Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

29

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

533 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

397 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżeczki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 łyżka

4 sztuki

0.5 szklanki

2 szczypty

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę myjemy, osuszamy. Do oleju wsypujemy marynatę, paprykę czerwoną i curry. Nacieramy przygotowaną marynatą mięso, wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce.

Krok 2

Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa, dokładnie związujemy z dwóch stron a od góry robimy kilka małych dziurek nożem co zapobiega pęknięciu worka w trakcie pieczenia. Mięso pieczemy 2 godziny.

Krok 3

Do miseczki wlewamy jorurt, dodajemy do niego chrzan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i mamy gotowy, aromatyczny sos do szynki pieczonej. Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej