Kotlety z łososia przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kotlety z łososia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

201 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

350 mililitrów

100 mililitrów

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę bulionową Knorr zagotuj w 250 mililitrów wody.

Kotlety z łososia - Krok 1

Krok 2

Filety z łososia pokrój w plastry, posyp przyprawą Knorr i wyłóż na posmarowaną masłem patelnię. Dodaj łyżkę bulionu i uduś, do momentu kiedy mięso zmięknie.

Kotlety z łososia - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i dodaj powoli mleko. Odstaw do ostygnięcia.

Kotlety z łososia - Krok 3

Krok 4

Rybę ostudź i kawałkami obtaczaj w sosie beszamelowym i bułce tartej.

Kotlety z łososia - Krok 4

Krok 5

Następnie smaż na głębokim tłuszczu do zrumienienia.

Kotlety z łososia - Krok 5

Krok 6

Pozostały sos beszamelowy zagotuj z bulionem. Tak przygotowanym sosem polej usmażone kawałki ryby. Całość przybierz natką pietruszki.

Kotlety z łososia - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z łososiaKotlety z łososia

Jeśli zamierzasz przygotować wykwintny obiad, wypróbuj przepis na apetyczne kotlety z łososia. Połączone z odpowiednimi dodatkami mogą stać się Twoim popisowym daniem. Na początek przyrządź rybę –  wybierz średniej wielkości filety i pozbaw je skóry, umyj je, osusz, a na końcu dopraw aromatycznymi przyprawami. Aby podkreślić delikatny smak łososia, użyj posiekanego koperku oraz soku z cytryny. Rybę połóż na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, i zalej bulionem. Duś ją pod przykryciem, aż zmięknie. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy według wskazówek w przepisie i ostudź go. Jeśli wolisz, możesz zastąpić go innym — koperkowo-chrzanowym, bazyliowym lub cytrynowym. Łososia zdejmij z patelni i poczekaj, aż wystygnie, po czym obtocz go w sosie oraz w bułce tartej lub mące. Rybę smaż przez kilkanaście minut z obu stron na głębokim tłuszczu – do momentu jej zarumienienia. Jak ją podawać? Polej ją obficie przygotowanym wcześniej sosem. Dobrym dodatkiem do łososia będzie również surówka z młodej kapusty albo zielonej sałaty (lodowej lub rzymskiej). Potrawę udekoruj natką pietruszki i plasterkiem cytryny. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na uroczysty obiad!