
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
4 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
50 mililitrów
6 łyżek
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W każdej z nich zrób ostrym nożem nacięcie tak, aby powstała kieszonka.

Krok 2
W miseczce połącz przyprawę Knorr i olej, powstałą marynatą posmaruj piersi i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 3
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj żurawinę, smaż chwilę razem a następnie wlej alkohol – odparuj płyn, a następnie przestudź lekko.

Krok 4
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natkę posiekaj – dodaj do żurawiny i wymieszaj. Dopraw pieprzem. Powstałym farszem napełnij kieszonki z kurczaka i zepnij wykałaczkami.

Krok 5
Kieszonki z kurczaka ułóż na rozgrzanym grillu i smaż 10 minut obracając je co chwilę. Gotowe piersi przekrój pod skosem na pół i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do piersi z grilla będzie chrupiąca sałata z malinowym dressingiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zakopiańskie kieszonki z kurczaka
Oscypek z żurawiną to przekąska znana głównie z Podhala, choć bardzo popularna jest również w innych polskich górach. Połączenie słonego wędzonego sera i słodkiej, ale nieco cierpkiej suszonej żurawiny warto wykorzystać do przygotowania zakopiańskich kieszonek z kurczaka. W ten sposób stworzysz pyszne nadzienie, którym urozmaicisz smak mięsa. Filety z piersi kurczaka umyj, oczyść i osusz, a następnie natnij w nich kieszonki. Mięso zamarynuj w przyprawach oraz oleju, aby zyskało wyrazistszy smak, odstaw na chwilę i zajmij się przygotowaniem nadzienia. Podsmaż cebulę z żurawiną i całość przestudź, a następnie zetrzyj do wymienionych składników oscypek. Dobre będą także inne wędzone góralskie sery, np. z mleka koziego. Nadziej mięso i podawaj je pokrojone pod skosem, aby efektownie prezentowało się na talerzu. Zakopiańskie kieszonki z kurczaka serwuj z sałatką, opiekanymi na grillu ziemniakami w mundurkach albo grzankami czosnkowymi z chleba lub ciabatty. Przekonaj się, jak proste i smaczne jest to danie.