Zupa minestrone z kurczakiem - przepis: włoska | Przepisy.pl pixel

Zupa minestrone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
29 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój marchew, selera, pora oraz pietruszkę w kostkę. Następnie przygotuj bulion na kurczaku i pokrojonych warzywach z dodatkiem kostek Rosołu z kury Knorr.

Krok 2

Resztę warzyw również pokrój w kostkę i podsmaż w drugim garnku (lub na patelni) na oliwie z oliwek.

Krok 3

Dodaj podsmażone warzywa do zupy i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Dodaj zioła i chwilę jeszcze gotuj, dopraw do smaku pieprzem.

Krok 4

Podawaj zupę z ugotowanym wcześniej makaronem, posypaną startym parmezanem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Strzałka92

    Strzałka92 , 31.01.2020

    Super zupka, ja na końcu dodałam jeszcze dwie łyżki koncentratu pomidorowego.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa minestroneZupa minestrone

Zupa minestrone to włoski specjał, którego podstawę stanowi duża ilość warzyw. Dzięki połączeniu ich delikatności z intensywnością przypraw oraz wyrazistym smakiem mięsnego wywaru zupa jest smaczna i może stanowić samodzielne danie. Do jej przygotowania potrzebne są: marchewka, seler, por, pomidory, cukinia, pietruszka, zielony groszek (może być mrożony), przyprawy, makaron, połówka kurczaka i oczywiście – nieodłączny w kuchni włoskiej – parmezan. Ten zestaw składników możesz zawsze nieco zmodyfikować, wykorzystując do przygotowania zupy warzywa sezonowe. Do minestrone dodaj swój ulubiony rodzaj makaronu. W tym przepisie najbardziej polecamy jego drobną wersję, jednak niektórzy podają tę zupę z gnocchi (rodzaj włoskich klusek). Jako dodatek sprawdzi się grillowana bagietka lub grzanki z wiejskiego chleba z czosnkiem oraz serem żółtym, a także focaccia. Zupę możesz posypać świeżą bazylią, oregano oraz koperkiem. Zamiast parmezanu możesz użyć też startego sera żółtego. Przygotuj pełną warzyw i włoskich aromatów potrawę według naszego przepisu. Ciesz się jej smakiem na co dzień!