
Składniki
450 gramów
1 opakowanie
200 gramów
150 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżeczka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj i ostudź, a jeśli używasz bobu mrożonego – rozmroź go. Ziemniaki ugotuj na półtwardo i wystudź, a następnie pokrój w grube plastry i zgrilluj na patelni.

Krok 2
Cebulę pokrój w półplastry, natkę posiekaj. Boczek ułóż między dwoma arkuszami pergaminu, przyciśnij drugą blachą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C - piecz przez 15 minut.

Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny oraz olejem.

Krok 4
W misce połącz bób, ziemniaki, cebulę oraz posiekaną natkę. Dodaj przygotowany sos i delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki.

Krok 5
Wierzch sałatki posyp czarnuszką, boczek połam na mniejsze kawałki i powtykaj w sałatkę.


Dobra rada:
Do sałatki z bobem i ziemniakami dobrym dodatkiem będą pomidorki koktajlowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z bobem i ziemniakami
Bób szczególnie dobrze smakuje w okresie letnim, ale jeśli masz ochotę na potrawę z jego dodatkiem w innym czasie, użyj wersji mrożonej. W połączeniu z pieczonymi ziemniakami oraz boczkiem i czerwoną cebulą tworzy danie, które będzie godnym polecenia sposobem na dodatek do obiadu lub kolację. Na początek bób ugotuj i ostudź, a ziemniaki pokrój w talarki i przyrządź na patelni grillowej lub w piekarniku. Posyp je swoimi ulubionymi suszonymi ziołami. Plastry boczku ułożone na pergaminie i przyciśnięte drugą blachą upiecz w piekarniku. Warzywa wymieszaj ze świeżą natką pietruszki i sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym z gorczycą. Na wierzchu sałatki z bobem i ziemniakami ułóż upieczony chrupiący boczek i posyp całość czarnuszką. Dobrym uzupełnieniem tak przyrządzonego dania będą aromatyczne grzanki czosnkowe, a jako dodatek znakomicie sprawdzą się soczyste pomidorki koktajlowe. Jeśli szykujesz domowe przyjęcie, przyrządź znakomitą sałatkę z bobem i ziemniakami na podstawie tego przepisu. Do dzieła!