Ziemniaki z tymiankiem - pieczone z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki z tymiankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
200 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

230 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, większe przekrój na pół, skrop olejem i dopraw Tymiankiem Knorr oraz solą morską.

Krok 2

Ziemniaki piecz w naczyniu żaroodporny w 190 °C przez około 45 minut.

Krok 3

Na wierzch połóż margarynę i pozwól, aby roztopiła się i spłynęła po ziemniakach. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych lub ryb. Ziemniaki możesz dodatkowo udekorować gałązką świeżego tymianku.

1

Opinie o przepisie

  • Tom

    Tom , 08.06.2025

    Zrobiliśmy młode ziemniaki w tej wersji z karkówką z piekarnika i naprawdę są pyszne , u mnie 5 gwiazdek i zapewne nie jednokrotnie powrócę do tego przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Empanadas
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki z tymiankiemZiemniaki z tymiankiem

Jeśli zastanawiasz się, jaki dodatek będzie pasował do mięsnego dania, a nie chcesz podawać gotowanych ziemniaków – upiecz je z ziołami. Pieczone ziemniaki to świetna alternatywa dla kasz i makaronów. W jaki sposób je przygotować, aby były aromatyczne i miękkie? Wybierz nieduże ziemniaki, obierz, umyj i włóż do woreczka do pieczenia. Z gałązek ściągnij listki tymianku i dodaj do gotowego zestawu przypraw. Dokładnie wymieszaj i wsyp wszystko do ziemniaków. Szczelnie zamknij woreczek, potrząśnij nim energicznie – tak, by zioła wymieszały się z ziemniakami. Następnie nakłuj woreczek w kilku miejscach, dzięki czemu nie pęknie podczas pieczenia. Tak przygotowane danie włóż do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu delikatnie rozetnij torebkę i wysyp ziemniaki do salaterki. Posyp je pozostałym tymiankiem. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb, lub razem ze zsiadłym mlekiem, jajkiem sadzonym i świeżą sałatą. Koniecznie sprawdź, jak smakują aromatyczne ziemniaki z tymiankiem przyrządzone według naszego przepisu.