Kapusta nadziewana mięsem

Autor: Włodek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

30 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

To tego dania użyjemy kapusty włoskiej. Z małej główki kapust włoskiej wydrążyć twardą część. Po jej usunięciu wyciąć wgłębienie na farsz pozostawiając ścinki od kapusty.

Krok 2

Po wydrążeniu otworu, włożyć do naczynia, zalać woda i obgotować parę minut w lekko osolonej wodzie.

Krok 3

Do mielonego mięsa dodać, pokrojono drobno podgardle, poszatkowaną pozostałą kapustę po wydrążeniu, sól do smaku, majeranek, pieprz, 1/2 namoczonej odciśniętej bułki, oraz przesmażoną cebulkę. Wymieszać składniki mięsa dodając śmietanę 18%. - 22%.

Krok 4

Po wyjęciu obgotowanej kapusty, nałożyć farsz mięsny. Przełożyć do naczynia. Dusić pod przykryciem ok. 45 minut w temperaturze ok. 60 stopni - na wolnym ogniu.

Krok 5

Podduszoną kapustę przełożyć delikatnie do naczynia żaroodpornego. Polać przygotowanym sosem serowym oraz przesmażonymi pieczarkami. Zapiec 15 minut w temperaturze ok. 200 stopni.

Krok 6

Gdy uzyskamy odpowiedni kolor naszej zapiekanki wykładamy na półmisek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta nadziewana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta nadziewana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta nadziewana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta nadziewana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta nadziewana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta nadziewana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta nadziewana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej