Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 łyżka

1 pęczek

80 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - Krok 1

Krok 2

Marchew lekko wyszoruj i pozostaw nie obraną. Następnie ugotuj w wodzie przez 7-10 minut i odstaw do ostygnięcia.

Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - Krok 2

Krok 3

Kolendrę posiekaj, z cytryny wyciśnij sok.

Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - Krok 3

Krok 4

Ugotowaną marchew pokrój wzdłuż na połowy, skrop oliwą, sokiem z cytryny i zgrilluj.

Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - Krok 4

Krok 5

Po grillowaniu posyp przyprawą Knorr i kolendrą. Podawaj z soczewicą.

Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Grillowana marchew może stanowić samodzielnie wegetariańskie danie lub dodatek do innych mięs i ryb z grilla. Dodatkowo możesz posypać danie kruszoną fetą i prażonymi orzechami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana marchew z czarną soczewicą belugaGrillowana marchew z czarną soczewicą beluga

Letnie, spokojne popołudnia i wieczory rządzą się swoimi prawami. Aby były celebrowane w pełni i dawały ogrom radości, warto okrasić je odpowiednimi potrawami. Nasza propozycja brzmi następująco: grillowana marchew z czarną soczewicą. Nie dowiesz się, jak smakuje, dopóki nie spróbujesz… Będzie pysznie!

Dla kogo?

Idealny przepis dla wegetarian, ale nie tylko – połączenie grillowanej marchwi z soczewicą zaleca się spróbować każdemu, kto lubi niecodzienne połączenia smaków.

Na jaką okazję?

Marchew z soczewicą to również świetny dodatek do grillowanych mięs i ryb. Z kiełbaską, karkówką czy pstrągiem będzie komponować się znakomicie!

Czy wiesz, że?

Czarna soczewica ma okrągłe, grube i błyszczące ziarna. Od innych odmian różni się tym, że jest trochę większa – dobrze więc namoczyć ją na noc i gotować nieco dłużej.

Dla urozmaicenia:

Słodka marchewka dobrze wypada w towarzystwie słonych serów – posypana pokruszoną fetą nabierze jeszcze lepszego smaku!