
Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
1 łyżka
1 pęczek
1 sztuka
200 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Serek, masło oraz mąkę wymieszaj w misce i dokładnie wyrób ciasto rękami. Spłaszcz je, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na minimum 30 minut.
Krok 2
Mięso oddziel od kości i posiekaj bardzo drobno nożem.
Krok 3
Na patelni podsmaż posiekane cebulę, czosnek i paprykę, dodaj mięso. Całość dopraw przyprawami i posiekaną natką kolendry. Gdy farsz wystygnie, wymieszaj go z serem.
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką małe placki i nałóż na ich środek farsz z kurczaka. Pierożki dokładnie zamknij, sklejając ze sobą krawędzie. Ułóż je na pergaminie na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 10-12 minut w temp. 190°C.

Dobra rada:
Gotowe pierożki podawaj z jogurtem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierożki z kurczakiem
Pierożki z kurczakiem to przysmak, który trafi w gust przede wszystkim miłośników orientalnych smaków. Nazwa potrawy nawiązuje do tradycyjnych pierogów, jednak ze znanym powszechnie daniem ma niewiele wspólnego. Ciasto na bazie kremowego serka, nadzienie z aromatycznym kminem rzymskim to kwintesencja oryginalności. Zapewniamy, że serwując tę potrawę rodzinie lub zaproszonym gościom, zaskoczycie wszystkich! Pierogi z kurczakiem w nieco bardziej egzotycznym wydaniu z pewnością przypadną wam do gustu!
Dla kogo?
Pierogi z kurczakiem i warzywami zachwycą każdego! Skradną kulinarne serca przede wszystkim miłośników aromatycznych dań o orientalnej nucie.
Na jaką okazję?
Pierogi z mięsem z kurczaka przygotujcie na obiad lub kolację. Są również doskonałą propozycją na menu imprezowe.
Czy wiesz, że?
Pierogi, w różnych odmianach, występują w kuchniach wielu krajów na świecie. Niektóre mają niewiele wspólnego ze znaną nam potrawą, a jedną z najciekawszych odmian są brazylijskie coxinhas, nadziewane kurczakiem i formowane następnie na kształt nogi drobiowej.
Dla urozmaicenia:
Pierożki z kurczakiem serwuj w towarzystwie jogurtu naturalnego, który doskonale komponuje się z tym daniem.