Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

5 ziaren

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

0.5 pęczka

6 szklanek

2 łyżki

2 sztuki

0.25 sztuki

null

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę grubo poszatkuj. Pora pokrój w plasterki. Pozostałe warzywa obierz.

Krok 2

Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój na kawałki. Bulion zagotuj.

Krok 3

W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę oraz pora. Dodaj przyprawy, marchewkę, seler i pietruszkę. Smaż 1 minutę.

Krok 4

Zalej bulionem i poczekaj aż zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10 minut.

Krok 5

Dodaj kapustę i ziemniaki, przypraw solą i pieprzem. Gotuj 15 minut.

Krok 6

Ząbki czosnku rozkrój, natrzyj nimi kromki chleba, następnie pokrój je w kostkę i zrumień na maśle.

Krok 7

Zupę rozlej do talerzy, posyp grzankami i posiekaną natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej