Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka
łatwe
147 osób zapisało

Składniki
800 gramów
4 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 szklanka
2 łyżki
1 sztuka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso zamarynuj w oliwie i przyprawie Knorr.
Krok 2
Paprykę pokrój w duże kawałki, a cukinię w plastry. Dodaj warzywa do mięsa i wszystko marynuj przez 20 minut.
Krok 3
Następnie grilluj warzywa oraz mięso, aż będzie rumiane i soczyste.
Krok 4
Mięso po grillowaniu pokrój w paski. Całość przełóż do miski.
Krok 5
Wlej pozostałą oliwę, dodaj ocet balsamiczny, starty czosnek oraz liście sałaty i bazylii.
Krok 6
Wymieszaj sałatkę i przełóż na talerz.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka
Grillowane mięso z piersi kurczaka to uniwersalny dodatek, którym wzbogacisz różnego rodzaju sałatki. Zainspiruj się poniższym przepisem i na grillu przyrządź nie tylko mięso, ale i warzywa – cukinię oraz czerwoną paprykę. Z taką sałatką dobrze skomponują się również zielone szparagi. Na początek filet natrzyj marynatą z oliwy i przyprawą do kurczaka, po czym odstaw w chłodne miejsce, by nabrał wyrazistego smaku. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w paski, a cukinię w plastry i dodaj je do mięsa. Następnie grilluj warzywa i kurczaka ze wszystkich stron, aż lekko się zarumienią. Upieczone i przestudzone mięso podziel na podłużne kawałki i przełóż do miski razem z cukinią i papryką. Dodaj porwane liście sałaty oraz rukoli i całość zalej oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, doprawiając przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Sałatkę ozdób listkami świeżej bazylii. Podawaj z ciabattą lub chrupiącymi czosnkowymi grzankami z bagietki. Koniecznie przygotuj przy najbliższej okazji wyśmienitą sałatkę z grillowanych warzyw i kurczaka.