Groch z kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Groch z kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

300 gramów

2 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz groch poprzedniego dnia, a na drugi dzień ugotuj.

Groch z kapustą - Krok 1

Krok 2

Poszatkowaną kapustę ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem kostek Knorr.

Groch z kapustą - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę i wytop z niego tłuszcz, na którym podsmaż pokrojoną podobnie cebulę. Najlepiej użyj do tego dużego rondla.

Groch z kapustą - Krok 3

Krok 4

Ugotowaną kapustę i groch połącz z podsmażonym boczkiem z cebulką w rondlu.

Groch z kapustą - Krok 4

Krok 5

Dodaj majeranek i powoli duś, aż wszystkie smaki dobrze się połączą, a groch zagęści całą potrawę.

Groch z kapustą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grzybowa potrawka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Groch z kapustąGroch z kapustą

Groch z kapustą jest daniem kuchni polskiej, popularnym w wielu regionach. Najczęściej podaje się go na Wigilię, jako danie postne. W wersji z tego przepisu sugerowany jest dodatek boczku – tak przygotowany groch z kapustą będzie świetnym dodatkiem do dań obiadowych, np. kotleta schabowego z ziemniakami. Jeśli jednak chcesz podać tę potrawę na wigilijny stół, po prostu pomiń boczek. Pamiętaj, że groch trzeba namoczyć – zalej go wodą już dzień wcześniej, a potem gotuj, aż przestanie być twardy, ale nadal będzie w miarę sypki. Będziesz również potrzebować poszatkowanej, kiszonej kapusty, którą należy ugotować w wodzie do miękkości. Świeży wędzony boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż z dodatkiem posiekanej cebuli. Do dużego garnka wrzuć ugotowaną kapustę, groch oraz boczek z cebulą i dokładnie wymieszaj. Całość przypraw szczyptą suszonego majeranku. Duś przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Groch z kapustą podawaj na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany natką pietruszki.