
Składniki
1 kilogram
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
350 mililitrów
100 mililitrów
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę bulionową Knorr zagotuj w 250 mililitrów wody.

Krok 2
Filety z łososia pokrój w plastry, posyp przyprawą Knorr i wyłóż na posmarowaną masłem patelnię. Dodaj łyżkę bulionu i uduś, do momentu kiedy mięso zmięknie.

Krok 3
Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i dodaj powoli mleko. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 4
Rybę ostudź i kawałkami obtaczaj w sosie beszamelowym i bułce tartej.

Krok 5
Następnie smaż na głębokim tłuszczu do zrumienienia.

Krok 6
Pozostały sos beszamelowy zagotuj z bulionem. Tak przygotowanym sosem polej usmażone kawałki ryby. Całość przybierz natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z łososia
Jeśli zamierzasz przygotować wykwintny obiad, wypróbuj przepis na apetyczne kotlety z łososia. Połączone z odpowiednimi dodatkami mogą stać się Twoim popisowym daniem. Na początek przyrządź rybę – wybierz średniej wielkości filety i pozbaw je skóry, umyj je, osusz, a na końcu dopraw aromatycznymi przyprawami. Aby podkreślić delikatny smak łososia, użyj posiekanego koperku oraz soku z cytryny. Rybę połóż na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, i zalej bulionem. Duś ją pod przykryciem, aż zmięknie. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy według wskazówek w przepisie i ostudź go. Jeśli wolisz, możesz zastąpić go innym — koperkowo-chrzanowym, bazyliowym lub cytrynowym. Łososia zdejmij z patelni i poczekaj, aż wystygnie, po czym obtocz go w sosie oraz w bułce tartej lub mące. Rybę smaż przez kilkanaście minut z obu stron na głębokim tłuszczu – do momentu jej zarumienienia. Jak ją podawać? Polej ją obficie przygotowanym wcześniej sosem. Dobrym dodatkiem do łososia będzie również surówka z młodej kapusty albo zielonej sałaty (lodowej lub rzymskiej). Potrawę udekoruj natką pietruszki i plasterkiem cytryny. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na uroczysty obiad!