Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

29

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

532 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

395 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżeczki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 łyżka

4 sztuki

0.5 szklanki

2 szczypty

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę myjemy, osuszamy. Do oleju wsypujemy marynatę, paprykę czerwoną i curry. Nacieramy przygotowaną marynatą mięso, wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce.

Krok 2

Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa, dokładnie związujemy z dwóch stron a od góry robimy kilka małych dziurek nożem co zapobiega pęknięciu worka w trakcie pieczenia. Mięso pieczemy 2 godziny.

Krok 3

Do miseczki wlewamy jorurt, dodajemy do niego chrzan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i mamy gotowy, aromatyczny sos do szynki pieczonej. Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej