
Składniki
3 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
1 szczypta
2 sztuki
0.75 kilograma
4 szklanki
3 łyżki
4 ziarna
1.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule obierz i pokrój w plastry.
Krok 2
Umyte jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, nie obieraj ze skóry.
Krok 3
Żeberka dokładnie umyj, osusz, pokrój na kawałki tak, by w każdym znajdowała się kostka. Posól i popieprz.
Krok 4
Na dużej patelni rozgrzej mocno smalec i obsmaż na złoto wszystkie kawałki żeberek. Przełóż do garnka.
Krok 5
Na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę. Przełóż cebulę do żeberek, dodaj jabłka, odciśniętą kapustę, bulion, kminek oraz rozgniecione ziarna jałowca.
Krok 6
Duś na małym ogniu około 60-90 minut, do czasu, gdy mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami puree.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej