
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 1,5 litra wody, wrzuć kostki bulionowe, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Do rondla wlej 4 łyżki oliwy, do zimnej wrzuć czosnek, zeszklij i zalej bulionem, zagotuj. Na patelnię wlej pozostałą oliwę, podsmaż na niej pokrojone pieczywo. Zdejmij z patelni i rozsyp na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Do rondla z czosnkowym bulionem wrzuć pokruszoną chili, tymianek i listki laurowe, gotuj 2 minuty. Następnie przecedź zupę, ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia, wlej jajka, energicznie mieszając trzepaczką. Przypraw do smaku pokruszoną minikosteczką czosnkową oraz solą i pieprzem. Wlej zupę do kokilek, posyp grzankami i szczypiorkiem. Dla koloru możesz dodać nieco czerwonej papryki lub pieprzu kajeńskiego.
Krok 2
Rada:
Krok 3
- z ząbków czosnku usuń zielone środki - one najszybciej się przypalają i gorzknieją
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej