Pierogi z kapustą i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi z kapustą i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

1097 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

889 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1051 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

3 ziarna

10 gramów

2 łyżki

ciasto:

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.

Krok 2

Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Krok 3

Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.

Krok 4

Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry).

Krok 6

Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi.

Krok 7

Gotuj pierogi w osolonej wodzie około 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą.

2

Opinie o przepisie

  • Alicja Młynarek

    Alicja Młynarek , 30.01.2016

    bardzo smaczne pierogi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Ochnik

    Renata Ochnik , 05.12.2015

    kapustę po ugotowaniu należy dobrze odcisnąć inaczej farsz będzie rzadki i ciasto będzie się rozklejać . Po odciśnięciu dodac trochę bulki, Bez odciśnięcia tej bułki trzeba by dać dużo i wtedy farsz byłby niesmaczny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kapustą i grzybamiPierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie, które kojarzy się z czasem spędzanym w gronie bliskich i przepisami naszych babć. Bez problemu przywołasz najprzyjemniejsze i najpyszniejsze wspomnienia! Dobre pierogi z kapustą i grzybami możesz podać z przysmażoną cebulką, ze skwarkami, posypane natką pietruszki albo polane odrobiną oliwy z ulubionymi ziołami. Jeśli kochasz smak pierogów z kapustą i grzybami, wypróbuj przepis, który krok po kroku pokaże Ci, jak je przygotować.

Dla kogo? Do tej pory nie czułeś się wystarczająco pewnie, by samodzielne przyrządzić to tradycyjne danie? Po kolei wyjaśniamy, jak zrobić ciasto na pierogi z kapustą i grzybami, więc ta lekcja kulinarna pójdzie naprawdę gładko.

Na jaką okazję? Lekko pikantne nadzienie do pierogów dobrze komponuje się z kubkiem barszczu czerwonego lub grzybowego. Wyrazisty farsz na pierogi z kapustą i grzybami oraz cienkie, elastyczne ciasto staną się dumą każdego kucharza, a także ozdobą świątecznego stołu.

Czy wiesz, że? Pierogi z grzybami i kapustą będą równie wyśmienite, jeśli podsmażysz je na patelni. To dobry sposób na ich odgrzanie, np. następnego dnia, choć zazwyczaj są tak smaczne, że od razu wszystkie znikają z talerza.

Dla urozmaicenia: Jeśli zależy ci na tym, aby zaserwować je bardziej efektownie, możesz przyozdobić talerz z pierogami z kapustą świeżymi warzywami – np. zieloną sałatą, plastrami pomidora, ogórka lub startą marchewką.