Kotlety z łososia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z łososia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

210 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

350 mililitrów

100 mililitrów

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę bulionową Knorr zagotuj w 250 mililitrów wody.

Kotlety z łososia - Krok 1

Krok 2

Filety z łososia pokrój w plastry, posyp przyprawą Knorr i wyłóż na posmarowaną masłem patelnię. Dodaj łyżkę bulionu i uduś, do momentu kiedy mięso zmięknie.

Kotlety z łososia - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i dodaj powoli mleko. Odstaw do ostygnięcia.

Kotlety z łososia - Krok 3

Krok 4

Rybę ostudź i kawałkami obtaczaj w sosie beszamelowym i bułce tartej.

Kotlety z łososia - Krok 4

Krok 5

Następnie smaż na głębokim tłuszczu do zrumienienia.

Kotlety z łososia - Krok 5

Krok 6

Pozostały sos beszamelowy zagotuj z bulionem. Tak przygotowanym sosem polej usmażone kawałki ryby. Całość przybierz natką pietruszki.

Kotlety z łososia - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlety rybne
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z łososiaKotlety z łososia

Jeśli zamierzasz przygotować wykwintny obiad, wypróbuj przepis na apetyczne kotlety z łososia. Połączone z odpowiednimi dodatkami mogą stać się Twoim popisowym daniem. Na początek przyrządź rybę –  wybierz średniej wielkości filety i pozbaw je skóry, umyj je, osusz, a na końcu dopraw aromatycznymi przyprawami. Aby podkreślić delikatny smak łososia, użyj posiekanego koperku oraz soku z cytryny. Rybę połóż na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, i zalej bulionem. Duś ją pod przykryciem, aż zmięknie. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy według wskazówek w przepisie i ostudź go. Jeśli wolisz, możesz zastąpić go innym — koperkowo-chrzanowym, bazyliowym lub cytrynowym. Łososia zdejmij z patelni i poczekaj, aż wystygnie, po czym obtocz go w sosie oraz w bułce tartej lub mące. Rybę smaż przez kilkanaście minut z obu stron na głębokim tłuszczu – do momentu jej zarumienienia. Jak ją podawać? Polej ją obficie przygotowanym wcześniej sosem. Dobrym dodatkiem do łososia będzie również surówka z młodej kapusty albo zielonej sałaty (lodowej lub rzymskiej). Potrawę udekoruj natką pietruszki i plasterkiem cytryny. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na uroczysty obiad!