Grochowa

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch opłucz, zalej litrem wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj obrane i pokrojone w drobna kostkę ziemniaki i ugotuj na półtwardo.

Krok 2

Na oliwie podsmaż obrane i posiekane cebulę i czosnek. Dodaj je do zupy. Dołóż soczewicę, płatki ryżowe, majeranek, Grochową Knorr i gotuj jeszcze przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrochowaGrochowa

Zupa grochowa to danie, którego podstawę stanowią zaledwie dwa składniki – groch i ziemniaki. W tej wersji dodaje się do nich także soczewicę oraz płatki ryżowe, które sprawiają, że potrawa ma gęstą konsystencję. W celu nadania jej intensywnego smaku, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Ten ostatni możesz zmiażdżyć przy pomocy specjalnej praski – zabieg ten sprawi, że smak będzie intensywniejszy – ze względu na to, że uwolniony zostanie sok z czosnku. Zupę możesz doprawić swoimi ulubionymi przyprawami – nie sprawdzą się tu jednak te szczególnie pikantne. Gotowe danie możesz przyozdobić natką pietruszki lub posypać posiekanym koperkiem – te składniki nieco złagodzą jej smak. Wypróbuj nasz przepis na prostą w przyrządzeniu, ale smaczną zupę grochową i przygotuj z jego pomocą swój dzisiejszy obiad.