Składniki
100 gramów
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch opłucz, zalej litrem wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj obrane i pokrojone w drobna kostkę ziemniaki i ugotuj na półtwardo.
Krok 2
Na oliwie podsmaż obrane i posiekane cebulę i czosnek. Dodaj je do zupy. Dołóż soczewicę, płatki ryżowe, majeranek, Grochową Knorr i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grochowa
Zupa grochowa to danie, którego podstawę stanowią zaledwie dwa składniki – groch i ziemniaki. W tej wersji dodaje się do nich także soczewicę oraz płatki ryżowe, które sprawiają, że potrawa ma gęstą konsystencję. W celu nadania jej intensywnego smaku, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Ten ostatni możesz zmiażdżyć przy pomocy specjalnej praski – zabieg ten sprawi, że smak będzie intensywniejszy – ze względu na to, że uwolniony zostanie sok z czosnku. Zupę możesz doprawić swoimi ulubionymi przyprawami – nie sprawdzą się tu jednak te szczególnie pikantne. Gotowe danie możesz przyozdobić natką pietruszki lub posypać posiekanym koperkiem – te składniki nieco złagodzą jej smak. Wypróbuj nasz przepis na prostą w przyrządzeniu, ale smaczną zupę grochową i przygotuj z jego pomocą swój dzisiejszy obiad.