Sariel - kapusta z grochem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sariel - kapusta z grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
82 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 kilogram

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

25 dekagramów grochu łuskanego namocz przez noc, żeby zmiękł. Gotuj groch do miękkości z liściem laurowym, łyżką oliwy i masła.

Sariel - kapusta z grochem - Krok 1

Krok 2

Wypłucz 1/2 kilograma kapusty kiszonej, żeby nie była taka kwaśna. Następnie gotuj do miękkości, dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj masło, sól i pieprz do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Sariel - kapusta z grochem - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj, gdy wszystko zmięknie, ale nie gotuj. Odstaw, by smaki się naturalnie wymieszały.

Sariel - kapusta z grochem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sariel - kapusta z grochemSariel - kapusta z grochem

Kapusta z grochem kojarzy się zazwyczaj ze świątecznym menu, może jednak stanowić smaczny dodatek do dań obiadowych i przekąsek przez cały rok. Przygotowuje się ją z grochu łuskanego, który należy wcześniej namoczyć i dopiero potem ugotować. Kapustę kiszoną warto przepłukać – nabierze wtedy delikatniejszego smaku. Ugotuj ją razem z bulionem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, i dołącz rozpuszczony tłuszcz. Kiedy kapusta będzie już miękka, dorzuć do niej groch i odstaw na jakiś czas, by smaki się przeniknęły. Potrawę możesz też wzbogacić smażoną cebulką lub dodatkiem leśnych grzybów. Pamiętaj, by wcześniej je namoczyć i podgotować. Kapusta z grochem sprawdzi się nie tylko podczas Wigilii, będzie również doskonałym dodatkiem do drugiego dania, zwłaszcza z mięsem. Możesz ją też wykorzystać jako wytrawny farsz do krokietów lub zapiec w cieście francuskim. Jeśli chcesz ją potraktować jako nadzienie, pamiętaj, by dobrze ją odsączyć. Zapoznaj się z przepisem, z którego dowiesz się, jak krok po kroku ją przygotować. Smacznego.