Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

772 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1019 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

500 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebule i pokrój grzyby. Potnij polędwicę wieprzową na plasterki.

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - Krok 1

Krok 2

Posyp mięso Przyprawą do mięs Knorr.

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - Krok 2

Krok 3

Podsmaż z każdej strony przez 5 min w 1 łyżce stołowej oleju. Odłóż.

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - Krok 3

Krok 4

Dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię. Dodaj cebule i grzyby i smaż je na średnim ogniu aż się zrumienią. Dodaj śmietany i mieszaj energicznie, aby się nie zważyła.

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - Krok 4

Krok 5

Dodaj 250 ml wody i Sos do pieczeni jasny Knorr. Zagotuj.

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - Krok 5

Krok 6

Wrzuć mięso z powrotem na patelnię i gotuj dalej przez 10 min. Podawaj mięso z kaszą jęczmienną i sałatką z plasterków cebuli i pomidora.

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

To danie pasuje doskonale do wszystkich rodzajów grzybów, np. borowików czy kurek albo do ostryg. Wypróbuj je z innymi zdrowymi kaszami i ryżami, takimi jak kasza bulgur, brązowy ryż lub kasza gryczana z niewielkim dodatkiem orzechów.

2

Opinie o przepisie

  • Agata  Zaręba

    Agata Zaręba , 28.06.2016

    Szybkie i bardzo smaczne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Bartoszewska

    Dorota Bartoszewska , 21.06.2016

    Super smaczna i prosta potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym

Polędwica to niezwykle uniwersalny rodzaj mięsa, które można przyrządzać na wiele sposobów. Przepis na polędwicę wieprzową w sosie pieczarkowym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią połączenie mięsa z intensywnymi w smaku grzybowymi dodatkami. Polędwica w plastrach jest soczysta, a grzyby dodają jej wyrazistego aromatu. Zamiast pieczarek możesz z powodzeniem użyć kurek lub borowików. Jeśli przyrządzasz polędwicę poza sezonem na świeże grzyby, dobrze sprawdzą się też mrożone lub suszone. Dla urozmaicenia smaku do sosu możesz dodać zioła – sprawdzi się rozmaryn, bazylia lub zioła prowansalskie. Dzięki temu potrawa będzie bardziej wyrazista i aromatyczna. Polędwicę w sosie pieczarkowym podawaj z kaszą gryczaną, ryżem lub opiekanymi ziemniakami. Jako dodatek serwuj sałatkę ze świeżych pomidorów lub ogórków. Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym to idealne danie dla wszystkich smakoszy mięs, i nie tylko. Pobierz listę niezbędnych składników i do dzieła. Ten przepis warto znać.