Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

216 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

389 osób wydrukowało

Pobierz pdf

300 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1.5 kilograma

30 gramów

50 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę oczyść, pokrój w mniejsze kawałki, zalej zimną wodą, ugotuj wywar. Dodaj przyprawy oraz kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Jak wywar będzie klarowany i esencjonalny przecedź go przez sito. Zachowaj warzywa.

Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - Krok 1

Krok 2

Bułkę namocz w mleku. W maszynce do mielenia zmiel rybę, odsączoną bułkę, cebulę oraz czosnek. Dodaj jaja, dopraw przyprawą Knorr i wyrabiaj, do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą.

Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - Krok 2

Krok 3

Z masy rybnej wyrabiaj pulpety. Następnie wkładaj do wywaru warzywnego i gotuj powoli, pod przykryciem, przez około 20 minut. Gotowe pulpety wyjmij na bok i przygotuj sos.

Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - Krok 3

Krok 4

Do pozostałego wywaru dodaj chrzan, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę warzywa z gotowania. Dodaj zasmażkę Knorr i ponownie zagotuj, do momentu gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji.

Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - Krok 4

Krok 5

Przełóż do sosu pulpety rybne, podawaj z posiekanym koperkiem.

Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Sławek Bolek

    Sławek Bolek

    Wyszło pysznie. Świetny przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada Jasio

    Ada Jasio

    mmmmmm... pulpety... mmmm.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Jędra

    Danuta Jędra

    SĄ PULPETY PYCHA!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Katarzyna von Bobrutzki

    Barbara Katarzyna von Bobrutzki

    ..... pychotka !!!!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Weinert

    Anna Weinert

    mniam..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Grabowska

    Katarzyna Grabowska

    nie lubi tego.

    Odpowiedz Odpowiedz

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiemPulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem

Pulpety w sosie to popularne i lubiane danie, które można na wiele sposobów urozmaicać, wykorzystując różne rodzaje mięsa i sosów. Propozycją z tego przepisu są pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem. Aby je przygotować, będziesz potrzebować ryby o białym mięsie np. sandacza, pangi czy dorsza. Żeby powstały z niej pulpeciki, musisz zmielić rybę w maszynce do mielenia mięsa. Do ryby dodaj bułkę namoczoną w mleku, jajka, oraz drobno pokrojoną cebulę i czosnek do smaku. Pulpety będą się gotowały w bulionie, który przyrządzisz na bazie włoszczyzny z dodatkiem ziół i przypraw, takich jak: liść laurowy, ziele angielskie oraz czarny pieprz ziarnisty. Bulion należy przecedzić – w klarownym wywarze ugotujesz pulpety, natomiast pokrojone w kostkę warzywa wykorzystasz do sosu. Żeby przyrządzić sos, do wywaru dodaj starty, świeży chrzan, słodką śmietankę, warzywa z gotowania oraz zasmażkę. Pulpety przekłada się do garnka z sosem i podaje bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu. Koniecznie sprawdź ten przepis.