
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
10 dekagramów
1 szczypta
30 dekagramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
To tego dania użyjemy kapusty włoskiej. Z małej główki kapust włoskiej wydrążyć twardą część. Po jej usunięciu wyciąć wgłębienie na farsz pozostawiając ścinki od kapusty.
Krok 2
Po wydrążeniu otworu, włożyć do naczynia, zalać woda i obgotować parę minut w lekko osolonej wodzie.
Krok 3
Do mielonego mięsa dodać, pokrojono drobno podgardle, poszatkowaną pozostałą kapustę po wydrążeniu, sól do smaku, majeranek, pieprz, 1/2 namoczonej odciśniętej bułki, oraz przesmażoną cebulkę. Wymieszać składniki mięsa dodając śmietanę 18%. - 22%.
Krok 4
Po wyjęciu obgotowanej kapusty, nałożyć farsz mięsny. Przełożyć do naczynia. Dusić pod przykryciem ok. 45 minut w temperaturze ok. 60 stopni - na wolnym ogniu.
Krok 5
Podduszoną kapustę przełożyć delikatnie do naczynia żaroodpornego. Polać przygotowanym sosem serowym oraz przesmażonymi pieczarkami. Zapiec 15 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
Krok 6
Gdy uzyskamy odpowiedni kolor naszej zapiekanki wykładamy na półmisek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej