
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
300 gramów
2 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz groch poprzedniego dnia, a na drugi dzień ugotuj.

Krok 2
Poszatkowaną kapustę ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem kostek Knorr.

Krok 3
Boczek pokrój w kostkę i wytop z niego tłuszcz, na którym podsmaż pokrojoną podobnie cebulę. Najlepiej użyj do tego dużego rondla.

Krok 4
Ugotowaną kapustę i groch połącz z podsmażonym boczkiem z cebulką w rondlu.

Krok 5
Dodaj majeranek i powoli duś, aż wszystkie smaki dobrze się połączą, a groch zagęści całą potrawę.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Groch z kapustą
Groch z kapustą jest daniem kuchni polskiej, popularnym w wielu regionach. Najczęściej podaje się go na Wigilię, jako danie postne. W wersji z tego przepisu sugerowany jest dodatek boczku – tak przygotowany groch z kapustą będzie świetnym dodatkiem do dań obiadowych, np. kotleta schabowego z ziemniakami. Jeśli jednak chcesz podać tę potrawę na wigilijny stół, po prostu pomiń boczek. Pamiętaj, że groch trzeba namoczyć – zalej go wodą już dzień wcześniej, a potem gotuj, aż przestanie być twardy, ale nadal będzie w miarę sypki. Będziesz również potrzebować poszatkowanej, kiszonej kapusty, którą należy ugotować w wodzie do miękkości. Świeży wędzony boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż z dodatkiem posiekanej cebuli. Do dużego garnka wrzuć ugotowaną kapustę, groch oraz boczek z cebulą i dokładnie wymieszaj. Całość przypraw szczyptą suszonego majeranku. Duś przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Groch z kapustą podawaj na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany natką pietruszki.