Kulebiak z dorszem i białą kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kulebiak z dorszem i białą kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

229 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

300 gramów

1 sztuka

60 gramów

2 sztuki

1 sztuka

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgotuj kapustę w bulionie z kostki Bulion na włoszczyźnie Knorr około 5 minut. Jajka ugotuj na twardo – ostudź i posiekaj.

Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę. Na dużej patelni stop 30 gram masła, zeszklij cebulę, dodaj kapustę, dopraw i duś około 20 minut.

Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - Krok 2

Krok 3

Pokrój dorsza w kawałki. Następnie dodaj dorsza do kapusty i gotuj jeszcze 5 minut. Na patelnię dodaj jajka, wymieszaj i zdejmij.

Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - Krok 3

Krok 4

Składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Ciasto rozwałkuj.

Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - Krok 4

Krok 5

Nałóż nadzienie i zwiń jak strudel. Przełóż całość na blachę, posmaruj resztą roztopionego masła i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj lekko przestudzone.

Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak  z dorszem i białą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Knysze z kapustą
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulebiak  z dorszem i białą kapustąKulebiak z dorszem i białą kapustą

Kulebiak wywodzi się co prawda z kuchni ukraińskiej, ale często gości także na polskich stołach. W zależności od regionu zmienia się jednak sposób jego przyrządzenia. W tym wydaniu zyskuje rybny akcent – oto przepis na kulebiak z dorszem i białą kapustą. Pierwszym krokiem jest przygotowanie farszu, który składa się z poszatkowanej i podgotowanej kapusty, zeszklonej cebuli oraz gotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę jajek. Oczywiście, dodaje się do niego również rybę, w tym przypadku dorsza. Rybą o zbliżonym smaku jest np. mintaj, możesz więc z powodzeniem użyć go jako zamiennika. Kolejny etap to wyrobienie ciasta drożdżowego. Aby je przygotować, potrzebujesz mąki pszennej, wody, oleju oraz szczypty cukru. Składniki należy dokładnie zagnieść na stolnicy, po czym odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aby mogło wyrosnąć. Następnie je rozwałkuj i wyłóż na nie przestudzone nadzienie, po czym zawiń tak jak strudel, czyli wzdłuż dłuższego boku. Piecz w piekarniku, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podawaj na ciepło lub zimno.