Zakopiańskie kieszonki z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zakopiańskie kieszonki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
120 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

379 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

50 mililitrów

6 łyżek

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W każdej z nich zrób ostrym nożem nacięcie tak, aby powstała kieszonka.

Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - Krok 1

Krok 2

W miseczce połącz przyprawę Knorr i olej, powstałą marynatą posmaruj piersi i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj żurawinę, smaż chwilę razem a następnie wlej alkohol – odparuj płyn, a następnie przestudź lekko.

Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natkę posiekaj – dodaj do żurawiny i wymieszaj. Dopraw pieprzem. Powstałym farszem napełnij kieszonki z kurczaka i zepnij wykałaczkami.

Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Kieszonki z kurczaka ułóż na rozgrzanym grillu i smaż 10 minut obracając je co chwilę. Gotowe piersi przekrój pod skosem na pół i podawaj.

Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do piersi z grilla będzie chrupiąca sałata z malinowym dressingiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zakopiańskie kieszonki z kurczakaZakopiańskie kieszonki z kurczaka

Oscypek z żurawiną to przekąska znana głównie z Podhala, choć bardzo popularna jest również w innych polskich górach. Połączenie słonego wędzonego sera i słodkiej, ale nieco cierpkiej suszonej żurawiny warto wykorzystać do przygotowania zakopiańskich kieszonek z kurczaka. W ten sposób stworzysz pyszne nadzienie, którym urozmaicisz smak mięsa. Filety z piersi kurczaka umyj, oczyść i osusz, a następnie natnij w nich kieszonki. Mięso zamarynuj w przyprawach oraz oleju, aby zyskało wyrazistszy smak, odstaw na chwilę i zajmij się przygotowaniem nadzienia. Podsmaż cebulę z żurawiną i całość przestudź, a następnie zetrzyj do wymienionych składników oscypek. Dobre będą także inne wędzone góralskie sery, np. z mleka koziego. Nadziej mięso i podawaj je pokrojone pod skosem, aby efektownie prezentowało się na talerzu. Zakopiańskie kieszonki z kurczaka serwuj z sałatką, opiekanymi na grillu ziemniakami w mundurkach albo grzankami czosnkowymi z chleba lub ciabatty. Przekonaj się, jak proste i smaczne jest to danie.