Kulebiak rybny z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak rybny z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

298 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

10 dekagramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pora, resztę warzyw zetrzyj, obsmaż na patelni.

Krok 2

Mocz grzyby przez 30 minut, następnie pokrój i dodaj do warzyw.

Krok 3

W szklance wrzątku rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Wywarem zalej warzywa i grzyby, następnie podduś. Przestudź, wymieszaj z serem, pieprzem oraz solą (jeśli zachodzi taka potrzeba).

Krok 4

Posyp rybę Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto, rozetnij na pół. Na płacie ciasta ułóż warzywa i rybę. Posmaruj brzegi i wierzch kulebiaka jajkiem, piecz w 200 stopniach około 45 minut.

Krok 6

Po upieczeniu odstaw kulebiaka na 10 minut, żeby ciasto i ryba „odpoczęły”, dzięki temu łatwiej je pokroisz. Następnie pokrój w kawałki i podawaj z ulubionym sosem.

1

Opinie o przepisie

  • monika1

    monika1 , 18.12.2022

    Tak.Kulebiak ma delikatny smak i aromat, przypadł mi do gustu. Stał się jednym z ulubionych dań serwowanych na ciepło podczas świąt. Rodzina prosi o kolejną porcję. Niezwykle przyjemne dla podniebienia, a mogę rzec „raj dla podniebienia”.Danie wzbogacam posypując płatkami migdałów przed pieczeniem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulebiak rybny z łososiemKulebiak rybny z łososiem

Kulebiak – potrawa kuchni kresowej, pochodząca z Ukrainy. Jest to duży pieróg, nadziewany mięsnym farszem, z dodatkiem warzyw oraz ryżu. Danie zapieka się w piecu lub piekarniku, co nadaje mu wspaniałą chrupkość. Zazwyczaj ciasto, w którym znajduje się farsz, wyrabiane jest na bazie drożdży – możesz je jednak zastąpić ciastem francuskim (gotowym lub zrobionym własnoręcznie). W wersji oryginalnej potrawę serwuje się z dodatkiem mięsa. Można je jednak zastąpić rybą lub innym farszem. Z powodzeniem przygotujesz także wegetariańską wersję dania. Wtedy do kulebiaka dodaj zamiast ryby lub mięsa posiekane warzywa – paprykę, pomidory, cukinię, marchew, cebulę… Co jeszcze? Wybór zależy tylko od Ciebie. Dopraw całość aromatycznymi ziołami. Gotową potrawę podawaj z sosem, na przykład grzybowym, który będzie idealnie pasował do farszu mięsnego. Pieróg serwuj na gorąco – w całości lub po uprzednim przekrojeniu – by wyeksponować farsz. Już dziś wypróbuj nasz przepis na to smaczne i oryginalne danie.