Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

370 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

281 osób wydrukowało

Pobierz pdf

355 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 dekagramów

12 dekagramów

2 szczypty

1 sztuka

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę kiszoną przepłucz i zagotuj. Gdy jest bardzo kwaśna pierwszy wywar należy odlać i rozpocząć gotowanie od nowej wody.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 1

Krok 2

W trakcie gotowania dodaj opłukane suche grzyby - nie rozdrobnione.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj do miękkości i do chwili, gdy nadmiar wody odparuje, a kapusta pozostanie tylko wilgotna.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 3

Krok 4

Lekko zrumień masło i połącz z kapustą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość podduś jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Dodaj przyprawę Knorr do smaku w razie potrzeby.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Ewelina  C

    Ewelina C , 12.12.2020

    TAK. Wyjątkowe połączenie, na które nigdy bym się nie odważyła gdyby nie przepisy.pl, ważne aby mieć dobrą kapustę najlepiej z własnego ogródka :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśleKapusta kiszona z grzybami duszona na maśle

Wyrazista kapusta kiszona z grzybami, duszona na maśle, to doskonały dodatek do wielu dań. Przygotujesz ją z zaledwie kilku składników i będziesz mógł wykorzystać zarówno jako przekąskę, część obiadu, jak i delikatnie pikantny farsz. Sprawdzi się też jako nadzienie do pierogów, krokietów, pasztecików i ciasta francuskiego. Kapustę kiszoną należy przepłukać i zagotować, a następnie dodać do niej suszone grzyby (wcześniej namaczane). Na koniec gotowania do całości dołącza się sugerowane w przepisie przyprawy. Dodatkowo można doprawić ją kminkiem lub jałowcem. Kapustę kiszoną z grzybami serwuj z pieczonymi mięsami, plackami warzywnymi i rybami. Jeśli chcesz ją zjeść na kolację, podaj do niej świeże pieczywo albo dorzuć ugotowany groch lub ciecierzycę. Jeśli zostanie Ci trochę kapusty z poprzedniego gotowania, zrób z niej popularne kapuśniaczki. Nadziej nią ciasto francuskie lub drożdżowe. Otrzymasz w ten sposób przekąskę, która świetnie będzie komponować się z kubkiem czerwonego barszczu. Przygotuj kapustę kiszoną z grzybami duszoną na maśle według tego przepisu.