
Składniki
450 gramów
1 opakowanie
200 gramów
150 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżeczka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj i ostudź, a jeśli używasz bobu mrożonego – rozmroź go. Ziemniaki ugotuj na półtwardo i wystudź, a następnie pokrój w grube plastry i zgrilluj na patelni.

Krok 2
Cebulę pokrój w półplastry, natkę posiekaj. Boczek ułóż między dwoma arkuszami pergaminu, przyciśnij drugą blachą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C - piecz przez 15 minut.

Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny oraz olejem.

Krok 4
W misce połącz bób, ziemniaki, cebulę oraz posiekaną natkę. Dodaj przygotowany sos i delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki.

Krok 5
Wierzch sałatki posyp czarnuszką, boczek połam na mniejsze kawałki i powtykaj w sałatkę.


Dobra rada:
Do sałatki z bobem i ziemniakami dobrym dodatkiem będą pomidorki koktajlowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z bobem i ziemniakami
Bób szczególnie dobrze smakuje w okresie letnim, ale jeśli masz ochotę na potrawę z jego dodatkiem w innym czasie, użyj wersji mrożonej. W połączeniu z pieczonymi ziemniakami oraz boczkiem i czerwoną cebulą tworzy danie, które będzie godnym polecenia sposobem na dodatek do obiadu lub kolację. Na początek bób ugotuj i ostudź, a ziemniaki pokrój w talarki i przyrządź na patelni grillowej lub w piekarniku. Posyp je swoimi ulubionymi suszonymi ziołami. Plastry boczku ułożone na pergaminie i przyciśnięte drugą blachą upiecz w piekarniku. Warzywa wymieszaj ze świeżą natką pietruszki i sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym z gorczycą. Na wierzchu sałatki z bobem i ziemniakami ułóż upieczony chrupiący boczek i posyp całość czarnuszką. Dobrym uzupełnieniem tak przyrządzonego dania będą aromatyczne grzanki czosnkowe, a jako dodatek znakomicie sprawdzą się soczyste pomidorki koktajlowe. Jeśli szykujesz domowe przyjęcie, przyrządź znakomitą sałatkę z bobem i ziemniakami na podstawie tego przepisu. Do dzieła!