Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

5 ziaren

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

0.5 pęczka

6 szklanek

2 łyżki

2 sztuki

0.25 sztuki

null

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę grubo poszatkuj. Pora pokrój w plasterki. Pozostałe warzywa obierz.

Krok 2

Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój na kawałki. Bulion zagotuj.

Krok 3

W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę oraz pora. Dodaj przyprawy, marchewkę, seler i pietruszkę. Smaż 1 minutę.

Krok 4

Zalej bulionem i poczekaj aż zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10 minut.

Krok 5

Dodaj kapustę i ziemniaki, przypraw solą i pieprzem. Gotuj 15 minut.

Krok 6

Ząbki czosnku rozkrój, natrzyj nimi kromki chleba, następnie pokrój je w kostkę i zrumień na maśle.

Krok 7

Zupę rozlej do talerzy, posyp grzankami i posiekaną natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej