Zakopiańskie kieszonki z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zakopiańskie kieszonki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

103 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

50 mililitrów

6 łyżek

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W każdej z nich zrób ostrym nożem nacięcie tak, aby powstała kieszonka.

Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - Krok 1

Krok 2

W miseczce połącz przyprawę Knorr i olej, powstałą marynatą posmaruj piersi i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj żurawinę, smaż chwilę razem a następnie wlej alkohol – odparuj płyn, a następnie przestudź lekko.

Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natkę posiekaj – dodaj do żurawiny i wymieszaj. Dopraw pieprzem. Powstałym farszem napełnij kieszonki z kurczaka i zepnij wykałaczkami.

Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Kieszonki z kurczaka ułóż na rozgrzanym grillu i smaż 10 minut obracając je co chwilę. Gotowe piersi przekrój pod skosem na pół i podawaj.

Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do piersi z grilla będzie chrupiąca sałata z malinowym dressingiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zakopiańskie kieszonki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zakopiańskie kieszonki z kurczakaZakopiańskie kieszonki z kurczaka

Oscypek z żurawiną to przekąska znana głównie z Podhala, choć bardzo popularna jest również w innych polskich górach. Połączenie słonego wędzonego sera i słodkiej, ale nieco cierpkiej suszonej żurawiny warto wykorzystać do przygotowania zakopiańskich kieszonek z kurczaka. W ten sposób stworzysz pyszne nadzienie, którym urozmaicisz smak mięsa. Filety z piersi kurczaka umyj, oczyść i osusz, a następnie natnij w nich kieszonki. Mięso zamarynuj w przyprawach oraz oleju, aby zyskało wyrazistszy smak, odstaw na chwilę i zajmij się przygotowaniem nadzienia. Podsmaż cebulę z żurawiną i całość przestudź, a następnie zetrzyj do wymienionych składników oscypek. Dobre będą także inne wędzone góralskie sery, np. z mleka koziego. Nadziej mięso i podawaj je pokrojone pod skosem, aby efektownie prezentowało się na talerzu. Zakopiańskie kieszonki z kurczaka serwuj z sałatką, opiekanymi na grillu ziemniakami w mundurkach albo grzankami czosnkowymi z chleba lub ciabatty. Przekonaj się, jak proste i smaczne jest to danie.