Zupa minestrone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

27 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój marchew, selera, pora oraz pietruszkę w kostkę. Następnie przygotuj bulion na kurczaku i pokrojonych warzywach z dodatkiem kostek Rosołu z kury Knorr.

Krok 2

Resztę warzyw również pokrój w kostkę i podsmaż w drugim garnku (lub na patelni) na oliwie z oliwek.

Krok 3

Dodaj podsmażone warzywa do zupy i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Dodaj zioła i chwilę jeszcze gotuj, dopraw do smaku pieprzem.

Krok 4

Podawaj zupę z ugotowanym wcześniej makaronem, posypaną startym parmezanem.

1

Opinie o przepisie

  • Strzałka92

    Strzałka92

    Super zupka, ja na końcu dodałam jeszcze dwie łyżki koncentratu pomidorowego.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa minestroneZupa minestrone

Zupa minestrone to włoski specjał, którego podstawę stanowi duża ilość warzyw. Dzięki połączeniu ich delikatności z intensywnością przypraw oraz wyrazistym smakiem mięsnego wywaru zupa jest smaczna i może stanowić samodzielne danie. Do jej przygotowania potrzebne są: marchewka, seler, por, pomidory, cukinia, pietruszka, zielony groszek (może być mrożony), przyprawy, makaron, połówka kurczaka i oczywiście – nieodłączny w kuchni włoskiej – parmezan. Ten zestaw składników możesz zawsze nieco zmodyfikować, wykorzystując do przygotowania zupy warzywa sezonowe. Do minestrone dodaj swój ulubiony rodzaj makaronu. W tym przepisie najbardziej polecamy jego drobną wersję, jednak niektórzy podają tę zupę z gnocchi (rodzaj włoskich klusek). Jako dodatek sprawdzi się grillowana bagietka lub grzanki z wiejskiego chleba z czosnkiem oraz serem żółtym, a także focaccia. Zupę możesz posypać świeżą bazylią, oregano oraz koperkiem. Zamiast parmezanu możesz użyć też startego sera żółtego. Przygotuj pełną warzyw i włoskich aromatów potrawę według naszego przepisu. Ciesz się jej smakiem na co dzień!