Składniki
450 gramów
1 opakowanie
200 gramów
150 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżeczka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj i ostudź, a jeśli używasz bobu mrożonego – rozmroź go. Ziemniaki ugotuj na półtwardo i wystudź, a następnie pokrój w grube plastry i zgrilluj na patelni.
Krok 2
Cebulę pokrój w półplastry, natkę posiekaj. Boczek ułóż między dwoma arkuszami pergaminu, przyciśnij drugą blachą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C - piecz przez 15 minut.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny oraz olejem.
Krok 4
W misce połącz bób, ziemniaki, cebulę oraz posiekaną natkę. Dodaj przygotowany sos i delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki.
Krok 5
Wierzch sałatki posyp czarnuszką, boczek połam na mniejsze kawałki i powtykaj w sałatkę.
Dobra rada:
Do sałatki z bobem i ziemniakami dobrym dodatkiem będą pomidorki koktajlowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z bobem i ziemniakami
Bób szczególnie dobrze smakuje w okresie letnim, ale jeśli masz ochotę na potrawę z jego dodatkiem w innym czasie, użyj wersji mrożonej. W połączeniu z pieczonymi ziemniakami oraz boczkiem i czerwoną cebulą tworzy danie, które będzie godnym polecenia sposobem na dodatek do obiadu lub kolację. Na początek bób ugotuj i ostudź, a ziemniaki pokrój w talarki i przyrządź na patelni grillowej lub w piekarniku. Posyp je swoimi ulubionymi suszonymi ziołami. Plastry boczku ułożone na pergaminie i przyciśnięte drugą blachą upiecz w piekarniku. Warzywa wymieszaj ze świeżą natką pietruszki i sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym z gorczycą. Na wierzchu sałatki z bobem i ziemniakami ułóż upieczony chrupiący boczek i posyp całość czarnuszką. Dobrym uzupełnieniem tak przyrządzonego dania będą aromatyczne grzanki czosnkowe, a jako dodatek znakomicie sprawdzą się soczyste pomidorki koktajlowe. Jeśli szykujesz domowe przyjęcie, przyrządź znakomitą sałatkę z bobem i ziemniakami na podstawie tego przepisu. Do dzieła!