Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 1,5 litra wody, wrzuć kostki bulionowe, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Do rondla wlej 4 łyżki oliwy, do zimnej wrzuć czosnek, zeszklij i zalej bulionem, zagotuj. Na patelnię wlej pozostałą oliwę, podsmaż na niej pokrojone pieczywo. Zdejmij z patelni i rozsyp na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Do rondla z czosnkowym bulionem wrzuć pokruszoną chili, tymianek i listki laurowe, gotuj 2 minuty. Następnie przecedź zupę, ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia, wlej jajka, energicznie mieszając trzepaczką. Przypraw do smaku pokruszoną minikosteczką czosnkową oraz solą i pieprzem. Wlej zupę do kokilek, posyp grzankami i szczypiorkiem. Dla koloru możesz dodać nieco czerwonej papryki lub pieprzu kajeńskiego.
Krok 2
Rada:
Krok 3
- z ząbków czosnku usuń zielone środki - one najszybciej się przypalają i gorzknieją
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej