Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso zamarynuj w oliwie i przyprawie Knorr.

Krok 2

Paprykę pokrój w duże kawałki, a cukinię w plastry. Dodaj warzywa do mięsa i wszystko marynuj przez 20 minut.

Krok 3

Następnie grilluj warzywa oraz mięso, aż będzie rumiane i soczyste.

Krok 4

Mięso po grillowaniu pokrój w paski. Całość przełóż do miski.

Krok 5

Wlej pozostałą oliwę, dodaj ocet balsamiczny, starty czosnek oraz liście sałaty i bazylii.

Krok 6

Wymieszaj sałatkę i przełóż na talerz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka

Grillowane mięso z piersi kurczaka to uniwersalny dodatek, którym wzbogacisz różnego rodzaju sałatki. Zainspiruj się poniższym przepisem i na grillu przyrządź nie tylko mięso, ale i warzywa – cukinię oraz czerwoną paprykę. Z taką sałatką dobrze skomponują się również zielone szparagi. Na początek filet natrzyj marynatą z oliwy i przyprawą do kurczaka, po czym odstaw w chłodne miejsce, by nabrał wyrazistego smaku. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w paski, a cukinię w plastry i dodaj je do mięsa. Następnie grilluj warzywa i kurczaka ze wszystkich stron, aż lekko się zarumienią. Upieczone i przestudzone mięso podziel na podłużne kawałki i przełóż do miski razem z cukinią i papryką. Dodaj porwane liście sałaty oraz rukoli i całość zalej oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, doprawiając przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Sałatkę ozdób listkami świeżej bazylii. Podawaj z ciabattą lub chrupiącymi czosnkowymi grzankami z bagietki. Koniecznie przygotuj przy najbliższej okazji wyśmienitą sałatkę z grillowanych warzyw i kurczaka.