Grill na słodko
36 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Grill na słodko
Grill na słodko? Czemu nie. Na ruszcie upieczesz nie tylko jabłka, banany czy pianki. Słodkie dodatki to bardzo dobry sposób także na przyrządzenie mięsa. Jednym z najpopularniejszych jest miód, stanowiący podstawę wielu marynat. Świetnie pasuje do drobiu, na przykład skrzydełek albo kurczaka satay, oraz do wieprzowiny. Żeberka z miodem, podawane ze słodką opiekaną kukurydzą i ziemniakami to danie, którego smaki współgrają ze sobą doskonale. Miód dobrze łączy się także z ostrymi składnikami. Grill na słodko to bardzo często smak miodu i musztardy, połączonych razem w złocistym sosie. Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej to mięso soczyste i kruche. Podaj je tylko z zieloną sałatą lub pieczywem. Żeberka na słodko zrobisz również z miodem i ostrą papryką. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, użyj papryki słodkiej. Miód bardzo dobrze pasuje do słodko-pikantnego imbiru. Z tych składników przygotuj sos do skrzydełek, który skarmelizuje się podczas pieczenia. Grill na słodko to także dodatki owocowe. Zrób sos z mango, cytryny i awokado, a następnie serwuj z jego dodatkiem brochettes z indyka. Z ananasa przygotuj salsę do kurczaka po karaibsku, a z pomarańczy glazurę do żeberek. Razem z nimi grilluj przez chwilę plasterki świeżej pomarańczy, tak, by słodki smak dania był podkreślony jeszcze wyraźniej. Pomarańcze dobrze komponują się również z owocami morza, na przykład z krewetkami. Z soku pomarańczowego zrób marynatę do krewetek i podaj je na grillową przystawkę. Świeże owoce to z kolei dobry sposób na szaszłyki. Nadziej na patyczki kawałki kurczaka i brzoskwiń lub nektarynek. Wolisz owoce suszone? Śliwki suszone zawiń w plastry boczku i upiecz w formie szaszłyków z szalotkami i wołowiną – w tym daniu dobrze będą smakowały zwłaszcza śliwki wędzone. Wybierz owoce duże i mięsiste, a szaszłyki będą smaczniejsze. Do grilla na słodko pasują ostre sosy i dodatki. Do szaszłyków i skrzydełek zrób dip czosnkowy, do żeberek pasować będzie natomiast pikantna pomidorowa salsa, sos chili i ostry ketchup. Sprawdź nasze propozycje na słodkiego grilla!



