Pulpety i klopsiki, nikt nie jest w stanie się im oprzeć! Podobnie wyglądają, pysznie smakują, ale to nie ta sama potrawa! Wciąż wiele osób nie zauważa różnić między tymi dwoma przysmakami. Przychodzimy z pomocą i wyjaśniamy, dlaczego nie można traktować pulpetów i klopsów jako jednej potrawy. Jesteście ciekawi, czym się różnią klopsy od pulpetów? Sprawdźcie sami!
Pulpety – danie prosto z Włoch
Mimo że pulpety często goszczą na polskich stołach, to oryginalnie pochodzą z Włoch. Zazwyczaj są przygotowywane na bazie mięs: wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Często do pulpetów wykorzystuje się również podroby. Oprócz mięs można dodać do nich również bułkę tartą, jajka oraz ulubione przyprawy. Całość jest formowana w niewielkie kulki i gotowana lub duszona w sosie. Pulpety najczęściej są wykorzystywane jako dodatek do makaronu, ryżu oraz kaszy. Jaki jest najbardziej popularny przepis na mięsne kuleczki? Pulpety w sosie pomidorowym! To pyszne, ale również bardzo proste danie.
A to klops!
Klopsy to potrawa, którą również przygotowuje się na bazie mięsa mielonego, w szczególności z wołowiny, drobiu oraz wieprzowiny. Najczęściej dodawane są do nich: jajko, cebula, bułka tarta i przyprawy. Gotowe mięso z dodatkami przyrządza się w piekarniku lub smaży na patelni. Tej potrawy nie można gotować ani dusić z sosem. Przykładem większego klopsa jest pieczeń rzymska, którą można pokroić na cienkie plasterki.
Klopsy i pulpety – różnice
Jakie różnice można zauważyć między klopsikami a pulpetami? Te pierwsze są puste w środku, z kolei w klopsach bardzo często znajduje się warzywny farsz, np. zrobiony ze szpinaku, czosnku i pieczarek. Kolejną różnicą, jaką możemy dostrzec, jest sam sposób przygotowania. Pulpety zazwyczaj są duszone w sosie lub gotowane, natomiast klopsy najczęściej występują w formie pieczeni, którą przyrządza się w piekarniku.
Mimo że wiele osób używa nazw tych potraw na zmianę, nie wiedząc, czym się różnią pulpety od klopsików, to jest to znaczący błąd. Te dania nie są identyczne, chociaż przygotowuje się je z tego samego mięsa. Czas na ciekawostkę! Czy wiedzieliście, że klopsy i pulpety wywodzą się już z III wieku p.n.e., gdzie próbowano różnych alternatyw dla przyrządzania mięsa mielonego?
Klopsiki i pulpety – nasze przepisy!
Poznaliście już różnice między klopsikami i pulpetami? Chcecie przyrządzić te potrawy we własnej kuchni? Przychodzimy z pomocą! Przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawych sposobów na podanie mięsa mielonego.
Coś dla fanów orientalnych smaków i aromatycznych potraw! Koniecznie spróbujcie tych marokańskich klopsików z dodatkiem warzyw, a od razu zapamiętacie, jak rozróżnić pulpety i klopsy. Dla miłośników morskich przysmaków przygotowaliśmy rybne pulpeciki w sosie chrzanowym, które przygotujecie w zaledwie godzinę.
Czy wiedzieliście, że mięso mielone świetnie pasuje do aromatycznych zup? Jeżeli nie, to koniecznie sprawdźcie tę propozycję! Jesienna zupa z klopsikami z pewnością skradnie Wasze serce. To świetna alternatywa dla rosołu, która rozgrzeje Was w chłodniejsze dni. Pozostajemy w klimacie zup i polecamy Wam kolejną pyszną opcję. Czy są z nami fani zielonych warzyw? Zupa brokułowa z pulpetami jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Wypróbujcie ją w swojej kuchni i sami zdecydujcie, co wolicie: pulpety czy klopsy!
Lubicie pikantne potrawy? Koniecznie spróbujcie tej przekąski! Klopsiki z kapustą i ziemniakami idealnie nadają się na przystawkę, którą możecie zaserwować swoim gościom. Dajcie porwać się kulinarnej przygodzie i wypróbujcie nasze propozycje!
Komentarze (0)