Klopsy rybne w sosie chrzanowo-koperkowym | Przepisy.pl pixel

Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
327 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

509 osób wydrukowało

Pobierz pdf

437 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1.5 kilograma

30 gramów

50 mililitrów

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę oczyść, pokrój w mniejsze kawałki, zalej zimną wodą, ugotuj wywar. Dodaj przyprawy oraz kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Jak wywar będzie klarowany i esencjonalny przecedź go przez sito. Zachowaj warzywa.

Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - Krok 1

Krok 2

Bułkę namocz w mleku. W maszynce do mielenia zmiel rybę, odsączoną bułkę, cebulę oraz czosnek. Dodaj jaja, dopraw przyprawą Knorr i wyrabiaj, do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą.

Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - Krok 2

Krok 3

Z masy rybnej wyrabiaj pulpety. Następnie wkładaj do wywaru warzywnego i gotuj powoli, pod przykryciem, przez około 20 minut. Gotowe pulpety wyjmij na bok i przygotuj sos.

Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - Krok 3

Krok 4

Do pozostałego wywaru dodaj chrzan, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę warzywa z gotowania. Dodaj zasmażkę Knorr i ponownie zagotuj, do momentu gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji.

Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - Krok 4

Krok 5

Przełóż do sosu pulpety rybne, podawaj z posiekanym koperkiem.

Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Sławek Bolek

    Sławek Bolek , 05.01.2018

    Wyszło pysznie. Świetny przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada Jasio

    Ada Jasio , 16.09.2011

    mmmmmm... pulpety... mmmm.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Jędra

    Danuta Jędra , 16.09.2011

    SĄ PULPETY PYCHA!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Katarzyna von Bobrutzki

    Barbara Katarzyna von Bobrutzki , 16.09.2011

    ..... pychotka !!!!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Weinert

    Anna Weinert , 16.09.2011

    mniam..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Grabowska

    Katarzyna Grabowska , 16.09.2011

    nie lubi tego.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiemPulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem

Pulpety w sosie to popularne i lubiane danie, które można na wiele sposobów urozmaicać, wykorzystując różne rodzaje mięsa i sosów. Propozycją z tego przepisu są pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem. Aby je przygotować, będziesz potrzebować ryby o białym mięsie np. sandacza, pangi czy dorsza. Żeby powstały z niej pulpeciki, musisz zmielić rybę w maszynce do mielenia mięsa. Do ryby dodaj bułkę namoczoną w mleku, jajka, oraz drobno pokrojoną cebulę i czosnek do smaku. Pulpety będą się gotowały w bulionie, który przyrządzisz na bazie włoszczyzny z dodatkiem ziół i przypraw, takich jak: liść laurowy, ziele angielskie oraz czarny pieprz ziarnisty. Bulion należy przecedzić – w klarownym wywarze ugotujesz pulpety, natomiast pokrojone w kostkę warzywa wykorzystasz do sosu. Żeby przyrządzić sos, do wywaru dodaj starty, świeży chrzan, słodką śmietankę, warzywa z gotowania oraz zasmażkę. Pulpety przekłada się do garnka z sosem i podaje bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu. Koniecznie sprawdź ten przepis.