
Składniki
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
300 gramów
1 sztuka
100 gramów
50 gramów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój marchew, selera, pora oraz pietruszkę w kostkę. Następnie przygotuj bulion na kurczaku i pokrojonych warzywach z dodatkiem kostek Rosołu z kury Knorr.
Krok 2
Resztę warzyw również pokrój w kostkę i podsmaż w drugim garnku (lub na patelni) na oliwie z oliwek.
Krok 3
Dodaj podsmażone warzywa do zupy i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Dodaj zioła i chwilę jeszcze gotuj, dopraw do smaku pieprzem.
Krok 4
Podawaj zupę z ugotowanym wcześniej makaronem, posypaną startym parmezanem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa minestrone
Zupa minestrone to włoski specjał, którego podstawę stanowi duża ilość warzyw. Dzięki połączeniu ich delikatności z intensywnością przypraw oraz wyrazistym smakiem mięsnego wywaru zupa jest smaczna i może stanowić samodzielne danie. Do jej przygotowania potrzebne są: marchewka, seler, por, pomidory, cukinia, pietruszka, zielony groszek (może być mrożony), przyprawy, makaron, połówka kurczaka i oczywiście – nieodłączny w kuchni włoskiej – parmezan. Ten zestaw składników możesz zawsze nieco zmodyfikować, wykorzystując do przygotowania zupy warzywa sezonowe. Do minestrone dodaj swój ulubiony rodzaj makaronu. W tym przepisie najbardziej polecamy jego drobną wersję, jednak niektórzy podają tę zupę z gnocchi (rodzaj włoskich klusek). Jako dodatek sprawdzi się grillowana bagietka lub grzanki z wiejskiego chleba z czosnkiem oraz serem żółtym, a także focaccia. Zupę możesz posypać świeżą bazylią, oregano oraz koperkiem. Zamiast parmezanu możesz użyć też startego sera żółtego. Przygotuj pełną warzyw i włoskich aromatów potrawę według naszego przepisu. Ciesz się jej smakiem na co dzień!