Kapusta wigilijna z grzybami na maśle - zasmażana | Przepisy.pl pixel

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
384 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

366 osób wydrukowało

Pobierz pdf

492 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 dekagramów

12 dekagramów

2 szczypty

1 sztuka

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę kiszoną przepłucz i zagotuj. Gdy jest bardzo kwaśna pierwszy wywar należy odlać i rozpocząć gotowanie od nowej wody.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 1

Krok 2

W trakcie gotowania dodaj opłukane suche grzyby - nie rozdrobnione.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj do miękkości i do chwili, gdy nadmiar wody odparuje, a kapusta pozostanie tylko wilgotna.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 3

Krok 4

Lekko zrumień masło i połącz z kapustą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość podduś jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Dodaj przyprawę Knorr do smaku w razie potrzeby.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Basia241@vip.onet.pl

    Basia241@vip.onet.pl , 25.05.2023

    Uwielbiam taką kapustę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosława

    Jarosława , 15.12.2022

    Tak. Kapusta z grzybami w klasycznym wydaniu. To jej wielka zaleta. Co stanowi o pięknie Świąt Bożego Narodzenia? Tradycja bez wątpienia. A jednak.. Każdy dom dodaje szczyptę swego smaku i aromatu. U mnie są to grzyby świeże (czytaj mrożone) zamiast suszonych. Wspaniale komponują się z masełkiem ( raz w roku nie żałuję) i kwaśną kapustą. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Liść laurowy, ziele i kminek dodaję na początku gotowania Nigdy nie odlewam "pierwszej wywaru. Kapusta musi być kwaśna ☺️ Pasuje do schabu i wołowiny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 11.12.2021

    TAK. Do tak przyrządzonej kapuchy dodaję jeszcze kilka suszonych śliwek i podlewam czerwonym wytrawnym winem. Wege bigos na wypasie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina  C

    Ewelina C , 12.12.2020

    TAK. Wyjątkowe połączenie, na które nigdy bym się nie odważyła gdyby nie przepisy.pl, ważne aby mieć dobrą kapustę najlepiej z własnego ogródka :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśleKapusta kiszona z grzybami duszona na maśle

Wyrazista kapusta kiszona z grzybami, duszona na maśle, to doskonały dodatek do wielu dań. Przygotujesz ją z zaledwie kilku składników i będziesz mógł wykorzystać zarówno jako przekąskę, część obiadu, jak i delikatnie pikantny farsz. Sprawdzi się też jako nadzienie do pierogów, krokietów, pasztecików i ciasta francuskiego. Kapustę kiszoną należy przepłukać i zagotować, a następnie dodać do niej suszone grzyby (wcześniej namaczane). Na koniec gotowania do całości dołącza się sugerowane w przepisie przyprawy. Dodatkowo można doprawić ją kminkiem lub jałowcem. Kapustę kiszoną z grzybami serwuj z pieczonymi mięsami, plackami warzywnymi i rybami. Jeśli chcesz ją zjeść na kolację, podaj do niej świeże pieczywo albo dorzuć ugotowany groch lub ciecierzycę. Jeśli zostanie Ci trochę kapusty z poprzedniego gotowania, zrób z niej popularne kapuśniaczki. Nadziej nią ciasto francuskie lub drożdżowe. Otrzymasz w ten sposób przekąskę, która świetnie będzie komponować się z kubkiem czerwonego barszczu. Przygotuj kapustę kiszoną z grzybami duszoną na maśle według tego przepisu.