Kapusta wigilijna z grzybami na maśle - zasmażana | Przepisy.pl pixel

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

380 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

342 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

473 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 dekagramów

12 dekagramów

2 szczypty

1 sztuka

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę kiszoną przepłucz i zagotuj. Gdy jest bardzo kwaśna pierwszy wywar należy odlać i rozpocząć gotowanie od nowej wody.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 1

Krok 2

W trakcie gotowania dodaj opłukane suche grzyby - nie rozdrobnione.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj do miękkości i do chwili, gdy nadmiar wody odparuje, a kapusta pozostanie tylko wilgotna.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 3

Krok 4

Lekko zrumień masło i połącz z kapustą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość podduś jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Dodaj przyprawę Knorr do smaku w razie potrzeby.

Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Basia241@vip.onet.pl

    Basia241@vip.onet.pl , 25.05.2023

    Uwielbiam taką kapustę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosława

    Jarosława , 15.12.2022

    Tak. Kapusta z grzybami w klasycznym wydaniu. To jej wielka zaleta. Co stanowi o pięknie Świąt Bożego Narodzenia? Tradycja bez wątpienia. A jednak.. Każdy dom dodaje szczyptę swego smaku i aromatu. U mnie są to grzyby świeże (czytaj mrożone) zamiast suszonych. Wspaniale komponują się z masełkiem ( raz w roku nie żałuję) i kwaśną kapustą. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Liść laurowy, ziele i kminek dodaję na początku gotowania Nigdy nie odlewam "pierwszej wywaru. Kapusta musi być kwaśna ☺️ Pasuje do schabu i wołowiny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 11.12.2021

    TAK. Do tak przyrządzonej kapuchy dodaję jeszcze kilka suszonych śliwek i podlewam czerwonym wytrawnym winem. Wege bigos na wypasie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina  C

    Ewelina C , 12.12.2020

    TAK. Wyjątkowe połączenie, na które nigdy bym się nie odważyła gdyby nie przepisy.pl, ważne aby mieć dobrą kapustę najlepiej z własnego ogródka :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśleKapusta kiszona z grzybami duszona na maśle

Wyrazista kapusta kiszona z grzybami, duszona na maśle, to doskonały dodatek do wielu dań. Przygotujesz ją z zaledwie kilku składników i będziesz mógł wykorzystać zarówno jako przekąskę, część obiadu, jak i delikatnie pikantny farsz. Sprawdzi się też jako nadzienie do pierogów, krokietów, pasztecików i ciasta francuskiego. Kapustę kiszoną należy przepłukać i zagotować, a następnie dodać do niej suszone grzyby (wcześniej namaczane). Na koniec gotowania do całości dołącza się sugerowane w przepisie przyprawy. Dodatkowo można doprawić ją kminkiem lub jałowcem. Kapustę kiszoną z grzybami serwuj z pieczonymi mięsami, plackami warzywnymi i rybami. Jeśli chcesz ją zjeść na kolację, podaj do niej świeże pieczywo albo dorzuć ugotowany groch lub ciecierzycę. Jeśli zostanie Ci trochę kapusty z poprzedniego gotowania, zrób z niej popularne kapuśniaczki. Nadziej nią ciasto francuskie lub drożdżowe. Otrzymasz w ten sposób przekąskę, która świetnie będzie komponować się z kubkiem czerwonego barszczu. Przygotuj kapustę kiszoną z grzybami duszoną na maśle według tego przepisu.