Grill na słodko - proste słodkie przekąski na grilla | Przepisy.pl pixel

Grill na słodko

36 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grill na słodkoGrill na słodko

Grill na słodko? Czemu nie. Na ruszcie upieczesz nie tylko jabłka, banany czy pianki. Słodkie dodatki to bardzo dobry sposób także na przyrządzenie mięsa. Jednym z najpopularniejszych jest miód, stanowiący podstawę wielu marynat. Świetnie pasuje do drobiu, na przykład skrzydełek albo kurczaka satay, oraz do wieprzowiny. Żeberka z miodem, podawane ze słodką opiekaną kukurydzą i ziemniakami to danie, którego smaki współgrają ze sobą doskonale. Miód dobrze łączy się także z ostrymi składnikami. Grill na słodko to bardzo często smak miodu i musztardy, połączonych razem w złocistym sosie. Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej to mięso soczyste i kruche. Podaj je tylko z zieloną sałatą lub pieczywem. Żeberka na słodko zrobisz również z miodem i ostrą papryką. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, użyj papryki słodkiej. Miód bardzo dobrze pasuje do słodko-pikantnego imbiru. Z tych składników przygotuj sos do skrzydełek, który skarmelizuje się podczas pieczenia. Grill na słodko to także dodatki owocowe. Zrób sos z mango, cytryny i awokado, a następnie serwuj z jego dodatkiem brochettes z indyka. Z ananasa przygotuj salsę do kurczaka po karaibsku, a z pomarańczy glazurę do żeberek. Razem z nimi grilluj przez chwilę plasterki świeżej pomarańczy, tak, by słodki smak dania był podkreślony jeszcze wyraźniej. Pomarańcze dobrze komponują się również z owocami morza, na przykład z krewetkami. Z soku pomarańczowego zrób marynatę do krewetek i podaj je na grillową przystawkę. Świeże owoce to z kolei dobry sposób na szaszłyki. Nadziej na patyczki kawałki kurczaka i brzoskwiń lub nektarynek. Wolisz owoce suszone? Śliwki suszone zawiń w plastry boczku i upiecz w formie szaszłyków z szalotkami i wołowiną – w tym daniu dobrze będą smakowały zwłaszcza śliwki wędzone. Wybierz owoce duże i mięsiste, a szaszłyki będą smaczniejsze. Do grilla na słodko pasują ostre sosy i dodatki. Do szaszłyków i skrzydełek zrób dip czosnkowy, do żeberek pasować będzie natomiast pikantna pomidorowa salsa, sos chili i ostry ketchup. Sprawdź nasze propozycje na słodkiego grilla!