Sariel - kapusta z grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

74 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

25 dekagramów grochu łuskanego namocz przez noc, żeby zmiękł. Gotuj groch do miękkości z liściem laurowym, łyżką oliwy i masła.

Sariel - kapusta z grochem - Krok 1

Krok 2

Wypłucz 1/2 kilograma kapusty kiszonej, żeby nie była taka kwaśna. Następnie gotuj do miękkości, dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj masło, sól i pieprz do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Sariel - kapusta z grochem - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj, gdy wszystko zmięknie, ale nie gotuj. Odstaw, by smaki się naturalnie wymieszały.

Sariel - kapusta z grochem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sariel - kapusta z grochemSariel - kapusta z grochem

Kapusta z grochem kojarzy się zazwyczaj ze świątecznym menu, może jednak stanowić smaczny dodatek do dań obiadowych i przekąsek przez cały rok. Przygotowuje się ją z grochu łuskanego, który należy wcześniej namoczyć i dopiero potem ugotować. Kapustę kiszoną warto przepłukać – nabierze wtedy delikatniejszego smaku. Ugotuj ją razem z bulionem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, i dołącz rozpuszczony tłuszcz. Kiedy kapusta będzie już miękka, dorzuć do niej groch i odstaw na jakiś czas, by smaki się przeniknęły. Potrawę możesz też wzbogacić smażoną cebulką lub dodatkiem leśnych grzybów. Pamiętaj, by wcześniej je namoczyć i podgotować. Kapusta z grochem sprawdzi się nie tylko podczas Wigilii, będzie również doskonałym dodatkiem do drugiego dania, zwłaszcza z mięsem. Możesz ją też wykorzystać jako wytrawny farsz do krokietów lub zapiec w cieście francuskim. Jeśli chcesz ją potraktować jako nadzienie, pamiętaj, by dobrze ją odsączyć. Zapoznaj się z przepisem, z którego dowiesz się, jak krok po kroku ją przygotować. Smacznego.