
Składniki
600 gramów
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Groch namocz przez noc w zimnej wodzie. Kolejnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie.

Krok 2
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż w garnku. Kapustę przepłucz pod bieżącą wodą, odciśnij i dodaj do garnka.

Krok 3
Następnie wlej 600 ml wody, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr, która podkreśli smak dania. Gotuj wszystko na małym ogniu do momentu, gdy kapusta będzie miękka. Pod koniec dodaj do kapusty ugotowany groch i wymieszaj.


Dobra rada:
Do duszenia kapusty możesz dodać kawałek wędzonego mięsa lub wędzone żeberka. Wtedy smak i aromat kapusty będzie jeszcze bogatszy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem to jeden z kulinarnych symboli Bożego Narodzenia. Receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. W niektórych domach podawana jest w formie warzywnego dodatku do ryby. My proponujemy odejść nieco od tego schematu i przygotować kapustę z grochem w postaci zupy. Jest to swego rodzaju wigilijny kapuśniak. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio zakiszona kapusta. Przed rozpoczęciem gotowania, koniecznie odciśnij z niej sok, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Jeśli chcesz, aby groch był miękki i szybko się ugotował, pamiętaj o jego namoczeniu. Najlepiej, żeby poleżał w wodzie przynajmniej całą noc. Dobrze przygotowane składniki sprawią, że ugotowanie tej potrawy nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Wystarczy, że do przesmażonej cebuli dodasz wywar, kapustę i groch. Po kilkudziesięciu minutach gęsta i pyszna zupa jest gotowa do podania.