Kulebiak z dorszem i białą kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak z dorszem i białą kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
233 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

300 gramów

1 sztuka

60 gramów

2 sztuki

1 sztuka

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgotuj kapustę w bulionie z kostki Bulion na włoszczyźnie Knorr około 5 minut. Jajka ugotuj na twardo – ostudź i posiekaj.

Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę. Na dużej patelni stop 30 gram masła, zeszklij cebulę, dodaj kapustę, dopraw i duś około 20 minut.

Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - Krok 2

Krok 3

Pokrój dorsza w kawałki. Następnie dodaj dorsza do kapusty i gotuj jeszcze 5 minut. Na patelnię dodaj jajka, wymieszaj i zdejmij.

Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - Krok 3

Krok 4

Składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Ciasto rozwałkuj.

Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - Krok 4

Krok 5

Nałóż nadzienie i zwiń jak strudel. Przełóż całość na blachę, posmaruj resztą roztopionego masła i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj lekko przestudzone.

Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Groch z kapustą
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulebiak  z dorszem i białą kapustąKulebiak z dorszem i białą kapustą

Kulebiak wywodzi się co prawda z kuchni ukraińskiej, ale często gości także na polskich stołach. W zależności od regionu zmienia się jednak sposób jego przyrządzenia. W tym wydaniu zyskuje rybny akcent – oto przepis na kulebiak z dorszem i białą kapustą. Pierwszym krokiem jest przygotowanie farszu, który składa się z poszatkowanej i podgotowanej kapusty, zeszklonej cebuli oraz gotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę jajek. Oczywiście, dodaje się do niego również rybę, w tym przypadku dorsza. Rybą o zbliżonym smaku jest np. mintaj, możesz więc z powodzeniem użyć go jako zamiennika. Kolejny etap to wyrobienie ciasta drożdżowego. Aby je przygotować, potrzebujesz mąki pszennej, wody, oleju oraz szczypty cukru. Składniki należy dokładnie zagnieść na stolnicy, po czym odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aby mogło wyrosnąć. Następnie je rozwałkuj i wyłóż na nie przestudzone nadzienie, po czym zawiń tak jak strudel, czyli wzdłuż dłuższego boku. Piecz w piekarniku, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podawaj na ciepło lub zimno.