Zupa minestrone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

27 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój marchew, selera, pora oraz pietruszkę w kostkę. Następnie przygotuj bulion na kurczaku i pokrojonych warzywach z dodatkiem kostek Rosołu z kury Knorr.

Krok 2

Resztę warzyw również pokrój w kostkę i podsmaż w drugim garnku (lub na patelni) na oliwie z oliwek.

Krok 3

Dodaj podsmażone warzywa do zupy i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Dodaj zioła i chwilę jeszcze gotuj, dopraw do smaku pieprzem.

Krok 4

Podawaj zupę z ugotowanym wcześniej makaronem, posypaną startym parmezanem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Strzałka92

    Strzałka92 , 31.01.2020

    Super zupka, ja na końcu dodałam jeszcze dwie łyżki koncentratu pomidorowego.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
12 osób ogląda przepis:
Leczo z kabaczka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa minestroneZupa minestrone

Zupa minestrone to włoski specjał, którego podstawę stanowi duża ilość warzyw. Dzięki połączeniu ich delikatności z intensywnością przypraw oraz wyrazistym smakiem mięsnego wywaru zupa jest smaczna i może stanowić samodzielne danie. Do jej przygotowania potrzebne są: marchewka, seler, por, pomidory, cukinia, pietruszka, zielony groszek (może być mrożony), przyprawy, makaron, połówka kurczaka i oczywiście – nieodłączny w kuchni włoskiej – parmezan. Ten zestaw składników możesz zawsze nieco zmodyfikować, wykorzystując do przygotowania zupy warzywa sezonowe. Do minestrone dodaj swój ulubiony rodzaj makaronu. W tym przepisie najbardziej polecamy jego drobną wersję, jednak niektórzy podają tę zupę z gnocchi (rodzaj włoskich klusek). Jako dodatek sprawdzi się grillowana bagietka lub grzanki z wiejskiego chleba z czosnkiem oraz serem żółtym, a także focaccia. Zupę możesz posypać świeżą bazylią, oregano oraz koperkiem. Zamiast parmezanu możesz użyć też startego sera żółtego. Przygotuj pełną warzyw i włoskich aromatów potrawę według naszego przepisu. Ciesz się jej smakiem na co dzień!