
Składniki
100 gramów
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch opłucz, zalej litrem wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj obrane i pokrojone w drobna kostkę ziemniaki i ugotuj na półtwardo.
Krok 2
Na oliwie podsmaż obrane i posiekane cebulę i czosnek. Dodaj je do zupy. Dołóż soczewicę, płatki ryżowe, majeranek, Grochową Knorr i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grochowa
Zupa grochowa to danie, którego podstawę stanowią zaledwie dwa składniki – groch i ziemniaki. W tej wersji dodaje się do nich także soczewicę oraz płatki ryżowe, które sprawiają, że potrawa ma gęstą konsystencję. W celu nadania jej intensywnego smaku, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Ten ostatni możesz zmiażdżyć przy pomocy specjalnej praski – zabieg ten sprawi, że smak będzie intensywniejszy – ze względu na to, że uwolniony zostanie sok z czosnku. Zupę możesz doprawić swoimi ulubionymi przyprawami – nie sprawdzą się tu jednak te szczególnie pikantne. Gotowe danie możesz przyozdobić natką pietruszki lub posypać posiekanym koperkiem – te składniki nieco złagodzą jej smak. Wypróbuj nasz przepis na prostą w przyrządzeniu, ale smaczną zupę grochową i przygotuj z jego pomocą swój dzisiejszy obiad.