Kulebiak z dorszem i białą kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak z dorszem i białą kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
233 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

300 gramów

1 sztuka

60 gramów

2 sztuki

1 sztuka

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgotuj kapustę w bulionie z kostki Bulion na włoszczyźnie Knorr około 5 minut. Jajka ugotuj na twardo – ostudź i posiekaj.

Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę. Na dużej patelni stop 30 gram masła, zeszklij cebulę, dodaj kapustę, dopraw i duś około 20 minut.

Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - Krok 2

Krok 3

Pokrój dorsza w kawałki. Następnie dodaj dorsza do kapusty i gotuj jeszcze 5 minut. Na patelnię dodaj jajka, wymieszaj i zdejmij.

Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - Krok 3

Krok 4

Składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Ciasto rozwałkuj.

Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - Krok 4

Krok 5

Nałóż nadzienie i zwiń jak strudel. Przełóż całość na blachę, posmaruj resztą roztopionego masła i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj lekko przestudzone.

Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulebiak  z dorszem i białą kapustąKulebiak z dorszem i białą kapustą

Kulebiak wywodzi się co prawda z kuchni ukraińskiej, ale często gości także na polskich stołach. W zależności od regionu zmienia się jednak sposób jego przyrządzenia. W tym wydaniu zyskuje rybny akcent – oto przepis na kulebiak z dorszem i białą kapustą. Pierwszym krokiem jest przygotowanie farszu, który składa się z poszatkowanej i podgotowanej kapusty, zeszklonej cebuli oraz gotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę jajek. Oczywiście, dodaje się do niego również rybę, w tym przypadku dorsza. Rybą o zbliżonym smaku jest np. mintaj, możesz więc z powodzeniem użyć go jako zamiennika. Kolejny etap to wyrobienie ciasta drożdżowego. Aby je przygotować, potrzebujesz mąki pszennej, wody, oleju oraz szczypty cukru. Składniki należy dokładnie zagnieść na stolnicy, po czym odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aby mogło wyrosnąć. Następnie je rozwałkuj i wyłóż na nie przestudzone nadzienie, po czym zawiń tak jak strudel, czyli wzdłuż dłuższego boku. Piecz w piekarniku, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podawaj na ciepło lub zimno.