Pierogi z kurczakiem i serem - przepis z mięsem | Przepisy.pl pixel

Pierożki z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

122

heart
1683 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1485 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2840 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

200 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Serek, masło oraz mąkę wymieszaj w misce i dokładnie wyrób ciasto rękami. Spłaszcz je, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na minimum 30 minut.

Krok 2

Mięso oddziel od kości i posiekaj bardzo drobno nożem.

Krok 3

Na patelni podsmaż posiekane cebulę, czosnek i paprykę, dodaj mięso. Całość dopraw przyprawami i posiekaną natką kolendry. Gdy farsz wystygnie, wymieszaj go z serem.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką małe placki i nałóż na ich środek farsz z kurczaka. Pierożki dokładnie zamknij, sklejając ze sobą krawędzie. Ułóż je na pergaminie na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 10-12 minut w temp. 190°C.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe pierożki podawaj z jogurtem.

15

Opinie o przepisie

  • Benia

    Benia , 18.03.2024

    Ile mniej więcej sztuk wyjdzie pierożków?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • katia.72@wp.pl

    katia.72@wp.pl , 03.05.2023

    Serek kremowy to dokładnie jaki? Topiony?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • An

    An , 04.10.2022

    A czy zamiast pięć można ugotować jak normalne pierogi?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska , 09.10.2019

    Mega pyszne! Polecam zrobić ale dodać trochę soki do ciasta na pierogi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Świetlicka

    Beata Świetlicka , 26.09.2019

    Jaki serek najlepiej dodać do ciasta?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krzysztof Antonowicz

    Krzysztof Antonowicz , 04.07.2019

    Pyszne,podałem z sosem pieczarkowym ale niepotrzebnie.Smakowały-nie powiem kto zjadł siedem sztuk i chciał jeszcze,ale rozsądek zwyciężył.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Prosniak

    Emilia Prosniak , 21.02.2019

    mmm....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Smolarczyk

    Milena Smolarczyk , 07.03.2018

    Moim zdaniem to jajko i jogurt to do ciasta trzeba dodać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monia Palkij

    Monia Palkij , 03.03.2018

    A do czego jest jajko i jogurt?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika Hankus

    Monika Hankus , 28.02.2018

    fajna przekąska, przepis trochę zmodyfikowałam, wykorzystałam mięsko wolowo indycze pozostale z rosołu, dodałam przyprawę włoską, użyłam tylko odrobinę kuminu rzymskiego z uwagi na jego intensywny aromat, pycha☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierożki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierogi z grzybami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierożki z kurczakiemPierożki z kurczakiem

Pierożki z kurczakiem to przysmak, który trafi w gust przede wszystkim miłośników orientalnych smaków. Nazwa potrawy nawiązuje do tradycyjnych pierogów, jednak ze znanym powszechnie daniem ma niewiele wspólnego. Ciasto na bazie kremowego serka, nadzienie z aromatycznym kminem rzymskim to kwintesencja oryginalności. Zapewniamy, że serwując tę potrawę rodzinie lub zaproszonym gościom, zaskoczycie wszystkich! Pierogi z kurczakiem w nieco bardziej egzotycznym wydaniu z pewnością przypadną wam do gustu!

Dla kogo?

Pierogi z kurczakiem i warzywami zachwycą każdego! Skradną kulinarne serca przede wszystkim miłośników aromatycznych dań o orientalnej nucie.

Na jaką okazję?

Pierogi z mięsem z kurczaka przygotujcie na obiad lub kolację. Są również doskonałą propozycją na menu imprezowe.

Czy wiesz, że?

Pierogi, w różnych odmianach, występują w kuchniach wielu krajów na świecie. Niektóre mają niewiele wspólnego ze znaną nam potrawą, a jedną z najciekawszych odmian są brazylijskie coxinhas, nadziewane kurczakiem i formowane następnie na kształt nogi drobiowej.

Dla urozmaicenia:

Pierożki z kurczakiem serwuj w towarzystwie jogurtu naturalnego, który doskonale komponuje się z tym daniem.