Placki owsiane: przepis na łatwe placuszki z płatków | Przepisy.pl pixel

Placki owsiane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

220

1526 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1507 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8376 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Płatki owsiane oraz rodzynki wymieszaj i zalej mlekiem, aby napęczniały.

Placki owsiane  - Krok 1

Krok 2

Banana zmiksuj, dodaj namoczone płatki, jajko, cynamon i energicznie wymieszaj.

Placki owsiane  - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej lekko olej na szerokiej patelni i smaż okrągłe placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być chrupiące i rumiane.

Placki owsiane  - Krok 3

Krok 4

Po usmażeniu placuszków, odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj ze świeżymi owocami.

Placki owsiane  - Krok 4
18

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 21.04.2024

    Najlepsza wersja zdrowych placuszków. Często je robię. Mleko dodaję raz krowie, raz wege. W każdej wersji są pyszne. Można dodać też skórkę pomarańczową kandyzowaną zamiast rodzynek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Zamiast mleka dodaję jogurt naturalny i pomijam banan. Są pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Podziewska

    Julita Podziewska , 12.12.2021

    TAK. 4 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka otrębów żytnich, jeden banan, 3 plastry twarogu pół tłustego lub chudego, 50g jogurtu naturalnego, 2g proszku do pieczenia 2 g cynamonu, 1 łyżeczka masła orzechowego, 1 jajko, 1 łyżeczka ulubionego płynnego miodu 40 g borówek, Opcjonalnie olej rzepakowy. Jajko banan proszek do pieczenia oraz cynamon blendujemy na gładką masę , dodajemy płatki owsiane oraz otręby blendujemy do połączenia się składników, dodajemy twaróg jogurt naturalny oraz masło orzechowe i blendujemy, aż wszystko się połączony. Gdy ciasto jest już gotowe dodajemy borówki i mieszamy łyżką. Rozgrzewamy patelnię na średniej mocy palnika. Smażymy na suchej patelni (lub delikatnie posmarowaną olejem np. smarujemy pędzelkiem silikonowym) smażymy z obu stron na złocisty kolor. Układamy na talerzyku. Gotowe polewamy łyżeczką miodu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Machulak

    Aneta Machulak , 12.12.2021

    Tak Moja wersja to 85 gram Mąki owsianej 60 gram wiśni lub borówka amerykańska 130 gram jogurtu naturalnego lub kefiru cukier waniliowy Jajk 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oliwa do smażenia Cukier puder do posypania lub cynamon

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa K

    Ewa K , 29.05.2021

    Gdzie tu widzicie chemię? Cynamon jest bardzo zdrowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaro kaspe

    Jaro kaspe , 05.10.2020

    polecam ten przepis jego zalety to można kombinować z różnych dodatków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kamrowska

    Marta Kamrowska , 26.09.2016

    Wystarczą platki owsiane, jajko, miod i ulubiony owoc i mamy jeszcze bardziej smaczne placuszki bez zadnych dodatkow z "paczki" :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (3)
  • Monika Panasiuk

    Monika Panasiuk , 17.09.2016

    a po co ten fix?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Łapot

    Wanda Łapot , 13.09.2016

    po co ta przyprawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pan Rade Usz

    Pan Rade Usz , 13.09.2016

    Z musztardą :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Lendzion

    Dariusz Lendzion , 07.09.2016

    To nie jest przepis tylko reklama spulchniacza z torebki. Szkoda czasu na chemię.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Madhlenne Holownia

    Madhlenne Holownia , 07.09.2016

    Izabela

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zivile  Luziene

    Zivile Luziene , 03.09.2016

    Czy mozna ugotować te placki bez chemii?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki owsiane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki owsiane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki owsiane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki owsiane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki owsiane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki owsiane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki owsiane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki owsiane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki owsiane Placki owsiane

Dlaczego warto zapoznać się z przepisem na placuszki owsiane? Dania z wykorzystaniem płatków owsianych są ostatnio bardzo modne. Nic dziwnego, bo to szybki sposób na bardzo treściwy, a zarazem smaczny posiłek. Placki owsiane możesz zaserwować na tysiąc sposobów i o różnych porach dnia. Przekonaj się o ich uniwersalności!

Dla kogo?

My lubimy jeść placki z owsianki z sosem truskawkowym, który możesz kupić gotowy, lub przygotować ze świeżych albo mrożonych owoców. Do truskawek pasują aromatyczne przyprawy – wanilia, kardamon lub cynamon. Placki z płatkami owsianymi bardzo łatwo dopasujesz do siebie, więc nie musisz sztywno trzymać się przepisu – wiemy, że nie wszyscy kucharze za tym przepadają.

Na jaką okazję?

Placki owsiane z bananem, delikatne i puszyste, doskonale sprawdzą się jako ciepłe, słodkie śniadanie lub podwieczorek.

Czy wiesz, że?

W przepisie na placuszki owsiane, zamiast mleka, możesz użyć maślanki. Efekty będą bardzo apetyczne!

Dla urozmaicenia:

Placki owsiane nie obejdą się bez duszonych z odrobiną cukru jabłek lub brzoskwiń. Placuszki z owsianki zwieńcz cukrem pudrem, łyżką słodkiej śmietanki lub jogurtu naturalnego. Do tego filiżanka kawy zbożowej z mlekiem lub cappuccino! Palce lizać!