Zupa jarzynowa z jagłami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa jarzynowa z jagłami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

3

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

8 łyżek

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj, osącz, obierz. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w cienkie paseczki. Cebulę posiej w ćwierć plasterki. Pomidora sparz, obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne a miąższ pokrój w kostkę.

Krok 2

W garnku zagotuj 1 litr wody, rozpuść kostki rosołowe, wsypa przepłukaną na sicie kaszę, gotuj 5 minut. W tym czasie na patelni rozpuść masło – wrzuć na nie pokrojone warzyw, małe różyczki kalafiora i posiekany lubczyk, smaż mieszając aż lekko zaczną się złocić. Dodaj czubrycę i jeszcze chwilkę smaż uważając żeby nie przypalić przypraw – przełóż jarzyny do garnka z bulionem i kaszą. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Krok 3

Na koniec dodaj śmietanę roztrzepaną i zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy oraz koperek.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa z jagłami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa z jagłami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa z jagłami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa z jagłami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa z jagłami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa z jagłami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa z jagłami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa jarzynowa z jagłami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej