Kapusta z grochem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Groch namocz przez noc w zimnej wodzie. Kolejnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie.

Kapusta z grochem - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż w garnku. Kapustę przepłucz pod bieżącą wodą, odciśnij i dodaj do garnka.

Kapusta z grochem - Krok 2

Krok 3

Następnie wlej 600 ml wody, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr, która podkreśli smak dania. Gotuj wszystko na małym ogniu do momentu, gdy kapusta będzie miękka. Pod koniec dodaj do kapusty ugotowany groch i wymieszaj.

Kapusta z grochem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do duszenia kapusty możesz dodać kawałek wędzonego mięsa lub wędzone żeberka. Wtedy smak i aromat kapusty będzie jeszcze bogatszy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Schab to jedno z najpopularniejszych mięs w Polsce. Często nadziewany suszonymi owocami i podawany z okazji świąt, używany także do przyrządzania kanapek. Jak upiec soczysty schab? Podpowiadamy w poradniku.

Czytaj więcej

Zupa idealna? Powinna być aromatyczna, dobrze przyprawiona i mieć przyjemną, gęstą konsystencję. Prawie każdy kucharz z biegiem czasu znajduje swój ulubiony patent na zagęszczanie zupy. Wciąż jesteście na etapie odkrywania tajników tego zabiegu? A może chcecie zmienić coś w swoich przyzwyczajeniach?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grochemKapusta z grochem

Kapusta z grochem to jeden z kulinarnych symboli Bożego Narodzenia. Receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. W niektórych domach podawana jest w formie warzywnego dodatku do ryby. My proponujemy odejść nieco od tego schematu i przygotować kapustę z grochem w postaci zupy. Jest to swego rodzaju wigilijny kapuśniak. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio zakiszona kapusta. Przed rozpoczęciem gotowania, koniecznie odciśnij z niej sok, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Jeśli chcesz, aby groch był miękki i szybko się ugotował, pamiętaj o jego namoczeniu. Najlepiej, żeby poleżał w wodzie przynajmniej całą noc. Dobrze przygotowane składniki sprawią, że ugotowanie tej potrawy nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Wystarczy, że do przesmażonej cebuli dodasz wywar, kapustę i groch. Po kilkudziesięciu minutach gęsta i pyszna zupa jest gotowa do podania.