Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle
średnie
486 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
5 dekagramów
12 dekagramów
2 szczypty
1 sztuka
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę kiszoną przepłucz i zagotuj. Gdy jest bardzo kwaśna pierwszy wywar należy odlać i rozpocząć gotowanie od nowej wody.

Krok 2
W trakcie gotowania dodaj opłukane suche grzyby - nie rozdrobnione.

Krok 3
Całość gotuj do miękkości i do chwili, gdy nadmiar wody odparuje, a kapusta pozostanie tylko wilgotna.

Krok 4
Lekko zrumień masło i połącz z kapustą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość podduś jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Dodaj przyprawę Knorr do smaku w razie potrzeby.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle
Wyrazista kapusta kiszona z grzybami, duszona na maśle, to doskonały dodatek do wielu dań. Przygotujesz ją z zaledwie kilku składników i będziesz mógł wykorzystać zarówno jako przekąskę, część obiadu, jak i delikatnie pikantny farsz. Sprawdzi się też jako nadzienie do pierogów, krokietów, pasztecików i ciasta francuskiego. Kapustę kiszoną należy przepłukać i zagotować, a następnie dodać do niej suszone grzyby (wcześniej namaczane). Na koniec gotowania do całości dołącza się sugerowane w przepisie przyprawy. Dodatkowo można doprawić ją kminkiem lub jałowcem. Kapustę kiszoną z grzybami serwuj z pieczonymi mięsami, plackami warzywnymi i rybami. Jeśli chcesz ją zjeść na kolację, podaj do niej świeże pieczywo albo dorzuć ugotowany groch lub ciecierzycę. Jeśli zostanie Ci trochę kapusty z poprzedniego gotowania, zrób z niej popularne kapuśniaczki. Nadziej nią ciasto francuskie lub drożdżowe. Otrzymasz w ten sposób przekąskę, która świetnie będzie komponować się z kubkiem czerwonego barszczu. Przygotuj kapustę kiszoną z grzybami duszoną na maśle według tego przepisu.