Klopsiki po marokańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

300 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

330 osób wydrukowało

Pobierz pdf

589 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 słoik

1 pęczek

3 łyżki

50 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuskus zalej wrzącą wodą 1 cm ponad poziom kaszy. Całość przykryj i odstaw na 5 minut tak, aby kasza wchłonęła cały płyn.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 1

Krok 2

Cebule i chilli pokrój w drobną kosteczkę. Kolendrę posiekaj, a oliwki przekrój na pół.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 2

Krok 3

Połowę opakowania Knorra dodaj do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej oliwie.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 3

Krok 4

Na patelnię dodaj chilli i cebule. Smaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki, rodzynki, oliwki, kmin rzymski.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 4

Krok 5

Całość dopraw do smaku pozostała częścią opakowania Knorr oraz kolendrą. Wszystko razem zagotuj. Pulpeciki ułóż na gorącej kaszy.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotową potrawę możesz posypać płatkami uprażonych migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Indyk w śmietanie
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki po marokańsku Klopsiki po marokańsku

Żeby spróbować smaków kuchni marokańskiej, nie musisz nigdzie wyjeżdżać. Sprawdź nasz przepis na klopsiki po marokańsku i przekonaj się, jakie są dobre. Przygotuj je z mielonej jagnięciny, mięsa będącego też składnikiem sztandarowego marokańskiego dania, czyli tażinu. Zastąpić je jednak możesz na przykład mielonym mięsem z udźca indyka. Dopraw je i uformuj w niewielkie kulki – im mniejsze, tym lepiej będą prezentowały się na talerzu. Usmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie przyrządź sos o smaku pomidorowym. Dodaj do niego cebulę, zielone oliwki, pikantną papryczkę chili oraz kmin rzymski. Ta ostra, ale jednocześnie lekko słodka przyprawa jest jedną z najważniejszych w marokańskich daniach. Dodaj także rodzynki, które przełamią nieco smak pozostałych składników sosu. Całość posyp obficie świeżo posiekaną kolendrą. Klopsiki po marokańsku podawaj z kuskusem, smaczne będą także z kaszą bulgur. Klopsiki po marokańsku to pyszny sposób na urozmaicenie codziennego menu – przekonaj się!