Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

753 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1019 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 mililitrów

600 gramów

2 łyżki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebule i pokrój grzyby. Potnij polędwicę wieprzową na plasterki.

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - Krok 1

Krok 2

Posyp mięso Przyprawą do mięs Knorr.

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - Krok 2

Krok 3

Podsmaż z każdej strony przez 5 min w 1 łyżce stołowej oleju. Odłóż.

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - Krok 3

Krok 4

Dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię. Dodaj cebule i grzyby i smaż je na średnim ogniu aż się zrumienią. Dodaj śmietany i mieszaj energicznie, aby się nie zważyła.

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - Krok 4

Krok 5

Dodaj 250 ml wody i Sos do pieczeni jasny Knorr. Zagotuj.

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - Krok 5

Krok 6

Wrzuć mięso z powrotem na patelnię i gotuj dalej przez 10 min. Podawaj mięso z kaszą jęczmienną i sałatką z plasterków cebuli i pomidora.

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

To danie pasuje doskonale do wszystkich rodzajów grzybów, np. borowików czy kurek albo do ostryg. Wypróbuj je z innymi zdrowymi kaszami i ryżami, takimi jak kasza bulgur, brązowy ryż lub kasza gryczana z niewielkim dodatkiem orzechów.

2

Opinie o przepisie

  • Agata  Zaręba

    Agata Zaręba

    Szybkie i bardzo smaczne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Bartoszewska

    Dorota Bartoszewska

    Super smaczna i prosta potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym

Polędwica to niezwykle uniwersalny rodzaj mięsa, które można przyrządzać na wiele sposobów. Przepis na polędwicę wieprzową w sosie pieczarkowym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią połączenie mięsa z intensywnymi w smaku grzybowymi dodatkami. Polędwica w plastrach jest soczysta, a grzyby dodają jej wyrazistego aromatu. Zamiast pieczarek możesz z powodzeniem użyć kurek lub borowików. Jeśli przyrządzasz polędwicę poza sezonem na świeże grzyby, dobrze sprawdzą się też mrożone lub suszone. Dla urozmaicenia smaku do sosu możesz dodać zioła – sprawdzi się rozmaryn, bazylia lub zioła prowansalskie. Dzięki temu potrawa będzie bardziej wyrazista i aromatyczna. Polędwicę w sosie pieczarkowym podawaj z kaszą gryczaną, ryżem lub opiekanymi ziemniakami. Jako dodatek serwuj sałatkę ze świeżych pomidorów lub ogórków. Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym to idealne danie dla wszystkich smakoszy mięs, i nie tylko. Pobierz listę niezbędnych składników i do dzieła. Ten przepis warto znać.