
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
8 łyżek
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj, osącz, obierz. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w cienkie paseczki. Cebulę posiej w ćwierć plasterki. Pomidora sparz, obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne a miąższ pokrój w kostkę.
Krok 2
W garnku zagotuj 1 litr wody, rozpuść kostki rosołowe, wsypa przepłukaną na sicie kaszę, gotuj 5 minut. W tym czasie na patelni rozpuść masło – wrzuć na nie pokrojone warzyw, małe różyczki kalafiora i posiekany lubczyk, smaż mieszając aż lekko zaczną się złocić. Dodaj czubrycę i jeszcze chwilkę smaż uważając żeby nie przypalić przypraw – przełóż jarzyny do garnka z bulionem i kaszą. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut.
Krok 3
Na koniec dodaj śmietanę roztrzepaną i zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy oraz koperek.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej