Kotlety z łososia - rybne: przepis z surowego - Przepisy.pl pixel

Kotlety z łososia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
232 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

350 mililitrów

100 mililitrów

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę bulionową Knorr zagotuj w 250 mililitrów wody.

Kotlety z łososia - Krok 1

Krok 2

Filety z łososia pokrój w plastry, posyp przyprawą Knorr i wyłóż na posmarowaną masłem patelnię. Dodaj łyżkę bulionu i uduś, do momentu kiedy mięso zmięknie.

Kotlety z łososia - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i dodaj powoli mleko. Odstaw do ostygnięcia.

Kotlety z łososia - Krok 3

Krok 4

Rybę ostudź i kawałkami obtaczaj w sosie beszamelowym i bułce tartej.

Kotlety z łososia - Krok 4

Krok 5

Następnie smaż na głębokim tłuszczu do zrumienienia.

Kotlety z łososia - Krok 5

Krok 6

Pozostały sos beszamelowy zagotuj z bulionem. Tak przygotowanym sosem polej usmażone kawałki ryby. Całość przybierz natką pietruszki.

Kotlety z łososia - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z łososia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z łososiaKotlety z łososia

Jeśli zamierzasz przygotować wykwintny obiad, wypróbuj przepis na apetyczne kotlety z łososia. Połączone z odpowiednimi dodatkami mogą stać się Twoim popisowym daniem. Na początek przyrządź rybę –  wybierz średniej wielkości filety i pozbaw je skóry, umyj je, osusz, a na końcu dopraw aromatycznymi przyprawami. Aby podkreślić delikatny smak łososia, użyj posiekanego koperku oraz soku z cytryny. Rybę połóż na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, i zalej bulionem. Duś ją pod przykryciem, aż zmięknie. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy według wskazówek w przepisie i ostudź go. Jeśli wolisz, możesz zastąpić go innym — koperkowo-chrzanowym, bazyliowym lub cytrynowym. Łososia zdejmij z patelni i poczekaj, aż wystygnie, po czym obtocz go w sosie oraz w bułce tartej lub mące. Rybę smaż przez kilkanaście minut z obu stron na głębokim tłuszczu – do momentu jej zarumienienia. Jak ją podawać? Polej ją obficie przygotowanym wcześniej sosem. Dobrym dodatkiem do łososia będzie również surówka z młodej kapusty albo zielonej sałaty (lodowej lub rzymskiej). Potrawę udekoruj natką pietruszki i plasterkiem cytryny. Pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na uroczysty obiad!