Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym
łatwe
1557 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 opakowanie
500 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno cebule i pokrój grzyby. Potnij polędwicę wieprzową na plasterki.

Krok 2
Posyp mięso Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 3
Podsmaż z każdej strony przez 5 min w 1 łyżce stołowej oleju. Odłóż.

Krok 4
Dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię. Dodaj cebule i grzyby i smaż je na średnim ogniu aż się zrumienią. Dodaj śmietany i mieszaj energicznie, aby się nie zważyła.

Krok 5
Dodaj 250 ml wody i Sos do pieczeni jasny Knorr. Zagotuj.

Krok 6
Wrzuć mięso z powrotem na patelnię i gotuj dalej przez 10 min. Podawaj mięso z kaszą jęczmienną i sałatką z plasterków cebuli i pomidora.


Dobra rada:
To danie pasuje doskonale do wszystkich rodzajów grzybów, np. borowików czy kurek albo do ostryg. Wypróbuj je z innymi zdrowymi kaszami i ryżami, takimi jak kasza bulgur, brązowy ryż lub kasza gryczana z niewielkim dodatkiem orzechów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym
Polędwica to niezwykle uniwersalny rodzaj mięsa, które można przyrządzać na wiele sposobów. Przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie pieczarkowym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią połączenie mięsa z intensywnymi w smaku grzybowymi dodatkami. Polędwica w plastrach jest soczysta, a grzyby dodają jej wyrazistego aromatu. Pobierz listę niezbędnych składników i do dzieła. Ten przepis na polędwiczkę w sosie pieczarkowym warto znać. Jego opanowanie nikomu nie powinno sprawić kłopotów. Gdyby coś jednak poszło nie tak, zawsze możesz wrócić do naszych wskazówek.
Dla kogo? Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym to idealne danie dla wszystkich smakoszy mięs, ale nie tylko. Samą recepturę sosu warto mieć w pamięci, by móc dodawać go również do innych frykasów, chociażby placków ziemniaczanych. Wygląda na to, że przepisem na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym można się bawić i znajdować w nim inspiracje do dalszych podbojów kulinarnych.
Na jaką okazję? Jest to jedna z najbardziej szlachetnych części, jeśli chodzi o mięso wieprzowe. Z tego względu polędwiczki w sosie pieczarkowym śmiało można uznać za danie odpowiednie na uroczyste przyjęcia i bankiety. Niech cię jednak nie onieśmielają. Poświęć przepisowi na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym odrobinę uwagi, a tym smakowitym kąskiem będziesz cieszyć się bez szczególnego pretekstu.
Czy wiesz, że? Dużym atutem polędwiczek wieprzowych w sosie pieczarkowym jest dostępność produktów, potrzebnych do skomponowania dania. Możesz jednak trochę namieszać! Zamiast pieczarek z powodzeniem użyjesz kurek lub borowików. Jeśli przyrządzasz polędwicę wieprzową z sosem poza sezonem na świeże grzyby, dobrze sprawdzą się też mrożone lub suszone.
Dla urozmaicenia: Do sosu możesz dodać zioła – nadają się do tego rozmaryn, bazylia lub zioła prowansalskie. Dzięki temu potrawa będzie bardziej wyrazista i aromatyczna. Polędwiczkę wieprzową z sosem pieczarkowym podawaj z kaszą gryczaną, ryżem lub opiekanymi ziemniakami. Jako dodatek do polędwicy w sosie pieczarkowym serwuj sałatkę ze świeżych pomidorów lub ogórków.