Kołacze z rybą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kołacze z rybą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

122 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 kilogram

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szklankę mąki zalej litrem ciepłej wody, dodaj drożdże roztarte z przyprawą Knorr i paroma łyżkami ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce.

Kołacze z rybą - Krok 1

Krok 2

Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj resztę mąki, dopraw (jeśli zachodzi taka potrzeba) i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.

Kołacze z rybą - Krok 2

Krok 3

Farsz rybny: nieduże ryby lub filety usmaż na oleju, usuń ości i oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Kołacze z rybą - Krok 3

Krok 4

Cebulę posiekaj drobno, przesmaż na oleju i dodaj kminek. Można także użyć innego farszu - z bryndzy i mleka.

Kołacze z rybą - Krok 4

Krok 5

Gdy ciasto wyrośnie, uformuj placki (można również wykorzystać Ciasto do pizzy Knorr) o średnicy 25 - 30 centymetrów, zrób w każdym wgłębienie i włóż masę rybną. Piecz 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.

Kołacze z rybą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Ryba leningradzka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kołacze z rybąKołacze z rybą

Jak w niebanalny sposób podać rybę? Jeśli szukasz alternatywy dla smażonej, panierowanej lub pieczonej, spróbuj przygotować ją jako dodatek do kołacza. To okrągłe, drożdżowe ciasto piecze się zazwyczaj na słodko, z serem, makiem albo owocami. Doskonałe jest na śniadanie, deser lub podwieczorek. Kołacz z rybą to z kolei smaczna potrawa obiadowa, sprawdzi się także na świątecznym stole. Miękkie, puszyste ciasto i nadzienie z soczystej ryby, wszystko doprawione kminkiem i koperkiem – pyszne będzie z dowolnym rodzajem ryby. Najlepiej wybierać jednak te o dość zwartym mięsie: dorsze, mintaje, turboty czy sole. Do masy rybnej dodaj podsmażoną wcześniej cebulę albo bryndzę z mlekiem i wyłóż równomiernie na okrągły placek. Możesz zawinąć jego brzegi, tak jak w przypadku pizzy. Kołacza z rybą podawaj skropionego sokiem z cytryny albo z ćwiartkami tego owocu. Dobrze będzie pasowała do niego sałatka, np. z pomidorków koktajlowych oraz roszponki. Sięgnij po nasz przepis, kiedy będziesz mieć ochotę na rybę i upiecz kołacz.