Sariel - kapusta z grochem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sariel - kapusta z grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
82 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 kilogram

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

25 dekagramów grochu łuskanego namocz przez noc, żeby zmiękł. Gotuj groch do miękkości z liściem laurowym, łyżką oliwy i masła.

Sariel - kapusta z grochem - Krok 1

Krok 2

Wypłucz 1/2 kilograma kapusty kiszonej, żeby nie była taka kwaśna. Następnie gotuj do miękkości, dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj masło, sól i pieprz do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Sariel - kapusta z grochem - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj, gdy wszystko zmięknie, ale nie gotuj. Odstaw, by smaki się naturalnie wymieszały.

Sariel - kapusta z grochem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sariel - kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sariel - kapusta z grochemSariel - kapusta z grochem

Kapusta z grochem kojarzy się zazwyczaj ze świątecznym menu, może jednak stanowić smaczny dodatek do dań obiadowych i przekąsek przez cały rok. Przygotowuje się ją z grochu łuskanego, który należy wcześniej namoczyć i dopiero potem ugotować. Kapustę kiszoną warto przepłukać – nabierze wtedy delikatniejszego smaku. Ugotuj ją razem z bulionem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, i dołącz rozpuszczony tłuszcz. Kiedy kapusta będzie już miękka, dorzuć do niej groch i odstaw na jakiś czas, by smaki się przeniknęły. Potrawę możesz też wzbogacić smażoną cebulką lub dodatkiem leśnych grzybów. Pamiętaj, by wcześniej je namoczyć i podgotować. Kapusta z grochem sprawdzi się nie tylko podczas Wigilii, będzie również doskonałym dodatkiem do drugiego dania, zwłaszcza z mięsem. Możesz ją też wykorzystać jako wytrawny farsz do krokietów lub zapiec w cieście francuskim. Jeśli chcesz ją potraktować jako nadzienie, pamiętaj, by dobrze ją odsączyć. Zapoznaj się z przepisem, z którego dowiesz się, jak krok po kroku ją przygotować. Smacznego.