Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

null

0.25 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

6 szklanek

0.5 pęczka

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

5 ziaren

0.5 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę grubo poszatkuj. Pora pokrój w plasterki. Pozostałe warzywa obierz.

Krok 2

Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój na kawałki. Bulion zagotuj.

Krok 3

W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę oraz pora. Dodaj przyprawy, marchewkę, seler i pietruszkę. Smaż 1 minutę.

Krok 4

Zalej bulionem i poczekaj aż zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10 minut.

Krok 5

Dodaj kapustę i ziemniaki, przypraw solą i pieprzem. Gotuj 15 minut.

Krok 6

Ząbki czosnku rozkrój, natrzyj nimi kromki chleba, następnie pokrój je w kostkę i zrumień na maśle.

Krok 7

Zupę rozlej do talerzy, posyp grzankami i posiekaną natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej