Sałatka z grillowanymi warzywami i kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso zamarynuj w oliwie i przyprawie Knorr.

Krok 2

Paprykę pokrój w duże kawałki, a cukinię w plastry. Dodaj warzywa do mięsa i wszystko marynuj przez 20 minut.

Krok 3

Następnie grilluj warzywa oraz mięso, aż będzie rumiane i soczyste.

Krok 4

Mięso po grillowaniu pokrój w paski. Całość przełóż do miski.

Krok 5

Wlej pozostałą oliwę, dodaj ocet balsamiczny, starty czosnek oraz liście sałaty i bazylii.

Krok 6

Wymieszaj sałatkę i przełóż na talerz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka

Grillowane mięso z piersi kurczaka to uniwersalny dodatek, którym wzbogacisz różnego rodzaju sałatki. Zainspiruj się poniższym przepisem i na grillu przyrządź nie tylko mięso, ale i warzywa – cukinię oraz czerwoną paprykę. Z taką sałatką dobrze skomponują się również zielone szparagi. Na początek filet natrzyj marynatą z oliwy i przyprawą do kurczaka, po czym odstaw w chłodne miejsce, by nabrał wyrazistego smaku. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w paski, a cukinię w plastry i dodaj je do mięsa. Następnie grilluj warzywa i kurczaka ze wszystkich stron, aż lekko się zarumienią. Upieczone i przestudzone mięso podziel na podłużne kawałki i przełóż do miski razem z cukinią i papryką. Dodaj porwane liście sałaty oraz rukoli i całość zalej oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, doprawiając przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Sałatkę ozdób listkami świeżej bazylii. Podawaj z ciabattą lub chrupiącymi czosnkowymi grzankami z bagietki. Koniecznie przygotuj przy najbliższej okazji wyśmienitą sałatkę z grillowanych warzyw i kurczaka.