Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym - polędwiczki | Przepisy.pl pixel

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

250 mililitrów

4 łyżki

30 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki pokrój w cienkie plastry i zamarynuj w oleju sezamowym, sosie sojowym, dodaj imbir, pokrojoną kolendrę oraz posiekany czosnek.

Krok 2

Następnie plastry mięsa oprósz mąką i obsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni.

Krok 3

Cebulę oraz papryki pokrój w paski. Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Krok 4

Ponownie rozgrzej patelnię, przesmaż warzywa i wlej przygotowany Fix. Całość zagotuj, dodaj z powrotem mięso i gotuj jeszcze chwilę. Gotowe danie podawaj z ryżem lub makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnymWieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Pora urozmaicić swoje codzienne menu – dzięki temu przepisowi na pewno Ci się to uda. Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym idealnie nadaje się na obiad, ale również doskonale sprawdzi się jako ciepła kolacja. Przygotujesz ją w zaledwie kilku prostych krokach. Na początek pokrój mięso w cienkie plastry i zamarynuj je, zalewając olejem sezamowym i sosem sojowym. Dodaj do tego imbir, pokrojoną kolendrę oraz posiekany czosnek. Żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły, odstaw mięso do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmij je, oprósz mąką i usmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, uważając, żeby się nie przypaliło. Teraz czas na warzywa: paprykę (wykorzystaj różne kolory) i cebulę (najlepiej czerwoną) pokrój w podobnej wielkości paski. Opakowanie fixu wymieszaj ze szklanką wody. Na patelni podsmaż warzywa i wlej do nich przygotowaną mieszankę. Całość zagotuj, dodając wysmażone wcześniej mięso. Gotową wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym podawaj solo lub z dodatkiem ryżu, makaronu czy kaszy gryczanej.