradycyjne śniadanie, które zawsze dobrze smakuje. Co powiecie na jajecznicę z łososiem? Podsmażcie ją na masełku i cieszcie się pysznym smakiem.
Do każdej z tych propozycji możecie użyć rozmrożonego masła. Życzymy Wam udanego gotowania i smacznego!
Komentarze (0)