
Składniki
150 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Płatki owsiane oraz rodzynki wymieszaj i zalej mlekiem, aby napęczniały.

Krok 2
Banana zmiksuj, dodaj namoczone płatki, jajko, cynamon i energicznie wymieszaj.

Krok 3
Rozgrzej lekko olej na szerokiej patelni i smaż okrągłe placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być chrupiące i rumiane.

Krok 4
Po usmażeniu placuszków, odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj ze świeżymi owocami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki owsiane
Dlaczego warto zapoznać się z przepisem na placuszki owsiane? Dania z wykorzystaniem płatków owsianych są ostatnio bardzo modne. Nic dziwnego, bo to szybki sposób na bardzo treściwy, a zarazem smaczny posiłek. Placki owsiane możesz zaserwować na tysiąc sposobów i o różnych porach dnia. Przekonaj się o ich uniwersalności!
Dla kogo?
My lubimy jeść placki z owsianki z sosem truskawkowym, który możesz kupić gotowy, lub przygotować ze świeżych albo mrożonych owoców. Do truskawek pasują aromatyczne przyprawy – wanilia, kardamon lub cynamon. Placki z płatkami owsianymi bardzo łatwo dopasujesz do siebie, więc nie musisz sztywno trzymać się przepisu – wiemy, że nie wszyscy kucharze za tym przepadają.
Na jaką okazję?
Placki owsiane z bananem, delikatne i puszyste, doskonale sprawdzą się jako ciepłe, słodkie śniadanie lub podwieczorek.
Czy wiesz, że?
W przepisie na placuszki owsiane, zamiast mleka, możesz użyć maślanki. Efekty będą bardzo apetyczne!
Dla urozmaicenia:
Placki owsiane nie obejdą się bez duszonych z odrobiną cukru jabłek lub brzoskwiń. Placuszki z owsianki zwieńcz cukrem pudrem, łyżką słodkiej śmietanki lub jogurtu naturalnego. Do tego filiżanka kawy zbożowej z mlekiem lub cappuccino! Palce lizać!