Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

181 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso zamarynuj w oliwie i przyprawie Knorr.

Krok 2

Paprykę pokrój w duże kawałki, a cukinię w plastry. Dodaj warzywa do mięsa i wszystko marynuj przez 20 minut.

Krok 3

Następnie grilluj warzywa oraz mięso, aż będzie rumiane i soczyste.

Krok 4

Mięso po grillowaniu pokrój w paski. Całość przełóż do miski.

Krok 5

Wlej pozostałą oliwę, dodaj ocet balsamiczny, starty czosnek oraz liście sałaty i bazylii.

Krok 6

Wymieszaj sałatkę i przełóż na talerz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka

Grillowane mięso z piersi kurczaka to uniwersalny dodatek, którym wzbogacisz różnego rodzaju sałatki. Zainspiruj się poniższym przepisem i na grillu przyrządź nie tylko mięso, ale i warzywa – cukinię oraz czerwoną paprykę. Z taką sałatką dobrze skomponują się również zielone szparagi. Na początek filet natrzyj marynatą z oliwy i przyprawą do kurczaka, po czym odstaw w chłodne miejsce, by nabrał wyrazistego smaku. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w paski, a cukinię w plastry i dodaj je do mięsa. Następnie grilluj warzywa i kurczaka ze wszystkich stron, aż lekko się zarumienią. Upieczone i przestudzone mięso podziel na podłużne kawałki i przełóż do miski razem z cukinią i papryką. Dodaj porwane liście sałaty oraz rukoli i całość zalej oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, doprawiając przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Sałatkę ozdób listkami świeżej bazylii. Podawaj z ciabattą lub chrupiącymi czosnkowymi grzankami z bagietki. Koniecznie przygotuj przy najbliższej okazji wyśmienitą sałatkę z grillowanych warzyw i kurczaka.