Kapusta z grzybami i grochem

- Krok 1Zalej kapustę wodą, zagotuj i odcedź. Zalej ponownie wrzątkiem i gotuj do miękkości.
- Krok 2Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kapusty razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Krok 3Ugotuj osobno grzyby. Pokrój drobno i dodaj do ugotowanej kapusty.
- Krok 4Również osobno ugotuj w lekko osolonej wodzie groch i dodaj do kapusty.
- Krok 5Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż i pod koniec gotowania dodaj do kapusty.
- Krok 6Obsyp kapustę mąka pszenną i dodaj przyprawę Knorr. Duś na wolnym ogniu 15 minut.

Aby pojawić się na stołach Europejczyków, musi przebyć długą drogę – uprawia się je jedynie w obu Amerykach, zwłaszcza w krajach o upalnym klimacie. Mówi się, że można w nim wyczuć wiele smaków – cynamon, goździki, imbir czy gałkę muszkatołową. Ziele angielskie jest wręcz niezastąpione do zup, sosów oraz przetworów.

Kapusta z grzybami i grochem przeważnie stanowi doskonały dodatek do wigilijnego karpia. Chociaż jest to niezwykle ciekawa propozycja podania gotowanej kapusty, to w większości polskich domów podaje się ją tylko w Wigilię. Nie może jej zabraknąć również w twoim. Ta potrawa jest niejako kulinarnym symbolem Bożego Narodzenia. Receptura na kapustę z grzybami i grochem przekazywana jest z matki na córkę. Przez większość gospodyń przygotowywana jest z zasmażką, dzięki czemu ma gęstą konsystencję. Cały sekret tego dania tkwi w kiszonej kapuście – musisz ją gotować tak długo, aż całkiem zmięknie. Jeśli sama nie kisisz kapusty w beczce, na pewno uda ci się ją kupić w pobliskim warzywniaku. Ważnym dodatkiem jest łuskany groch i oczywiście grzyby, które obecne są podczas świąt w wielu potrawach. Postaraj się, aby kapusta trafiła na stół jeszcze gorąca.