Zupa minestrone z kurczakiem - przepis: włoska | Przepisy.pl pixel

Zupa minestrone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
29 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój marchew, selera, pora oraz pietruszkę w kostkę. Następnie przygotuj bulion na kurczaku i pokrojonych warzywach z dodatkiem kostek Rosołu z kury Knorr.

Krok 2

Resztę warzyw również pokrój w kostkę i podsmaż w drugim garnku (lub na patelni) na oliwie z oliwek.

Krok 3

Dodaj podsmażone warzywa do zupy i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Dodaj zioła i chwilę jeszcze gotuj, dopraw do smaku pieprzem.

Krok 4

Podawaj zupę z ugotowanym wcześniej makaronem, posypaną startym parmezanem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Strzałka92

    Strzałka92 , 31.01.2020

    Super zupka, ja na końcu dodałam jeszcze dwie łyżki koncentratu pomidorowego.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa minestrone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa minestroneZupa minestrone

Zupa minestrone to włoski specjał, którego podstawę stanowi duża ilość warzyw. Dzięki połączeniu ich delikatności z intensywnością przypraw oraz wyrazistym smakiem mięsnego wywaru zupa jest smaczna i może stanowić samodzielne danie. Do jej przygotowania potrzebne są: marchewka, seler, por, pomidory, cukinia, pietruszka, zielony groszek (może być mrożony), przyprawy, makaron, połówka kurczaka i oczywiście – nieodłączny w kuchni włoskiej – parmezan. Ten zestaw składników możesz zawsze nieco zmodyfikować, wykorzystując do przygotowania zupy warzywa sezonowe. Do minestrone dodaj swój ulubiony rodzaj makaronu. W tym przepisie najbardziej polecamy jego drobną wersję, jednak niektórzy podają tę zupę z gnocchi (rodzaj włoskich klusek). Jako dodatek sprawdzi się grillowana bagietka lub grzanki z wiejskiego chleba z czosnkiem oraz serem żółtym, a także focaccia. Zupę możesz posypać świeżą bazylią, oregano oraz koperkiem. Zamiast parmezanu możesz użyć też startego sera żółtego. Przygotuj pełną warzyw i włoskich aromatów potrawę według naszego przepisu. Ciesz się jej smakiem na co dzień!