Pierogi z kapustą i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

1089 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

872 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1031 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

3 ziarna

10 gramów

2 łyżki

ciasto:

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.

Krok 2

Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Krok 3

Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.

Krok 4

Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry).

Krok 6

Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi.

Krok 7

Gotuj pierogi w osolonej wodzie około 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą.

2

Opinie o przepisie

  • Alicja Młynarek

    Alicja Młynarek , 30.01.2016

    bardzo smaczne pierogi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Ochnik

    Renata Ochnik , 05.12.2015

    kapustę po ugotowaniu należy dobrze odcisnąć inaczej farsz będzie rzadki i ciasto będzie się rozklejać . Po odciśnięciu dodac trochę bulki, Bez odciśnięcia tej bułki trzeba by dać dużo i wtedy farsz byłby niesmaczny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kapustą i grzybamiPierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie, które kojarzy się z czasem spędzanym w gronie bliskich i przepisami naszych babć. Możesz je podać z przysmażoną cebulką, ze skwarkami, posypane natką pietruszki albo polane odrobiną oliwy z ulubionymi ziołami. Lekko pikantne nadzienie dobrze komponuje się też z kubkiem barszczu czerwonego lub grzybowego. Jeśli zależy Ci na tym, aby zaserwować je bardziej efektownie, możesz przyozdobić talerz z pierogami świeżymi warzywami – np. zieloną sałatą, plastrami pomidora, ogórka lub startą marchewką. Pierogi będą równie wyśmienite, jeśli podsmażysz je na patelni. To dobry sposób na ich odgrzanie, np. następnego dnia, choć zazwyczaj są tak smaczne, że od razu wszystkie znikają z talerza. Jeśli kochasz smak pierogów z kapustą i grzybami, wypróbuj przepis, który krok po kroku pokaże Ci, jak je przygotować.