
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
300 gramów
2 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz groch poprzedniego dnia, a na drugi dzień ugotuj.

Krok 2
Poszatkowaną kapustę ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem kostek Knorr.

Krok 3
Boczek pokrój w kostkę i wytop z niego tłuszcz, na którym podsmaż pokrojoną podobnie cebulę. Najlepiej użyj do tego dużego rondla.

Krok 4
Ugotowaną kapustę i groch połącz z podsmażonym boczkiem z cebulką w rondlu.

Krok 5
Dodaj majeranek i powoli duś, aż wszystkie smaki dobrze się połączą, a groch zagęści całą potrawę.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Groch z kapustą
Groch z kapustą jest daniem kuchni polskiej, popularnym w wielu regionach. Najczęściej podaje się go na Wigilię, jako danie postne. W wersji z tego przepisu sugerowany jest dodatek boczku – tak przygotowany groch z kapustą będzie świetnym dodatkiem do dań obiadowych, np. kotleta schabowego z ziemniakami. Jeśli jednak chcesz podać tę potrawę na wigilijny stół, po prostu pomiń boczek. Pamiętaj, że groch trzeba namoczyć – zalej go wodą już dzień wcześniej, a potem gotuj, aż przestanie być twardy, ale nadal będzie w miarę sypki. Będziesz również potrzebować poszatkowanej, kiszonej kapusty, którą należy ugotować w wodzie do miękkości. Świeży wędzony boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż z dodatkiem posiekanej cebuli. Do dużego garnka wrzuć ugotowaną kapustę, groch oraz boczek z cebulą i dokładnie wymieszaj. Całość przypraw szczyptą suszonego majeranku. Duś przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Groch z kapustą podawaj na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany natką pietruszki.


































