Kulebiak rybny z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak rybny z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

280 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

10 dekagramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pora, resztę warzyw zetrzyj, obsmaż na patelni.

Krok 2

Mocz grzyby przez 30 minut, następnie pokrój i dodaj do warzyw.

Krok 3

W szklance wrzątku rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Wywarem zalej warzywa i grzyby, następnie podduś. Przestudź, wymieszaj z serem, pieprzem oraz solą (jeśli zachodzi taka potrzeba).

Krok 4

Posyp rybę Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto, rozetnij na pół. Na płacie ciasta ułóż warzywa i rybę. Posmaruj brzegi i wierzch kulebiaka jajkiem, piecz w 200 stopniach około 45 minut.

Krok 6

Po upieczeniu odstaw kulebiaka na 10 minut, żeby ciasto i ryba „odpoczęły”, dzięki temu łatwiej je pokroisz. Następnie pokrój w kawałki i podawaj z ulubionym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak rybny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Pieczeń z karkówki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulebiak rybny z łososiemKulebiak rybny z łososiem

Kulebiak – potrawa kuchni kresowej, pochodząca z Ukrainy. Jest to duży pieróg, nadziewany mięsnym farszem, z dodatkiem warzyw oraz ryżu. Danie zapieka się w piecu lub piekarniku, co nadaje mu wspaniałą chrupkość. Zazwyczaj ciasto, w którym znajduje się farsz, wyrabiane jest na bazie drożdży – możesz je jednak zastąpić ciastem francuskim (gotowym lub zrobionym własnoręcznie). W wersji oryginalnej potrawę serwuje się z dodatkiem mięsa. Można je jednak zastąpić rybą lub innym farszem. Z powodzeniem przygotujesz także wegetariańską wersję dania. Wtedy do kulebiaka dodaj zamiast ryby lub mięsa posiekane warzywa – paprykę, pomidory, cukinię, marchew, cebulę… Co jeszcze? Wybór zależy tylko od Ciebie. Dopraw całość aromatycznymi ziołami. Gotową potrawę podawaj z sosem, na przykład grzybowym, który będzie idealnie pasował do farszu mięsnego. Pieróg serwuj na gorąco – w całości lub po uprzednim przekrojeniu – by wyeksponować farsz. Już dziś wypróbuj nasz przepis na to smaczne i oryginalne danie.