Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

441 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

489 osób wydrukowało

Pobierz pdf

648 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

150 mililitrów

4 łyżki

4 ziarna

3 sztuki

5 gramów

60 mililitrów

1 łyżeczka

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liścia laurowego. Gotuj żeberka przez ok. 1 godzinę, aż będą miękkie. Następnie odsącz, osusz i pokrój w mniejsze kawałki, po 2-3 kostki

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj oliwę, przyprawę Knorr, tłuczony pieprz, miód oraz musztardę. Tak powstałą marynatą natrzyj jeszcze ciepłe żeberka. Odstaw na 12 godzin.

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane żeberka smaż na grillu, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEOŻeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO

To jedno z tych dań, którego przygotowanie wymaga więcej czasu, ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Idealnie sprawdzą się podane na rodzinny obiad czy kolację ze znajomymi, zwłaszcza gdy w tle leci walka bokserska albo mecz – wszak żeberka to przecież bardzo męskie danie. Co ważne, żeberka zanim będą się piekły, najpierw należy ugotować. Jeszcze ciepłe żeberka natrzyj wyśmienitą marynatą. Zrobisz ją bardzo prosto z oliwy, przyprawy Knorr, tłuczonego pieprzu, miodu i musztardy. Żeberka w marynacie muszą spędzić nawet 12 godzin. Dzięki niej po upieczeniu będą złociste, klejące, lekko skarmelizowane i doskonale przyprawione. Aż ślinka cieknie na myśl o nich! Gotowe danie możesz podać z dowolną sałatką. Nie zaszkodzi tez szklanka zimnego piwa.