Placki owsiane

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 519 Kcal | 26 % |
Tłuszcz | 30.7 g | 44 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 4.7 g | 23 % |
Węglowodany | 51 g | 20 % |
w tym cukry | 10.8 g | 12 % |
Błonnik | 3.1 g | - |
Białko | 12.1 g | 24 % |
Sól | 0.2 g | 3 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 190 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Płatki owsiane oraz rodzynki wymieszaj i zalej mlekiem, aby napęczniały.
- Krok 2Banana zmiksuj, dodaj namoczone płatki, jajko, cynamon i energicznie wymieszaj.
- Krok 3Rozgrzej lekko olej na szerokiej patelni i smaż okrągłe placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być chrupiące i rumiane.
- Krok 4Po usmażeniu placuszków, odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj ze świeżymi owocami.

Cynamon pozyskiwany jest z kory cynamonowców rosnących m.in. na górzystych terenach Wietnamu. Przyprawę charakteryzuje lekko słodki smak i aromat. Stanowi on doskonałe uzupełnienie deserów, ciast oraz dań z owoców.

Placki owsiane, delikatne i puszyste, doskonale sprawdzą się jako ciepłe, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Dania z wykorzystaniem płatków owsianych są ostatnio bardzo modne. Nic dziwnego, bo to szybki sposób na bardzo treściwy a zarazem smaczny posiłek, który daje energetycznego kopa. Placki owsiane możesz zaserwować na tysiąc sposobów.My lubimy je z sosem truskawkowym, który możesz kupić gotowy, lub przygotować że świeżych lub mrożonych owoców albo wykorzystać te z dżemu. Do truskawek pasują aromatyczne przyprawy – wanilia, kardamon lub cynamon. Danie nie obejdzie się bez duszonych z odrobiną cukru jabłek lub brzoskwiń. Placuszki z owsianki zwieńcz cukrem pudrem, łyżką słodkiej śmietanki lub jogurtu naturalnego. Do tego filiżanka kawy zbożowej z mlekiem lub cappuccino! Palce lizać!