Kotlety z łososia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

197 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

350 mililitrów

100 mililitrów

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę bulionową Knorr zagotuj w 250 mililitrów wody.

Kotlety z łososia - Krok 1

Krok 2

Filety z łososia pokrój w plastry, posyp przyprawą Knorr i wyłóż na posmarowaną masłem patelnię. Dodaj łyżkę bulionu i uduś, do momentu kiedy mięso zmięknie.

Kotlety z łososia - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i dodaj powoli mleko. Odstaw do ostygnięcia.

Kotlety z łososia - Krok 3

Krok 4

Rybę ostudź i kawałkami obtaczaj w sosie beszamelowym i bułce tartej.

Kotlety z łososia - Krok 4

Krok 5

Następnie smaż na głębokim tłuszczu do zrumienienia.

Kotlety z łososia - Krok 5

Krok 6

Pozostały sos beszamelowy zagotuj z bulionem. Tak przygotowanym sosem polej usmażone kawałki ryby. Całość przybierz natką pietruszki.

Kotlety z łososia - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z łososiaKotlety z łososia

Jeśli zamierzasz przygotować wykwintny obiad, wypróbuj przepis na apetyczne kotlety z łososia. Połączone z odpowiednimi dodatkami mogą stać się Twoim popisowym daniem. Na początek przyrządź rybę –  wybierz średniej wielkości filety i pozbaw je skóry, umyj je, osusz, a na końcu dopraw aromatycznymi przyprawami. Aby podkreślić delikatny smak łososia, użyj posiekanego koperku oraz soku z cytryny. Rybę połóż na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, i zalej bulionem. Duś ją pod przykryciem, aż zmięknie. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy według wskazówek w przepisie i ostudź go. Jeśli wolisz, możesz zastąpić go innym — koperkowo-chrzanowym, bazyliowym lub cytrynowym. Łososia zdejmij z patelni i poczekaj, aż wystygnie, po czym obtocz go w sosie oraz w bułce tartej lub mące. Rybę smaż przez kilkanaście minut z obu stron na głębokim tłuszczu – do momentu jej zarumienienia. Jak ją podawać? Polej ją obficie przygotowanym wcześniej sosem. Dobrym dodatkiem do łososia będzie również surówka z młodej kapusty albo zielonej sałaty (lodowej lub rzymskiej). Potrawę udekoruj natką pietruszki i plasterkiem cytryny. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na uroczysty obiad!