Grill na słodko
36 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Grill na słodko
Grill na słodko? Czemu nie. Na ruszcie upieczesz nie tylko jabłka, banany czy pianki. Słodkie dodatki to bardzo dobry sposób także na przyrządzenie mięsa. Jednym z najpopularniejszych jest miód, stanowiący podstawę wielu marynat. Świetnie pasuje do drobiu, na przykład skrzydełek albo kurczaka satay, oraz do wieprzowiny. Żeberka z miodem, podawane ze słodką opiekaną kukurydzą i ziemniakami to danie, którego smaki współgrają ze sobą doskonale. Miód dobrze łączy się także z ostrymi składnikami. Grill na słodko to bardzo często smak miodu i musztardy, połączonych razem w złocistym sosie. Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej to mięso soczyste i kruche. Podaj je tylko z zieloną sałatą lub pieczywem. Żeberka na słodko zrobisz również z miodem i ostrą papryką. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, użyj papryki słodkiej. Miód bardzo dobrze pasuje do słodko-pikantnego imbiru. Z tych składników przygotuj sos do skrzydełek, który skarmelizuje się podczas pieczenia. Grill na słodko to także dodatki owocowe. Zrób sos z mango, cytryny i awokado, a następnie serwuj z jego dodatkiem brochettes z indyka. Z ananasa przygotuj salsę do kurczaka po karaibsku, a z pomarańczy glazurę do żeberek. Razem z nimi grilluj przez chwilę plasterki świeżej pomarańczy, tak, by słodki smak dania był podkreślony jeszcze wyraźniej. Pomarańcze dobrze komponują się również z owocami morza, na przykład z krewetkami. Z soku pomarańczowego zrób marynatę do krewetek i podaj je na grillową przystawkę. Świeże owoce to z kolei dobry sposób na szaszłyki. Nadziej na patyczki kawałki kurczaka i brzoskwiń lub nektarynek. Wolisz owoce suszone? Śliwki suszone zawiń w plastry boczku i upiecz w formie szaszłyków z szalotkami i wołowiną – w tym daniu dobrze będą smakowały zwłaszcza śliwki wędzone. Wybierz owoce duże i mięsiste, a szaszłyki będą smaczniejsze. Do grilla na słodko pasują ostre sosy i dodatki. Do szaszłyków i skrzydełek zrób dip czosnkowy, do żeberek pasować będzie natomiast pikantna pomidorowa salsa, sos chili i ostry ketchup. Sprawdź nasze propozycje na słodkiego grilla!