
Składniki
1 kilogram
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
350 mililitrów
100 mililitrów
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę bulionową Knorr zagotuj w 250 mililitrów wody.

Krok 2
Filety z łososia pokrój w plastry, posyp przyprawą Knorr i wyłóż na posmarowaną masłem patelnię. Dodaj łyżkę bulionu i uduś, do momentu kiedy mięso zmięknie.

Krok 3
Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i dodaj powoli mleko. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 4
Rybę ostudź i kawałkami obtaczaj w sosie beszamelowym i bułce tartej.

Krok 5
Następnie smaż na głębokim tłuszczu do zrumienienia.

Krok 6
Pozostały sos beszamelowy zagotuj z bulionem. Tak przygotowanym sosem polej usmażone kawałki ryby. Całość przybierz natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z łososia
Jeśli zamierzasz przygotować wykwintny obiad, wypróbuj przepis na apetyczne kotlety z łososia. Połączone z odpowiednimi dodatkami mogą stać się Twoim popisowym daniem. Na początek przyrządź rybę – wybierz średniej wielkości filety i pozbaw je skóry, umyj je, osusz, a na końcu dopraw aromatycznymi przyprawami. Aby podkreślić delikatny smak łososia, użyj posiekanego koperku oraz soku z cytryny. Rybę połóż na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, i zalej bulionem. Duś ją pod przykryciem, aż zmięknie. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy według wskazówek w przepisie i ostudź go. Jeśli wolisz, możesz zastąpić go innym — koperkowo-chrzanowym, bazyliowym lub cytrynowym. Łososia zdejmij z patelni i poczekaj, aż wystygnie, po czym obtocz go w sosie oraz w bułce tartej lub mące. Rybę smaż przez kilkanaście minut z obu stron na głębokim tłuszczu – do momentu jej zarumienienia. Jak ją podawać? Polej ją obficie przygotowanym wcześniej sosem. Dobrym dodatkiem do łososia będzie również surówka z młodej kapusty albo zielonej sałaty (lodowej lub rzymskiej). Potrawę udekoruj natką pietruszki i plasterkiem cytryny. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na uroczysty obiad!