
Składniki
100 gramów
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch opłucz, zalej litrem wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj obrane i pokrojone w drobna kostkę ziemniaki i ugotuj na półtwardo.
Krok 2
Na oliwie podsmaż obrane i posiekane cebulę i czosnek. Dodaj je do zupy. Dołóż soczewicę, płatki ryżowe, majeranek, Grochową Knorr i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grochowa
Zupa grochowa to danie, którego podstawę stanowią zaledwie dwa składniki – groch i ziemniaki. W tej wersji dodaje się do nich także soczewicę oraz płatki ryżowe, które sprawiają, że potrawa ma gęstą konsystencję. W celu nadania jej intensywnego smaku, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Ten ostatni możesz zmiażdżyć przy pomocy specjalnej praski – zabieg ten sprawi, że smak będzie intensywniejszy – ze względu na to, że uwolniony zostanie sok z czosnku. Zupę możesz doprawić swoimi ulubionymi przyprawami – nie sprawdzą się tu jednak te szczególnie pikantne. Gotowe danie możesz przyozdobić natką pietruszki lub posypać posiekanym koperkiem – te składniki nieco złagodzą jej smak. Wypróbuj nasz przepis na prostą w przyrządzeniu, ale smaczną zupę grochową i przygotuj z jego pomocą swój dzisiejszy obiad.