Kulebiak rybny z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

276 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

10 dekagramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pora, resztę warzyw zetrzyj, obsmaż na patelni.

Krok 2

Mocz grzyby przez 30 minut, następnie pokrój i dodaj do warzyw.

Krok 3

W szklance wrzątku rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Wywarem zalej warzywa i grzyby, następnie podduś. Przestudź, wymieszaj z serem, pieprzem oraz solą (jeśli zachodzi taka potrzeba).

Krok 4

Posyp rybę Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto, rozetnij na pół. Na płacie ciasta ułóż warzywa i rybę. Posmaruj brzegi i wierzch kulebiaka jajkiem, piecz w 200 stopniach około 45 minut.

Krok 6

Po upieczeniu odstaw kulebiaka na 10 minut, żeby ciasto i ryba „odpoczęły”, dzięki temu łatwiej je pokroisz. Następnie pokrój w kawałki i podawaj z ulubionym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kociołek z ogniska
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulebiak rybny z łososiemKulebiak rybny z łososiem

Kulebiak – potrawa kuchni kresowej, pochodząca z Ukrainy. Jest to duży pieróg, nadziewany mięsnym farszem, z dodatkiem warzyw oraz ryżu. Danie zapieka się w piecu lub piekarniku, co nadaje mu wspaniałą chrupkość. Zazwyczaj ciasto, w którym znajduje się farsz, wyrabiane jest na bazie drożdży – możesz je jednak zastąpić ciastem francuskim (gotowym lub zrobionym własnoręcznie). W wersji oryginalnej potrawę serwuje się z dodatkiem mięsa. Można je jednak zastąpić rybą lub innym farszem. Z powodzeniem przygotujesz także wegetariańską wersję dania. Wtedy do kulebiaka dodaj zamiast ryby lub mięsa posiekane warzywa – paprykę, pomidory, cukinię, marchew, cebulę… Co jeszcze? Wybór zależy tylko od Ciebie. Dopraw całość aromatycznymi ziołami. Gotową potrawę podawaj z sosem, na przykład grzybowym, który będzie idealnie pasował do farszu mięsnego. Pieróg serwuj na gorąco – w całości lub po uprzednim przekrojeniu – by wyeksponować farsz. Już dziś wypróbuj nasz przepis na to smaczne i oryginalne danie.