Kapusta nadziewana mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta nadziewana mięsem

Autor: Włodek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

10 dekagramów

1 szczypta

30 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

To tego dania użyjemy kapusty włoskiej. Z małej główki kapust włoskiej wydrążyć twardą część. Po jej usunięciu wyciąć wgłębienie na farsz pozostawiając ścinki od kapusty.

Krok 2

Po wydrążeniu otworu, włożyć do naczynia, zalać woda i obgotować parę minut w lekko osolonej wodzie.

Krok 3

Do mielonego mięsa dodać, pokrojono drobno podgardle, poszatkowaną pozostałą kapustę po wydrążeniu, sól do smaku, majeranek, pieprz, 1/2 namoczonej odciśniętej bułki, oraz przesmażoną cebulkę. Wymieszać składniki mięsa dodając śmietanę 18%. - 22%.

Krok 4

Po wyjęciu obgotowanej kapusty, nałożyć farsz mięsny. Przełożyć do naczynia. Dusić pod przykryciem ok. 45 minut w temperaturze ok. 60 stopni - na wolnym ogniu.

Krok 5

Podduszoną kapustę przełożyć delikatnie do naczynia żaroodpornego. Polać przygotowanym sosem serowym oraz przesmażonymi pieczarkami. Zapiec 15 minut w temperaturze ok. 200 stopni.

Krok 6

Gdy uzyskamy odpowiedni kolor naszej zapiekanki wykładamy na półmisek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta nadziewana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta nadziewana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta nadziewana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta nadziewana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta nadziewana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta nadziewana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta nadziewana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta nadziewana mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej