Ziemniaki z tymiankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki z tymiankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

189 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, większe przekrój na pół, skrop olejem i dopraw Tymiankiem Knorr oraz solą morską.

Krok 2

Ziemniaki piecz w naczyniu żaroodporny w 190 °C przez około 45 minut.

Krok 3

Na wierzch połóż margarynę i pozwól, aby roztopiła się i spłynęła po ziemniakach. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych lub ryb. Ziemniaki możesz dodatkowo udekorować gałązką świeżego tymianku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek z ogniska
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki z tymiankiemZiemniaki z tymiankiem

Jeśli zastanawiasz się, jaki dodatek będzie pasował do mięsnego dania, a nie chcesz podawać gotowanych ziemniaków – upiecz je z ziołami. Pieczone ziemniaki to świetna alternatywa dla kasz i makaronów. W jaki sposób je przygotować, aby były aromatyczne i miękkie? Wybierz nieduże ziemniaki, obierz, umyj i włóż do woreczka do pieczenia. Z gałązek ściągnij listki tymianku i dodaj do gotowego zestawu przypraw. Dokładnie wymieszaj i wsyp wszystko do ziemniaków. Szczelnie zamknij woreczek, potrząśnij nim energicznie – tak, by zioła wymieszały się z ziemniakami. Następnie nakłuj woreczek w kilku miejscach, dzięki czemu nie pęknie podczas pieczenia. Tak przygotowane danie włóż do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu delikatnie rozetnij torebkę i wysyp ziemniaki do salaterki. Posyp je pozostałym tymiankiem. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb, lub razem ze zsiadłym mlekiem, jajkiem sadzonym i świeżą sałatą. Koniecznie sprawdź, jak smakują aromatyczne ziemniaki z tymiankiem przyrządzone według naszego przepisu.