Kołacze z rybą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kołacze z rybą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

123 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 kilogram

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szklankę mąki zalej litrem ciepłej wody, dodaj drożdże roztarte z przyprawą Knorr i paroma łyżkami ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce.

Kołacze z rybą - Krok 1

Krok 2

Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj resztę mąki, dopraw (jeśli zachodzi taka potrzeba) i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.

Kołacze z rybą - Krok 2

Krok 3

Farsz rybny: nieduże ryby lub filety usmaż na oleju, usuń ości i oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Kołacze z rybą - Krok 3

Krok 4

Cebulę posiekaj drobno, przesmaż na oleju i dodaj kminek. Można także użyć innego farszu - z bryndzy i mleka.

Kołacze z rybą - Krok 4

Krok 5

Gdy ciasto wyrośnie, uformuj placki (można również wykorzystać Ciasto do pizzy Knorr) o średnicy 25 - 30 centymetrów, zrób w każdym wgłębienie i włóż masę rybną. Piecz 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.

Kołacze z rybą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kołacze z rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kołacze z rybąKołacze z rybą

Jak w niebanalny sposób podać rybę? Jeśli szukasz alternatywy dla smażonej, panierowanej lub pieczonej, spróbuj przygotować ją jako dodatek do kołacza. To okrągłe, drożdżowe ciasto piecze się zazwyczaj na słodko, z serem, makiem albo owocami. Doskonałe jest na śniadanie, deser lub podwieczorek. Kołacz z rybą to z kolei smaczna potrawa obiadowa, sprawdzi się także na świątecznym stole. Miękkie, puszyste ciasto i nadzienie z soczystej ryby, wszystko doprawione kminkiem i koperkiem – pyszne będzie z dowolnym rodzajem ryby. Najlepiej wybierać jednak te o dość zwartym mięsie: dorsze, mintaje, turboty czy sole. Do masy rybnej dodaj podsmażoną wcześniej cebulę albo bryndzę z mlekiem i wyłóż równomiernie na okrągły placek. Możesz zawinąć jego brzegi, tak jak w przypadku pizzy. Kołacza z rybą podawaj skropionego sokiem z cytryny albo z ćwiartkami tego owocu. Dobrze będzie pasowała do niego sałatka, np. z pomidorków koktajlowych oraz roszponki. Sięgnij po nasz przepis, kiedy będziesz mieć ochotę na rybę i upiecz kołacz.