
Składniki
700 gramów
3 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
0.5 szklanki
3 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mięsa dodaj bułkę tartą i mleko, wymieszaj. Cebule obierz, posiekaj drobno - mniej więcej 1/3 dodaj do mięsa, resztę na razie odłóż. Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj też 1 łyżkę musztardy z papryką i całość dokładnie wyrób.
Krok 2
Mokrymi rękami formuj nieduże klopsiki, obtocz je w mące. Rozgrzej na patelni masło, obsmaż klopsiki żeby były rumiane. Dodaj resztę cebuli, podsmaż razem. Wlej bulion cielęcy rozpuszczony w 1 szkl. wody. Dodaj też 3 łyżki musztardy i duś całość ok. 30 minut. Podawaj z kluskami typu speatzle i surówką z ogórka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej