Ziemniaki z tymiankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ziemniaki z tymiankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

187 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, większe przekrój na pół, skrop olejem i dopraw Tymiankiem Knorr oraz solą morską.

Krok 2

Ziemniaki piecz w naczyniu żaroodporny w 190 °C przez około 45 minut.

Krok 3

Na wierzch połóż margarynę i pozwól, aby roztopiła się i spłynęła po ziemniakach. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych lub ryb. Ziemniaki możesz dodatkowo udekorować gałązką świeżego tymianku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki z tymiankiemZiemniaki z tymiankiem

Jeśli zastanawiasz się, jaki dodatek będzie pasował do mięsnego dania, a nie chcesz podawać gotowanych ziemniaków – upiecz je z ziołami. Pieczone ziemniaki to świetna alternatywa dla kasz i makaronów. W jaki sposób je przygotować, aby były aromatyczne i miękkie? Wybierz nieduże ziemniaki, obierz, umyj i włóż do woreczka do pieczenia. Z gałązek ściągnij listki tymianku i dodaj do gotowego zestawu przypraw. Dokładnie wymieszaj i wsyp wszystko do ziemniaków. Szczelnie zamknij woreczek, potrząśnij nim energicznie – tak, by zioła wymieszały się z ziemniakami. Następnie nakłuj woreczek w kilku miejscach, dzięki czemu nie pęknie podczas pieczenia. Tak przygotowane danie włóż do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu delikatnie rozetnij torebkę i wysyp ziemniaki do salaterki. Posyp je pozostałym tymiankiem. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb, lub razem ze zsiadłym mlekiem, jajkiem sadzonym i świeżą sałatą. Koniecznie sprawdź, jak smakują aromatyczne ziemniaki z tymiankiem przyrządzone według naszego przepisu.