
Składniki
150 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Płatki owsiane oraz rodzynki wymieszaj i zalej mlekiem, aby napęczniały.

Krok 2
Banana zmiksuj, dodaj namoczone płatki, jajko, cynamon i energicznie wymieszaj.

Krok 3
Rozgrzej lekko olej na szerokiej patelni i smaż okrągłe placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być chrupiące i rumiane.

Krok 4
Po usmażeniu placuszków, odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj ze świeżymi owocami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki owsiane
Dlaczego warto zapoznać się z przepisem na placuszki owsiane? Dania z wykorzystaniem płatków owsianych są ostatnio bardzo modne. Nic dziwnego, bo to szybki sposób na bardzo treściwy, a zarazem smaczny posiłek. Placki owsiane możesz zaserwować na tysiąc sposobów i o różnych porach dnia. Przekonaj się o ich uniwersalności!
Dla kogo?
My lubimy jeść placki z owsianki z sosem truskawkowym, który możesz kupić gotowy, lub przygotować ze świeżych albo mrożonych owoców. Do truskawek pasują aromatyczne przyprawy – wanilia, kardamon lub cynamon. Placki z płatkami owsianymi bardzo łatwo dopasujesz do siebie, więc nie musisz sztywno trzymać się przepisu – wiemy, że nie wszyscy kucharze za tym przepadają.
Na jaką okazję?
Placki owsiane z bananem, delikatne i puszyste, doskonale sprawdzą się jako ciepłe, słodkie śniadanie lub podwieczorek.
Czy wiesz, że?
W przepisie na placuszki owsiane, zamiast mleka, możesz użyć maślanki. Efekty będą bardzo apetyczne!
Dla urozmaicenia:
Placki owsiane nie obejdą się bez duszonych z odrobiną cukru jabłek lub brzoskwiń. Placuszki z owsianki zwieńcz cukrem pudrem, łyżką słodkiej śmietanki lub jogurtu naturalnego. Do tego filiżanka kawy zbożowej z mlekiem lub cappuccino! Palce lizać!