Kotlety rybne - dania z kotletami rybnymi | Przepisy.pl pixel

Dania z Kotletami Rybnymi

11 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety rybneKotlety rybne

Szukasz sprawdzonego przepisu na danie rybne? Kotlety będą doskonałym rozwiązaniem. Od klasycznych filetów w panierce odróżnia je to, że aby je przygotować, należy najpierw zmielić rybę. Najlepiej w tym celu wybierz mintaja, dorsza, sandacza lub makrelę – pasować będzie zresztą niemal każdy rodzaj białej ryby. Wyjątkowo smaczną i wykwintną propozycją będzie również łosoś. Następnie dodaj do ryby przyprawy oraz wybrane dodatki. Może to być kolendra, koperek, pietruszka czy cebula. Aby kotlety miały bardziej zwartą konsystencję, do masy wbij jajka, które sprawią, że uformujesz ją w wybrany sposób: jako paluszki, wałeczki czy kulki. Kolejny etap polega na panierowaniu. Kotlety obtocz w mące, jajku oraz w bułce tartej, a następnie smaż z obu stron na oleju, aż panierka będzie złocista i chrupiąca. Możesz ją dowolnie modyfikować – zamień na przykład bułkę tartą na wiórki kokosowe, a otrzymasz rybne kokosanki. Kotlety rybne w formie małych pulpecików warto zrobić też bez panierki, będą wtedy pasować nie tylko jako dopełnienie zup, ale jako samodzielna potrawa, podana np. z dipem koperkowym. Wykonasz go dosłownie w kilka minut na bazie jogurtu, majonezu oraz koperku – serwuj go w osobnych sosjerkach, udekorowany natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Kotlety czy pulpety rybne zyskają bardziej intensywny smak, gdy zadbasz o odpowiedni sposób ich podania oraz dodatki (sprawdzi się szczególnie pokrojona w ćwiartki cytryna). Filety o kształcie spłaszczonym serwuj jako „fiszburgery”, w bułce z dodatkiem sałaty i warzyw. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie wyrazistego sosu. Tatarski, beszamelowy czy chrzanowo-koperkowy – to tylko niektóre sprawdzone propozycje. Zawsze warto postawić na klasykę, bowiem kotlety rybne doskonale sprawdzą się z zapiekanymi w ziołach ziemniakami, purée, kaszą gryczaną, ryżem oraz frytkami. Ich zaletą jest krótki czas przygotowania oraz uniwersalność. Pasują do nich nie tylko wspomniane dipy, ale i proste sałatki z pomidorków koktajlowych, sałaty i koperku. Smacznego!