Kotlety rybne - dania z kotletami rybnymi | Przepisy.pl pixel

Dania z Kotletami Rybnymi

11 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety rybneKotlety rybne

Szukasz sprawdzonego przepisu na danie rybne? Kotlety będą doskonałym rozwiązaniem. Od klasycznych filetów w panierce odróżnia je to, że aby je przygotować, należy najpierw zmielić rybę. Najlepiej w tym celu wybierz mintaja, dorsza, sandacza lub makrelę – pasować będzie zresztą niemal każdy rodzaj białej ryby. Wyjątkowo smaczną i wykwintną propozycją będzie również łosoś. Następnie dodaj do ryby przyprawy oraz wybrane dodatki. Może to być kolendra, koperek, pietruszka czy cebula. Aby kotlety miały bardziej zwartą konsystencję, do masy wbij jajka, które sprawią, że uformujesz ją w wybrany sposób: jako paluszki, wałeczki czy kulki. Kolejny etap polega na panierowaniu. Kotlety obtocz w mące, jajku oraz w bułce tartej, a następnie smaż z obu stron na oleju, aż panierka będzie złocista i chrupiąca. Możesz ją dowolnie modyfikować – zamień na przykład bułkę tartą na wiórki kokosowe, a otrzymasz rybne kokosanki. Kotlety rybne w formie małych pulpecików warto zrobić też bez panierki, będą wtedy pasować nie tylko jako dopełnienie zup, ale jako samodzielna potrawa, podana np. z dipem koperkowym. Wykonasz go dosłownie w kilka minut na bazie jogurtu, majonezu oraz koperku – serwuj go w osobnych sosjerkach, udekorowany natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Kotlety czy pulpety rybne zyskają bardziej intensywny smak, gdy zadbasz o odpowiedni sposób ich podania oraz dodatki (sprawdzi się szczególnie pokrojona w ćwiartki cytryna). Filety o kształcie spłaszczonym serwuj jako „fiszburgery”, w bułce z dodatkiem sałaty i warzyw. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie wyrazistego sosu. Tatarski, beszamelowy czy chrzanowo-koperkowy – to tylko niektóre sprawdzone propozycje. Zawsze warto postawić na klasykę, bowiem kotlety rybne doskonale sprawdzą się z zapiekanymi w ziołach ziemniakami, purée, kaszą gryczaną, ryżem oraz frytkami. Ich zaletą jest krótki czas przygotowania oraz uniwersalność. Pasują do nich nie tylko wspomniane dipy, ale i proste sałatki z pomidorków koktajlowych, sałaty i koperku. Smacznego!