
Składniki
4 plastry
1 sztuka
2 sztuki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebulę i boczek. Poszatkuj kapustę. Obierz jabłko ze skórki i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój na duże kawałki. W dużym garnku smaż bekon do momentu uzyskania chrupkości. Dodaj cebule, cynamon i liść laurowy. Smaż wszystko w małej ilości tłuszczu przez 5 minut.
Krok 2
Dodaj kapustę i smaż aż lekko zmięknie. Dodaj pokrojone jabłko, 500 ml wody i żeby danie nabrało pełnego smaku – dodaj kostkę rosołu z kury Knorr. Wlej ocet, miód i przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 3
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie duś na małym ogniu przez 25 minut.

Dobra rada:
Czerwoną kapustę można także smażyć na dużej patelni w małej ilości płynu. Dzięki temu zachowa chrupkość.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Duszona czerwona kapusta
Duszona czerwona kapusta
Masz ochotę na oryginalny dodatek do obiadu, który zachwyci cię smakiem? Duszona czerwona kapusta z kawałkami boczku i jabłka sprawdzi się w tej roli idealnie. Możesz ją podawać z ziemniakami czy z mięsem, np. kotletami mielonymi. Świetnie wypadnie również w duecie z pyzami albo kluskami śląskimi. Doskonała jest też jedzona solo, jedynie z kromką chleba. Jeśli lubisz warzywne przekąski z dodatkiem mięsnym, to możesz sięgnąć po czerwoną kapustę również wtedy, gdy poczujesz głód w ciągu dnia. Duszoną kapustę przyrządzisz w pół godziny. Do jej przygotowania potrzebujesz małej główki czerwonej kapusty, cztery plasterki boczku, kwaśne jabłko, cebulę, a do przyprawienia Esencję do duszonych warzyw Knorr, ocet balsamiczny, liść laurowy, miód oraz cynamon. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj i przekonaj się, jak prosta w wykonaniu i smaczna jest duszona czerwona kapusta.



































