
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
8 łyżek
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj, osącz, obierz. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w cienkie paseczki. Cebulę posiej w ćwierć plasterki. Pomidora sparz, obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne a miąższ pokrój w kostkę.
Krok 2
W garnku zagotuj 1 litr wody, rozpuść kostki rosołowe, wsypa przepłukaną na sicie kaszę, gotuj 5 minut. W tym czasie na patelni rozpuść masło – wrzuć na nie pokrojone warzyw, małe różyczki kalafiora i posiekany lubczyk, smaż mieszając aż lekko zaczną się złocić. Dodaj czubrycę i jeszcze chwilkę smaż uważając żeby nie przypalić przypraw – przełóż jarzyny do garnka z bulionem i kaszą. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut.
Krok 3
Na koniec dodaj śmietanę roztrzepaną i zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy oraz koperek.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej