Klopsiki po marokańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki po marokańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
482 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

416 osób wydrukowało

Pobierz pdf

784 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 słoik

1 pęczek

3 łyżki

50 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuskus zalej wrzącą wodą 1 cm ponad poziom kaszy. Całość przykryj i odstaw na 5 minut tak, aby kasza wchłonęła cały płyn.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 1

Krok 2

Cebule i chilli pokrój w drobną kosteczkę. Kolendrę posiekaj, a oliwki przekrój na pół.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 2

Krok 3

Połowę opakowania Knorra dodaj do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej oliwie.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 3

Krok 4

Na patelnię dodaj chilli i cebule. Smaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki, rodzynki, oliwki, kmin rzymski.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 4

Krok 5

Całość dopraw do smaku pozostała częścią opakowania Knorr oraz kolendrą. Wszystko razem zagotuj. Pulpeciki ułóż na gorącej kaszy.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotową potrawę możesz posypać płatkami uprażonych migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki po marokańsku Klopsiki po marokańsku

Żeby spróbować smaków kuchni marokańskiej, nie musisz nigdzie wyjeżdżać. Sprawdź nasz przepis na klopsiki po marokańsku i przekonaj się, jakie są dobre. Przygotuj je z mielonej jagnięciny, mięsa będącego też składnikiem sztandarowego marokańskiego dania, czyli tażinu. Zastąpić je jednak możesz na przykład mielonym mięsem z udźca indyka. Dopraw je i uformuj w niewielkie kulki – im mniejsze, tym lepiej będą prezentowały się na talerzu. Usmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie przyrządź sos o smaku pomidorowym. Dodaj do niego cebulę, zielone oliwki, pikantną papryczkę chili oraz kmin rzymski. Ta ostra, ale jednocześnie lekko słodka przyprawa jest jedną z najważniejszych w marokańskich daniach. Dodaj także rodzynki, które przełamią nieco smak pozostałych składników sosu. Całość posyp obficie świeżo posiekaną kolendrą. Klopsiki po marokańsku podawaj z kuskusem, smaczne będą także z kaszą bulgur. Klopsiki po marokańsku to pyszny sposób na urozmaicenie codziennego menu – przekonaj się!