
Składniki
250 gramów
1 kilogram
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
25 dekagramów grochu łuskanego namocz przez noc, żeby zmiękł. Gotuj groch do miękkości z liściem laurowym, łyżką oliwy i masła.

Krok 2
Wypłucz 1/2 kilograma kapusty kiszonej, żeby nie była taka kwaśna. Następnie gotuj do miękkości, dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj masło, sól i pieprz do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Krok 3
Wymieszaj, gdy wszystko zmięknie, ale nie gotuj. Odstaw, by smaki się naturalnie wymieszały.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sariel - kapusta z grochem
Kapusta z grochem kojarzy się zazwyczaj ze świątecznym menu, może jednak stanowić smaczny dodatek do dań obiadowych i przekąsek przez cały rok. Przygotowuje się ją z grochu łuskanego, który należy wcześniej namoczyć i dopiero potem ugotować. Kapustę kiszoną warto przepłukać – nabierze wtedy delikatniejszego smaku. Ugotuj ją razem z bulionem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, i dołącz rozpuszczony tłuszcz. Kiedy kapusta będzie już miękka, dorzuć do niej groch i odstaw na jakiś czas, by smaki się przeniknęły. Potrawę możesz też wzbogacić smażoną cebulką lub dodatkiem leśnych grzybów. Pamiętaj, by wcześniej je namoczyć i podgotować. Kapusta z grochem sprawdzi się nie tylko podczas Wigilii, będzie również doskonałym dodatkiem do drugiego dania, zwłaszcza z mięsem. Możesz ją też wykorzystać jako wytrawny farsz do krokietów lub zapiec w cieście francuskim. Jeśli chcesz ją potraktować jako nadzienie, pamiętaj, by dobrze ją odsączyć. Zapoznaj się z przepisem, z którego dowiesz się, jak krok po kroku ją przygotować. Smacznego.


































