Pierogi z kapustą i grzybami: przepis - farsz i ciasto | Przepisy.pl pixel

Pierogi z kapustą i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

1181 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

983 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

3 ziarna

10 gramów

2 łyżki

ciasto:

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.

Krok 2

Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Krok 3

Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.

Krok 4

Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry).

Krok 6

Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi.

Krok 7

Gotuj pierogi w osolonej wodzie około 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą.

8

Opinie o przepisie

  • jac12

    jac12 , 12.12.2020

    TAK. Nie wyobrażam sobie świąt bez „pierogów z kapustą i grzybami”. Zgodnie z tradycją jaką przekazała mi moja mama i babcia, że na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi - a dokładniej: coś z sadu , coś z wody , coś z pola , coś z lasu. Pierwsze takie pierogi lepiłem mając kilkanaście lat. Pamiętam jak wykrawałem szklanką krążki z ciasta i nakładałem farsz a później je z wielką radością sklejałem. Radość była niesamowita. Teraz uczę swoje dzieci lepienia pierogów, co sprawia im wielką radość, a tak przygotowane pierogi często goszczą na naszym stole. Pierogi mają delikatne ciasto, w środku farsz cieplutki, rozpływa się w ustach i pobudza nasze smakowe kubki. Wyjątkowy smak pierogów dają świetnie dobrane przyprawy Knorr, dlatego robię je, bo są po prostu rewelacyjne. Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z obowiązkowych dań na wigilijnym stole, które co roku gości u mnie i bardzo szybko znika ze stołu. Podane na wigilijną wieczerzę mają swój niepowtarzalny smak, uwielbiam je, smakują rewelacyjnie, dlatego bardzo dużo ich robię na święta. Sprawdzony przepis. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fermina Lato

    Fermina Lato , 10.12.2020

    Tak. Kiedyś robiłam te pierogi z babcią. Znaczy się robiłam - ledwo sięgałam czubkiem głowy ponad stół, więc siedziałam na nim cała w mące i wyciskałam kółka z ciasta starą szklanką z cienkiego szkła. Byłam tą pomocniejszą wnuczką spośród szóstki wnuków i uwielbiałam jak mnie babcia chwali, bo za dobrą robotę można było dostać kawałek ukrytego ciasta wcześniej, niż go dopadną goście. Wieczorem przychodził tata - i chciałam czy nie musiałam jechać do domu - na sankach, zawinięta szalikiem, że tylko oczy widać, z garnkiem pierogów i słoikiem kapuśniaka na kolanach. Jak już trochę urosłam to się dowiedziałam, że ciasto na pierogi ma być bardzo twarde i dobrze wyrobione, farszu dajemy łyżkę z górką, a jak już się pierogi ugotuję to trzeba je okropić odrobiną oleju żeby się nie skleiły. I te uwagi, razem ze wspomnieniami, zachowam na cale życie… Ale moim zdaniem do przepisu oprócz wymienionych składników trzeba dodać jedną babcie lub jedno dziecko - inaczej to będą zwykłe pierogi, a nie wigilijne…

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba

    Kuba , 08.12.2020

    TAK, najlepsze na wigilijny stół. Już niedługo co roczna tradycja lepienia cały dzień na całej rodziny i jak co roku wypróbujemy jakiś ciekawy przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena

    Magdalena , 06.12.2020

    TAK.Pierogi z kapustą i grzybami jemy tylko w Święta, Bożonarodzeniowa magia jest w nich zaklęta. Bo ile bym ich nie ulepiła, wszystkie ze stołu znikają lada chwila. Delikatne ciasto masełkiem polane I aromatyczne wnętrze prawdziwkami nadziane. 11 potraw stoi nietknięta, bo wszyscy pierogi wsuwają do pełna. Smak ten przypomina wigilijny czas, Zachęcam, by każdy spróbował ich choć raz!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kla12

    kla12 , 29.11.2020

    TAK. Najlepszy przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Super plastyczne ciasto, które łatwo się wałkuje z super doprawionym farszem. Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z obowiązkowych dań na wigilijnym stole, które co roku gości u mnie. Sprawdzony przepis. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 26.11.2020

    TAK* pierogi bardzo dobre. Robimy je w dużych ilościach na stół wigilijny. Polecam ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Młynarek

    Alicja Młynarek , 30.01.2016

    bardzo smaczne pierogi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Ochnik

    Renata Ochnik , 05.12.2015

    kapustę po ugotowaniu należy dobrze odcisnąć inaczej farsz będzie rzadki i ciasto będzie się rozklejać . Po odciśnięciu dodac trochę bulki, Bez odciśnięcia tej bułki trzeba by dać dużo i wtedy farsz byłby niesmaczny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kapustą i grzybamiPierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie, które kojarzy się z czasem spędzanym w gronie bliskich i przepisami naszych babć. Bez problemu przywołasz najprzyjemniejsze i najpyszniejsze wspomnienia! Dobre pierogi z kapustą i grzybami możesz podać z przysmażoną cebulką, ze skwarkami, posypane natką pietruszki albo polane odrobiną oliwy z ulubionymi ziołami. Jeśli kochasz smak pierogów z kapustą i grzybami, wypróbuj przepis, który krok po kroku pokaże Ci, jak je przygotować.

Dla kogo? Do tej pory nie czułeś się wystarczająco pewnie, by samodzielne przyrządzić to tradycyjne danie? Po kolei wyjaśniamy, jak zrobić ciasto na pierogi z kapustą i grzybami, więc ta lekcja kulinarna pójdzie naprawdę gładko.

Na jaką okazję? Lekko pikantne nadzienie do pierogów dobrze komponuje się z kubkiem barszczu czerwonego lub grzybowego. Wyrazisty farsz na pierogi z kapustą i grzybami oraz cienkie, elastyczne ciasto staną się dumą każdego kucharza, a także ozdobą świątecznego stołu.

Czy wiesz, że? Pierogi z grzybami i kapustą będą równie wyśmienite, jeśli podsmażysz je na patelni. To dobry sposób na ich odgrzanie, np. następnego dnia, choć zazwyczaj są tak smaczne, że od razu wszystkie znikają z talerza.

Dla urozmaicenia: Jeśli zależy ci na tym, aby zaserwować je bardziej efektownie, możesz przyozdobić talerz z pierogami z kapustą świeżymi warzywami – np. zieloną sałatą, plastrami pomidora, ogórka lub startą marchewką.