Ziemniaki z tymiankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki z tymiankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

186 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, większe przekrój na pół, skrop olejem i dopraw Tymiankiem Knorr oraz solą morską.

Krok 2

Ziemniaki piecz w naczyniu żaroodporny w 190 °C przez około 45 minut.

Krok 3

Na wierzch połóż margarynę i pozwól, aby roztopiła się i spłynęła po ziemniakach. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych lub ryb. Ziemniaki możesz dodatkowo udekorować gałązką świeżego tymianku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki z tymiankiemZiemniaki z tymiankiem

Jeśli zastanawiasz się, jaki dodatek będzie pasował do mięsnego dania, a nie chcesz podawać gotowanych ziemniaków – upiecz je z ziołami. Pieczone ziemniaki to świetna alternatywa dla kasz i makaronów. W jaki sposób je przygotować, aby były aromatyczne i miękkie? Wybierz nieduże ziemniaki, obierz, umyj i włóż do woreczka do pieczenia. Z gałązek ściągnij listki tymianku i dodaj do gotowego zestawu przypraw. Dokładnie wymieszaj i wsyp wszystko do ziemniaków. Szczelnie zamknij woreczek, potrząśnij nim energicznie – tak, by zioła wymieszały się z ziemniakami. Następnie nakłuj woreczek w kilku miejscach, dzięki czemu nie pęknie podczas pieczenia. Tak przygotowane danie włóż do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu delikatnie rozetnij torebkę i wysyp ziemniaki do salaterki. Posyp je pozostałym tymiankiem. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb, lub razem ze zsiadłym mlekiem, jajkiem sadzonym i świeżą sałatą. Koniecznie sprawdź, jak smakują aromatyczne ziemniaki z tymiankiem przyrządzone według naszego przepisu.