Uwielbiam czas od maja do października w Polsce. To czas kulinarnej rozpusty, bo z każdym dniem na straganach, na bazarach pojawia się coś nowego. Najpierw nowalijki, młode ziemniaki, sałaty, truskawki, maliny... Gdy piszę ten tekst trwa właśnie sezon na bób.
Gdy tylko bób pojawi się w sklepach, od razu kupuję, wpadam do domu, przepłukuję go pod bieżącą wodą, przekładam do garnka, zalewam dużą ilością wody, porządnie solę i wstawiam na gaz. W zależności od upodobań (czy wolicie jędrny, czy miękki i mączysty) i rodzaju (młody bób - krócej, a starszy, pod koniec sezonu - zdecydowanie dłużej), gotuję go 7-8 minut. Jedyny mankament? Zapach podczas gotowania, którego - niestety - nie da się uniknąć...
Ale co jeszcze można przygotować z bobu? Na pewno sałatki, smaczna (trochę podobna do fasolówki) jest zupa z bobu, sprawdzi się także jako farsz do pierogów. Można z niego przygotować pasty, dipy i przekąski, a młody bób będzie dobrym dodatkiem do makaronu.
Dziś proponuję Wam trzy przepisy na sałatki:
Sałatka pierwsza, zielona: bób i cebulka dymka
Składniki:
-0,5 kg świeżego bobu (poza sezonem użyj mrożonego)
-2-3 cebulki dymki ze szczypiorem
-sok z cytryny
-Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
-oliwa
Sposób przygotowania:
Ugotuj bób na miękko w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź.
Obierz bób z łupinek i przełóż do miski.
Cebulę dymkę obierz i pokrój wraz ze szczypiorem w cienkie talarki, następnie dodaj do miski z bobem.
Bób i cebulę skrop niewielką ilością soku z cytryny i oliwą, dopraw do smaku Przyprawą w Mini kostkach Czosnek Knorr, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Rada: zamiast soku z cytryny, oliwy i kostki Czosnek Knorr, sałatkę możesz doprawić ulubionym sosem sałatkowym Knorr.
Sałatka druga, z bobu, fasolki szparagowej i boczku
Składniki:
-300 g świeżego bobu (poza sezonem użyj mrożonego)
-200 g fasolki szparagowej żółtej
-100 g boczku wędzonego w plasterkach
-1 nieduża czerwona cebula
-1/2 pęczka natki pietruszki
-sos sałatkowy Francuski Knorr
-oliwa
-sok z cytryny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ugotuj bób na miękko w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź i obierz z łupinek, przełóż do miski.
Fasolkę szparagową oczyść, opłucz, strąki przekrój na pół i ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku, aż będzie jędrna, ale nie rozgotowana. Odcedź i przełóż do miski z bobem.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, dodaj do miski.
Plastry boczku pokrój na mniejsze kawałki i usmaż na złoto bez tłuszczu. Całą zawartość patelni przełóż do miski z bobem, cebulą i fasolką, delikatnie wymieszaj.
Sałatkę dopraw sosem sałatkowym Knorr wymieszanym tylko z oliwą i posiekaną natką pietruszki.
Rada: Jeśli lubisz kwaśny smak, dodatkowo dopraw sałatkę sokiem z cytryny
Sałatka trzecia, z bobu, pomidorków i bazylii z miętą
Składniki:
-0,5 kg świeżego bobu (poza sezonem użyj mrożonego)
-200 g pomidorków koktajlowych (możesz zastąpić cherry, daktylowymi, truskawkowymi - ważne, żeby były małe)
-1 czerwona cebula, drobno pokrojona
-2 ząbki czosnku, posiekane
-świeża bazylia
-świeża mięta
-Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
-ocet balsamiczny
-oliwa
-opcjonalnie 50 g szynki dojrzewającej (sezonowanej, np. szwarcwaldzkiej, włoskiej lub hiszpańskiej)
Sposób przygotowania:
Ugotuj bób na miękko w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź i obierz z łupinek, przełóż do miski.
Pomidorki umyj i przekrój na pół, dodaj do bobu, wymieszaj.
Do miski dodaj posiekaną cebulę i czosnek, porwane listki bazylii i mięty, skrop oliwą i octem balsamicznym, wymieszaj.
Sałatkę dopraw do smaku Delikat przyprawa uniwersalna Knorr. Opcjonalnie możesz też dodać pokrojoną w paseczki szynkę dojrzewającą typu serrano albo prosciutto.
Rada: Szynkę możesz zastąpić kawałkami pikantnego salami lub przesmażonym na chrupko boczkiem.
Komentarze (0)