
Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 pęczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce połącz oliwę z oliwek, musztardę, miód, przyprawę do mięsa Knorr, majeranek, tymianek i posiekany koperek.

Krok 2
Steki umyj, osusz, ułóż w płaskim naczyniu, zalej marynatą i pozostaw na godzinę w lodówce.

Krok 3
Mięso grilluj przez 15 minut, obracając je kilkakrotnie i smarując marynatą. Podawaj na ciepło lub na zimno wraz z sałatką. Tak przygotowane steki świetnie smakują również na zimno jako dodatek do letniej sałatki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wołowe steki z grilla
Steki to bardzo popularne i modne danie, najczęściej przygotowywane z wołowiny. Aby steki były smaczne i kruche, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim wybierz dobrej jakości mięso – powinno mieć jasnoczerwony kolor oraz delikatny przerost tłuszczowy. Sprawdzi się np. rostbef, który nabierze odpowiedniego smaku dzięki przygotowanej marynacie. Łatwo przyrządzisz ją na bazie oliwy, mieszając pikantne i słodkie dodatki, takie jak: przyprawy, musztarda oraz miód i sok z cytryny. Aby marynata dokładnie przeniknęła mięso, pozostaw je zanurzone w niej przez około godzinę. Podczas grillowania obracaj steki i smaruj je pozostałą marynatą, dzięki czemu będą bardziej soczyste. Tak przygotowane mięso podawaj na ciepło, chwilę po usmażeniu. Jako dodatki sprawdzą się: sałatka ze świeżych warzyw oraz zapiekane ziemniaki lub grube frytki. W wersji na zimno steki świetnie smakują jako uzupełnienie letniej sałatki. Zapisz nasz przepis i koniecznie wykorzystaj go przy najbliższej okazji!