
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
10 dekagramów
1 szczypta
30 dekagramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
To tego dania użyjemy kapusty włoskiej. Z małej główki kapust włoskiej wydrążyć twardą część. Po jej usunięciu wyciąć wgłębienie na farsz pozostawiając ścinki od kapusty.
Krok 2
Po wydrążeniu otworu, włożyć do naczynia, zalać woda i obgotować parę minut w lekko osolonej wodzie.
Krok 3
Do mielonego mięsa dodać, pokrojono drobno podgardle, poszatkowaną pozostałą kapustę po wydrążeniu, sól do smaku, majeranek, pieprz, 1/2 namoczonej odciśniętej bułki, oraz przesmażoną cebulkę. Wymieszać składniki mięsa dodając śmietanę 18%. - 22%.
Krok 4
Po wyjęciu obgotowanej kapusty, nałożyć farsz mięsny. Przełożyć do naczynia. Dusić pod przykryciem ok. 45 minut w temperaturze ok. 60 stopni - na wolnym ogniu.
Krok 5
Podduszoną kapustę przełożyć delikatnie do naczynia żaroodpornego. Polać przygotowanym sosem serowym oraz przesmażonymi pieczarkami. Zapiec 15 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
Krok 6
Gdy uzyskamy odpowiedni kolor naszej zapiekanki wykładamy na półmisek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























