Klopsiki po marokańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki po marokańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

327 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

339 osób wydrukowało

Pobierz pdf

629 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 słoik

1 pęczek

3 łyżki

50 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuskus zalej wrzącą wodą 1 cm ponad poziom kaszy. Całość przykryj i odstaw na 5 minut tak, aby kasza wchłonęła cały płyn.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 1

Krok 2

Cebule i chilli pokrój w drobną kosteczkę. Kolendrę posiekaj, a oliwki przekrój na pół.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 2

Krok 3

Połowę opakowania Knorra dodaj do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej oliwie.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 3

Krok 4

Na patelnię dodaj chilli i cebule. Smaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki, rodzynki, oliwki, kmin rzymski.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 4

Krok 5

Całość dopraw do smaku pozostała częścią opakowania Knorr oraz kolendrą. Wszystko razem zagotuj. Pulpeciki ułóż na gorącej kaszy.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotową potrawę możesz posypać płatkami uprażonych migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki po marokańsku Klopsiki po marokańsku

Żeby spróbować smaków kuchni marokańskiej, nie musisz nigdzie wyjeżdżać. Sprawdź nasz przepis na klopsiki po marokańsku i przekonaj się, jakie są dobre. Przygotuj je z mielonej jagnięciny, mięsa będącego też składnikiem sztandarowego marokańskiego dania, czyli tażinu. Zastąpić je jednak możesz na przykład mielonym mięsem z udźca indyka. Dopraw je i uformuj w niewielkie kulki – im mniejsze, tym lepiej będą prezentowały się na talerzu. Usmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie przyrządź sos o smaku pomidorowym. Dodaj do niego cebulę, zielone oliwki, pikantną papryczkę chili oraz kmin rzymski. Ta ostra, ale jednocześnie lekko słodka przyprawa jest jedną z najważniejszych w marokańskich daniach. Dodaj także rodzynki, które przełamią nieco smak pozostałych składników sosu. Całość posyp obficie świeżo posiekaną kolendrą. Klopsiki po marokańsku podawaj z kuskusem, smaczne będą także z kaszą bulgur. Klopsiki po marokańsku to pyszny sposób na urozmaicenie codziennego menu – przekonaj się!