Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 łyżka

1 pęczek

80 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - Krok 1

Krok 2

Marchew lekko wyszoruj i pozostaw nie obraną. Następnie ugotuj w wodzie przez 7-10 minut i odstaw do ostygnięcia.

Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - Krok 2

Krok 3

Kolendrę posiekaj, z cytryny wyciśnij sok.

Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - Krok 3

Krok 4

Ugotowaną marchew pokrój wzdłuż na połowy, skrop oliwą, sokiem z cytryny i zgrilluj.

Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - Krok 4

Krok 5

Po grillowaniu posyp przyprawą Knorr i kolendrą. Podawaj z soczewicą.

Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Grillowana marchew może stanowić samodzielnie wegetariańskie danie lub dodatek do innych mięs i ryb z grilla. Dodatkowo możesz posypać danie kruszoną fetą i prażonymi orzechami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana marchew z czarną soczewicą belugaGrillowana marchew z czarną soczewicą beluga

Letnie, spokojne popołudnia i wieczory rządzą się swoimi prawami. Aby były celebrowane w pełni i dawały ogrom radości, warto okrasić je odpowiednimi potrawami. Nasza propozycja brzmi następująco: grillowana marchew z czarną soczewicą. Nie dowiesz się, jak smakuje, dopóki nie spróbujesz… Będzie pysznie!

Dla kogo?

Idealny przepis dla wegetarian, ale nie tylko – połączenie grillowanej marchwi z soczewicą zaleca się spróbować każdemu, kto lubi niecodzienne połączenia smaków.

Na jaką okazję?

Marchew z soczewicą to również świetny dodatek do grillowanych mięs i ryb. Z kiełbaską, karkówką czy pstrągiem będzie komponować się znakomicie!

Czy wiesz, że?

Czarna soczewica ma okrągłe, grube i błyszczące ziarna. Od innych odmian różni się tym, że jest trochę większa – dobrze więc namoczyć ją na noc i gotować nieco dłużej.

Dla urozmaicenia:

Słodka marchewka dobrze wypada w towarzystwie słonych serów – posypana pokruszoną fetą nabierze jeszcze lepszego smaku!