Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym
łatwe
1328 osób zapisało
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
500 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno cebule i pokrój grzyby. Potnij polędwicę wieprzową na plasterki.
Krok 2
Posyp mięso Przyprawą do mięs Knorr.
Krok 3
Podsmaż z każdej strony przez 5 min w 1 łyżce stołowej oleju. Odłóż.
Krok 4
Dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię. Dodaj cebule i grzyby i smaż je na średnim ogniu aż się zrumienią. Dodaj śmietany i mieszaj energicznie, aby się nie zważyła.
Krok 5
Dodaj 250 ml wody i Sos do pieczeni jasny Knorr. Zagotuj.
Krok 6
Wrzuć mięso z powrotem na patelnię i gotuj dalej przez 10 min. Podawaj mięso z kaszą jęczmienną i sałatką z plasterków cebuli i pomidora.
Dobra rada:
To danie pasuje doskonale do wszystkich rodzajów grzybów, np. borowików czy kurek albo do ostryg. Wypróbuj je z innymi zdrowymi kaszami i ryżami, takimi jak kasza bulgur, brązowy ryż lub kasza gryczana z niewielkim dodatkiem orzechów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym
Polędwica to niezwykle uniwersalny rodzaj mięsa, które można przyrządzać na wiele sposobów. Przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie pieczarkowym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią połączenie mięsa z intensywnymi w smaku grzybowymi dodatkami. Polędwica w plastrach jest soczysta, a grzyby dodają jej wyrazistego aromatu. Pobierz listę niezbędnych składników i do dzieła. Ten przepis na polędwiczkę w sosie pieczarkowym warto znać. Jego opanowanie nikomu nie powinno sprawić kłopotów. Gdyby coś jednak poszło nie tak, zawsze możesz wrócić do naszych wskazówek.
Dla kogo? Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym to idealne danie dla wszystkich smakoszy mięs, ale nie tylko. Samą recepturę sosu warto mieć w pamięci, by móc dodawać go również do innych frykasów, chociażby placków ziemniaczanych. Wygląda na to, że przepisem na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym można się bawić i znajdować w nim inspiracje do dalszych podbojów kulinarnych.
Na jaką okazję? Jest to jedna z najbardziej szlachetnych części, jeśli chodzi o mięso wieprzowe. Z tego względu polędwiczki w sosie pieczarkowym śmiało można uznać za danie odpowiednie na uroczyste przyjęcia i bankiety. Niech cię jednak nie onieśmielają. Poświęć przepisowi na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym odrobinę uwagi, a tym smakowitym kąskiem będziesz cieszyć się bez szczególnego pretekstu.
Czy wiesz, że? Dużym atutem polędwiczek wieprzowych w sosie pieczarkowym jest dostępność produktów, potrzebnych do skomponowania dania. Możesz jednak trochę namieszać! Zamiast pieczarek z powodzeniem użyjesz kurek lub borowików. Jeśli przyrządzasz polędwicę wieprzową z sosem poza sezonem na świeże grzyby, dobrze sprawdzą się też mrożone lub suszone.
Dla urozmaicenia: Do sosu możesz dodać zioła – nadają się do tego rozmaryn, bazylia lub zioła prowansalskie. Dzięki temu potrawa będzie bardziej wyrazista i aromatyczna. Polędwiczkę wieprzową z sosem pieczarkowym podawaj z kaszą gryczaną, ryżem lub opiekanymi ziemniakami. Jako dodatek do polędwicy w sosie pieczarkowym serwuj sałatkę ze świeżych pomidorów lub ogórków.