Duszona czerwona kapusta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona czerwona kapusta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

112

215 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

388 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1718 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę i boczek. Poszatkuj kapustę. Obierz jabłko ze skórki i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój na duże kawałki. W dużym garnku smaż bekon do momentu uzyskania chrupkości. Dodaj cebule, cynamon i liść laurowy. Smaż wszystko w małej ilości tłuszczu przez 5 minut.

Krok 2

Dodaj kapustę i smaż aż lekko zmięknie. Dodaj pokrojone jabłko, 500 ml wody i żeby danie nabrało pełnego smaku – dodaj kostkę rosołu z kury Knorr. Wlej ocet, miód i przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Krok 3

Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie duś na małym ogniu przez 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czerwoną kapustę można także smażyć na dużej patelni w małej ilości płynu. Dzięki temu zachowa chrupkość.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona czerwona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona czerwona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona czerwona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona czerwona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona czerwona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona czerwona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona czerwona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona czerwona kapusta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona czerwona kapustaDuszona czerwona kapusta

Masz ochotę na oryginalny dodatek do obiadu, który zachwyci cię smakiem? Duszona czerwona kapusta z kawałkami boczku i jabłka sprawdzi się w tej roli idealnie. Możesz ją podawać z ziemniakami czy z mięsem, np. kotletami mielonymi. Świetnie wypadnie również w duecie z pyzami albo kluskami śląskimi. Doskonała jest też jedzona solo, jedynie z kromką chleba. Jeśli lubisz warzywne przekąski z dodatkiem mięsnym, to możesz sięgnąć po czerwoną kapustę również wtedy, gdy poczujesz głód w ciągu dnia. Duszoną kapustę przyrządzisz w pół godziny. Do jej przygotowania potrzebujesz małej główki czerwonej kapusty, cztery plasterki boczku, kwaśne jabłko, cebulę, a do przyprawienia Esencję do duszonych warzyw Knorr, ocet balsamiczny, liść laurowy, miód oraz cynamon. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj i przekonaj się, jak prosta w wykonaniu i smaczna jest duszona czerwona kapusta.