Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga
łatwe
30 osób zapisało

Składniki
400 gramów
200 gramów
1 łyżka
1 pęczek
80 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 2
Marchew lekko wyszoruj i pozostaw nie obraną. Następnie ugotuj w wodzie przez 7-10 minut i odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Kolendrę posiekaj, z cytryny wyciśnij sok.

Krok 4
Ugotowaną marchew pokrój wzdłuż na połowy, skrop oliwą, sokiem z cytryny i zgrilluj.

Krok 5
Po grillowaniu posyp przyprawą Knorr i kolendrą. Podawaj z soczewicą.


Dobra rada:
Grillowana marchew może stanowić samodzielnie wegetariańskie danie lub dodatek do innych mięs i ryb z grilla. Dodatkowo możesz posypać danie kruszoną fetą i prażonymi orzechami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga
Letnie, spokojne popołudnia i wieczory rządzą się swoimi prawami. Aby były celebrowane w pełni i dawały ogrom radości, warto okrasić je odpowiednimi potrawami. Nasza propozycja brzmi następująco: grillowana marchew z czarną soczewicą. Nie dowiesz się, jak smakuje, dopóki nie spróbujesz… Będzie pysznie!
Dla kogo?
Idealny przepis dla wegetarian, ale nie tylko – połączenie grillowanej marchwi z soczewicą zaleca się spróbować każdemu, kto lubi niecodzienne połączenia smaków.
Na jaką okazję?
Marchew z soczewicą to również świetny dodatek do grillowanych mięs i ryb. Z kiełbaską, karkówką czy pstrągiem będzie komponować się znakomicie!
Czy wiesz, że?
Czarna soczewica ma okrągłe, grube i błyszczące ziarna. Od innych odmian różni się tym, że jest trochę większa – dobrze więc namoczyć ją na noc i gotować nieco dłużej.
Dla urozmaicenia:
Słodka marchewka dobrze wypada w towarzystwie słonych serów – posypana pokruszoną fetą nabierze jeszcze lepszego smaku!


































