Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym - polędwiczki | Przepisy.pl pixel

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

250 mililitrów

4 łyżki

30 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki pokrój w cienkie plastry i zamarynuj w oleju sezamowym, sosie sojowym, dodaj imbir, pokrojoną kolendrę oraz posiekany czosnek.

Krok 2

Następnie plastry mięsa oprósz mąką i obsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni.

Krok 3

Cebulę oraz papryki pokrój w paski. Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Krok 4

Ponownie rozgrzej patelnię, przesmaż warzywa i wlej przygotowany Fix. Całość zagotuj, dodaj z powrotem mięso i gotuj jeszcze chwilę. Gotowe danie podawaj z ryżem lub makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnymWieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Pora urozmaicić swoje codzienne menu – dzięki temu przepisowi na pewno Ci się to uda. Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym idealnie nadaje się na obiad, ale również doskonale sprawdzi się jako ciepła kolacja. Przygotujesz ją w zaledwie kilku prostych krokach. Na początek pokrój mięso w cienkie plastry i zamarynuj je, zalewając olejem sezamowym i sosem sojowym. Dodaj do tego imbir, pokrojoną kolendrę oraz posiekany czosnek. Żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły, odstaw mięso do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmij je, oprósz mąką i usmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, uważając, żeby się nie przypaliło. Teraz czas na warzywa: paprykę (wykorzystaj różne kolory) i cebulę (najlepiej czerwoną) pokrój w podobnej wielkości paski. Opakowanie fixu wymieszaj ze szklanką wody. Na patelni podsmaż warzywa i wlej do nich przygotowaną mieszankę. Całość zagotuj, dodając wysmażone wcześniej mięso. Gotową wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym podawaj solo lub z dodatkiem ryżu, makaronu czy kaszy gryczanej.