
Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
3 ziarna
10 gramów
2 łyżki
ciasto:
1 kilogram
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.
Krok 2
Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.
Krok 3
Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.
Krok 4
Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.
Krok 5
Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry).
Krok 6
Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi.
Krok 7
Pierogi z kapustą i grzybami gotuj w osolonej wodzie około 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą.

Dobra rada:
Pierogi z kapustą i grzybami możesz mrozić. Zobacz Jak mrozić pierogi, żeby nie pękały? Jak długo można je trzymać w zamrażalniku?
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie, które kojarzy się z czasem spędzanym w gronie bliskich i przepisami naszych babć. Bez problemu przywołasz najprzyjemniejsze i najpyszniejsze wspomnienia! Dobre pierogi z kapustą i grzybami możesz podać z przysmażoną cebulką, ze skwarkami, posypane natką pietruszki albo polane odrobiną oliwy z ulubionymi ziołami. Jeśli kochasz smak pierogów z kapustą i grzybami, wypróbuj przepis, który krok po kroku pokaże Ci, jak je przygotować.
Dla kogo? Do tej pory nie czułeś się wystarczająco pewnie, by samodzielne przyrządzić to tradycyjne danie? Po kolei wyjaśniamy, jak zrobić ciasto na pierogi z kapustą i grzybami, więc ta lekcja kulinarna pójdzie naprawdę gładko.
Na jaką okazję? Lekko pikantne nadzienie do pierogów dobrze komponuje się z kubkiem barszczu czerwonego lub grzybowego. Wyrazisty farsz na pierogi z kapustą i grzybami oraz cienkie, elastyczne ciasto staną się dumą każdego kucharza, a także ozdobą świątecznego stołu.
Czy wiesz, że? Pierogi z grzybami i kapustą będą równie wyśmienite, jeśli podsmażysz je na patelni. To dobry sposób na ich odgrzanie, np. następnego dnia, choć zazwyczaj są tak smaczne, że od razu wszystkie znikają z talerza.
Dla urozmaicenia: Jeśli zależy ci na tym, aby zaserwować je bardziej efektownie, możesz przyozdobić talerz z pierogami z kapustą świeżymi warzywami – np. zieloną sałatą, plastrami pomidora, ogórka lub startą marchewką.




































