Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

358 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

261 osób wydrukowało

Pobierz pdf

316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 dekagramów

12 dekagramów

2 szczypty

1 sztuka

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę kiszoną przepłucz i zagotuj. Gdy jest bardzo kwaśna pierwszy wywar należy odlać i rozpocząć gotowanie od nowej wody.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 1

Krok 2

W trakcie gotowania dodaj opłukane suche grzyby - nie rozdrobnione.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj do miękkości i do chwili, gdy nadmiar wody odparuje, a kapusta pozostanie tylko wilgotna.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 3

Krok 4

Lekko zrumień masło i połącz z kapustą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość podduś jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Dodaj przyprawę Knorr do smaku w razie potrzeby.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśleKapusta kiszona z grzybami duszona na maśle

Wyrazista kapusta kiszona z grzybami, duszona na maśle, to doskonały dodatek do wielu dań. Przygotujesz ją z zaledwie kilku składników i będziesz mógł wykorzystać zarówno jako przekąskę, część obiadu, jak i delikatnie pikantny farsz. Sprawdzi się też jako nadzienie do pierogów, krokietów, pasztecików i ciasta francuskiego. Kapustę kiszoną należy przepłukać i zagotować, a następnie dodać do niej suszone grzyby (wcześniej namaczane). Na koniec gotowania do całości dołącza się sugerowane w przepisie przyprawy. Dodatkowo można doprawić ją kminkiem lub jałowcem. Kapustę kiszoną z grzybami serwuj z pieczonymi mięsami, plackami warzywnymi i rybami. Jeśli chcesz ją zjeść na kolację, podaj do niej świeże pieczywo albo dorzuć ugotowany groch lub ciecierzycę. Jeśli zostanie Ci trochę kapusty z poprzedniego gotowania, zrób z niej popularne kapuśniaczki. Nadziej nią ciasto francuskie lub drożdżowe. Otrzymasz w ten sposób przekąskę, która świetnie będzie komponować się z kubkiem czerwonego barszczu. Przygotuj kapustę kiszoną z grzybami duszoną na maśle według tego przepisu.