Włoska zupa czosnkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska zupa czosnkowa

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,5 litra wody, wrzuć kostki bulionowe, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Do rondla wlej 4 łyżki oliwy, do zimnej wrzuć czosnek, zeszklij i zalej bulionem, zagotuj. Na patelnię wlej pozostałą oliwę, podsmaż na niej pokrojone pieczywo. Zdejmij z patelni i rozsyp na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Do rondla z czosnkowym bulionem wrzuć pokruszoną chili, tymianek i listki laurowe, gotuj 2 minuty. Następnie przecedź zupę, ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia, wlej jajka, energicznie mieszając trzepaczką. Przypraw do smaku pokruszoną minikosteczką czosnkową oraz solą i pieprzem. Wlej zupę do kokilek, posyp grzankami i szczypiorkiem. Dla koloru możesz dodać nieco czerwonej papryki lub pieprzu kajeńskiego.

Krok 2

Rada:

Krok 3

- z ząbków czosnku usuń zielone środki - one najszybciej się przypalają i gorzknieją

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej