Stek wołowy z grilla – z rostbefu: z marynatą | Przepisy.pl pixel

Wołowe steki z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

377 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

408 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 pęczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz oliwę z oliwek, musztardę, miód, przyprawę do mięsa Knorr, majeranek, tymianek i posiekany koperek.

Wołowe steki z grilla - Krok 1

Krok 2

Steki umyj, osusz, ułóż w płaskim naczyniu, zalej marynatą i pozostaw na godzinę w lodówce.

Wołowe steki z grilla - Krok 2

Krok 3

Mięso grilluj przez 15 minut, obracając je kilkakrotnie i smarując marynatą. Podawaj na ciepło lub na zimno wraz z sałatką. Tak przygotowane steki świetnie smakują również na zimno jako dodatek do letniej sałatki.

Wołowe steki z grilla - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • sylwia  kowalska

    sylwia kowalska , 07.01.2017

    Ten stek wygląda naprawdę smakowicie. Do tego jakieś przepyszne domowe frytki i obiad idealny. Ogólnie amerykańska kuchnia jest bardzo smaczna. Może trochę za tłusta ale smakowita

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Bo

    Mariusz Bo , 30.07.2016

    Srednio-krwisty, bo smaczniejszy i zachowuje wiecej l-karnityny, ktora zreszta jak inne zwiazki mineralne i witaminy, rozpada sie im dluzsza obrobka termiczna.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowe steki z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wrapy z kurczakiem
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowe steki z grillaWołowe steki z grilla

Steki to bardzo popularne i modne danie, najczęściej przygotowywane z wołowiny. Aby steki były smaczne i kruche, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim wybierz dobrej jakości mięso – powinno mieć jasnoczerwony kolor oraz delikatny przerost tłuszczowy. Sprawdzi się np. rostbef, który nabierze odpowiedniego smaku dzięki przygotowanej marynacie. Łatwo przyrządzisz ją na bazie oliwy, mieszając pikantne i słodkie dodatki, takie jak: przyprawy, musztarda oraz miód i sok z cytryny. Aby marynata dokładnie przeniknęła mięso, pozostaw je zanurzone w niej przez około godzinę. Podczas grillowania obracaj steki i smaruj je pozostałą marynatą, dzięki czemu będą bardziej soczyste. Tak przygotowane mięso podawaj na ciepło, chwilę po usmażeniu. Jako dodatki sprawdzą się: sałatka ze świeżych warzyw oraz zapiekane ziemniaki lub grube frytki. W wersji na zimno steki świetnie smakują jako uzupełnienie letniej sałatki. Zapisz nasz przepis i koniecznie wykorzystaj go przy najbliższej okazji!