Kołacze z rybą

- Krok 1Szklankę mąki zalej litrem ciepłej wody, dodaj drożdże roztarte z przyprawą Knorr i paroma łyżkami ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce.
- Krok 2Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj resztę mąki, dopraw (jeśli zachodzi taka potrzeba) i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
- Krok 3Farsz rybny: nieduże ryby lub filety usmaż na oleju, usuń ości i oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
- Krok 4Cebulę posiekaj drobno, przesmaż na oleju i dodaj kminek. Można także użyć innego farszu - z bryndzy i mleka.
- Krok 5Gdy ciasto wyrośnie, uformuj placki (można również wykorzystać Ciasto do pizzy Knorr) o średnicy 25 - 30 centymetrów, zrób w każdym wgłębienie i włóż masę rybną. Piecz 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.

Kminek był używany w kuchni już od czasów starożytnych. Przyprawa o intensywnym zapachu i lekko piekącym korzennym smaku idealnie komponuje się z cięższymi mięsami, gulaszami, bigosem, daniami z bobem i fasolą.

Kołacze z rybą
Jak w niebanalny sposób podać rybę? Jeśli szukasz alternatywy dla smażonej, panierowanej lub pieczonej, spróbuj przygotować ją jako dodatek do kołacza. To okrągłe, drożdżowe ciasto piecze się zazwyczaj na słodko, z serem, makiem albo owocami. Doskonałe jest na śniadanie, deser lub podwieczorek. Kołacz z rybą to z kolei smaczna potrawa obiadowa, sprawdzi się także na świątecznym stole. Miękkie, puszyste ciasto i nadzienie z soczystej ryby, wszystko doprawione kminkiem i koperkiem – pyszne będzie z dowolnym rodzajem ryby. Najlepiej wybierać jednak te o dość zwartym mięsie: dorsze, mintaje, turboty czy sole. Do masy rybnej dodaj podsmażoną wcześniej cebulę albo bryndzę z mlekiem i wyłóż równomiernie na okrągły placek. Możesz zawinąć jego brzegi, tak jak w przypadku pizzy. Kołacza z rybą podawaj skropionego sokiem z cytryny albo z ćwiartkami tego owocu. Dobrze będzie pasowała do niego sałatka, np. z pomidorków koktajlowych oraz roszponki. Sięgnij po nasz przepis, kiedy będziesz mieć ochotę na rybę i upiecz kołacz.