Duszona czerwona kapusta przepis – Zobacz na przepisy.pl

Duszona czerwona kapusta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

72

148 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1287 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę i boczek. Poszatkuj kapustę. Obierz jabłko ze skórki i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój na duże kawałki. W dużym garnku smaż bekon do momentu uzyskania chrupkości. Dodaj cebule, cynamon i liść laurowy. Smaż wszystko w małej ilości tłuszczu przez 5 minut.

Krok 2

Dodaj kapustę i smaż aż lekko zmięknie. Dodaj pokrojone jabłko, 500 ml wody i żeby danie nabrało pełnego smaku – dodaj kostkę rosołu z kury Knorr. Wlej ocet, miód i przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Krok 3

Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie duś na małym ogniu przez 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czerwoną kapustę można także smażyć na dużej patelni w małej ilości płynu. Dzięki temu zachowa chrupkość.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona czerwona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona czerwona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona czerwona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona czerwona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona czerwona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona czerwona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona czerwona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona czerwona kapustaDuszona czerwona kapusta

Masz ochotę na oryginalny dodatek do obiadu, który zachwyci cię smakiem? Duszona czerwona kapusta z kawałkami boczku i jabłka sprawdzi się w tej roli idealnie. Możesz ją podawać z ziemniakami czy z mięsem, np. kotletami mielonymi. Świetnie wypadnie również w duecie z pyzami albo kluskami śląskimi. Doskonała jest też jedzona solo, jedynie z kromką chleba. Jeśli lubisz warzywne przekąski z dodatkiem mięsnym, to możesz sięgnąć po czerwoną kapustę również wtedy, gdy poczujesz głód w ciągu dnia. Duszoną kapustę przyrządzisz w pół godziny. Do jej przygotowania potrzebujesz małej główki czerwonej kapusty, cztery plasterki boczku, kwaśne jabłko, cebulę, a do przyprawienia Esencję do duszonych warzyw Knorr, ocet balsamiczny, liść laurowy, miód oraz cynamon. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj i przekonaj się, jak prosta w wykonaniu i smaczna jest duszona czerwona kapusta.