Tołpyga ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tołpyga ze szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szklanka

1 szczypta

0.25 łyżeczki

1 łyżka

2 łyżki

0.25 łyżeczki

1 łyżka

5 łyżek

300 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, przykryj i wstaw do lodówki na 60 minut. Po wyjęciu pokrój na kawałki.

Krok 2

Szpinak zblanszuj w osolonym wrzątku, osącz.

Krok 3

Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, dolej 4 łyżki przegotowanej wody, przypraw solą, pieprzem i gałką.

Krok 4

Wlej śmietanę, wymieszaj i podgrzewaj do czasu,gdy sos zgęstnieje.

Krok 5

W żaroodpornym półmisku posmarowanym masłem ułóż pokrojoną na porcję rybę, na niej rozłóż szpinak, zalej sosem, posyp startym serem.

Krok 6

Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tołpyga ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tołpyga ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tołpyga ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tołpyga ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tołpyga ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tołpyga ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tołpyga ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tołpyga ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej