Pierogi z kurczakiem i serem - przepis z mięsem | Przepisy.pl pixel

Pierożki z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

120

1670 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1442 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2797 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

200 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Serek, masło oraz mąkę wymieszaj w misce i dokładnie wyrób ciasto rękami. Spłaszcz je, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na minimum 30 minut.

Krok 2

Mięso oddziel od kości i posiekaj bardzo drobno nożem.

Krok 3

Na patelni podsmaż posiekane cebulę, czosnek i paprykę, dodaj mięso. Całość dopraw przyprawami i posiekaną natką kolendry. Gdy farsz wystygnie, wymieszaj go z serem.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką małe placki i nałóż na ich środek farsz z kurczaka. Pierożki dokładnie zamknij, sklejając ze sobą krawędzie. Ułóż je na pergaminie na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 10-12 minut w temp. 190°C.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe pierożki podawaj z jogurtem.

15

Opinie o przepisie

  • Benia

    Benia , 18.03.2024

    Ile mniej więcej sztuk wyjdzie pierożków?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • katia.72@wp.pl

    katia.72@wp.pl , 03.05.2023

    Serek kremowy to dokładnie jaki? Topiony?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • An

    An , 04.10.2022

    A czy zamiast pięć można ugotować jak normalne pierogi?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska , 09.10.2019

    Mega pyszne! Polecam zrobić ale dodać trochę soki do ciasta na pierogi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Świetlicka

    Beata Świetlicka , 26.09.2019

    Jaki serek najlepiej dodać do ciasta?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krzysztof Antonowicz

    Krzysztof Antonowicz , 04.07.2019

    Pyszne,podałem z sosem pieczarkowym ale niepotrzebnie.Smakowały-nie powiem kto zjadł siedem sztuk i chciał jeszcze,ale rozsądek zwyciężył.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Prosniak

    Emilia Prosniak , 21.02.2019

    mmm....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Smolarczyk

    Milena Smolarczyk , 07.03.2018

    Moim zdaniem to jajko i jogurt to do ciasta trzeba dodać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monia Palkij

    Monia Palkij , 03.03.2018

    A do czego jest jajko i jogurt?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika Hankus

    Monika Hankus , 28.02.2018

    fajna przekąska, przepis trochę zmodyfikowałam, wykorzystałam mięsko wolowo indycze pozostale z rosołu, dodałam przyprawę włoską, użyłam tylko odrobinę kuminu rzymskiego z uwagi na jego intensywny aromat, pycha☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierożki z kurczakiemPierożki z kurczakiem

Pierożki z kurczakiem to przysmak, który trafi w gust przede wszystkim miłośników orientalnych smaków. Nazwa potrawy nawiązuje do tradycyjnych pierogów, jednak ze znanym powszechnie daniem ma niewiele wspólnego. Ciasto na bazie kremowego serka, nadzienie z aromatycznym kminem rzymskim to kwintesencja oryginalności. Zapewniamy, że serwując tę potrawę rodzinie lub zaproszonym gościom, zaskoczycie wszystkich! Pierogi z kurczakiem w nieco bardziej egzotycznym wydaniu z pewnością przypadną wam do gustu!

Dla kogo?

Pierogi z kurczakiem i warzywami zachwycą każdego! Skradną kulinarne serca przede wszystkim miłośników aromatycznych dań o orientalnej nucie.

Na jaką okazję?

Pierogi z mięsem z kurczaka przygotujcie na obiad lub kolację. Są również doskonałą propozycją na menu imprezowe.

Czy wiesz, że?

Pierogi, w różnych odmianach, występują w kuchniach wielu krajów na świecie. Niektóre mają niewiele wspólnego ze znaną nam potrawą, a jedną z najciekawszych odmian są brazylijskie coxinhas, nadziewane kurczakiem i formowane następnie na kształt nogi drobiowej.

Dla urozmaicenia:

Pierożki z kurczakiem serwuj w towarzystwie jogurtu naturalnego, który doskonale komponuje się z tym daniem.