Składniki
400 gramów
50 gramów
5 gramów
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
4 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej kapustę wodą, zagotuj i odcedź. Zalej ponownie wrzątkiem i gotuj do miękkości.
Krok 2
Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kapusty razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
Krok 3
Ugotuj osobno grzyby. Pokrój drobno i dodaj do ugotowanej kapusty.
Krok 4
Również osobno ugotuj w lekko osolonej wodzie groch i dodaj do kapusty.
Krok 5
Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż i pod koniec gotowania dodaj do kapusty.
Krok 6
Obsyp kapustę mąka pszenną i dodaj przyprawę Knorr. Duś na wolnym ogniu 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuZimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta z grzybami i grochem
Kapusta z grzybami i grochem przeważnie stanowi doskonały dodatek do wigilijnego karpia. Chociaż jest to niezwykle ciekawa propozycja podania gotowanej kapusty, to w większości polskich domów podaje się ją tylko w Wigilię. Nie może jej zabraknąć również w twoim. Ta potrawa jest niejako kulinarnym symbolem Bożego Narodzenia. Receptura na kapustę z grzybami i grochem przekazywana jest z matki na córkę. Przez większość gospodyń przygotowywana jest z zasmażką, dzięki czemu ma gęstą konsystencję. Cały sekret tego dania tkwi w kiszonej kapuście – musisz ją gotować tak długo, aż całkiem zmięknie. Jeśli sama nie kisisz kapusty w beczce, na pewno uda ci się ją kupić w pobliskim warzywniaku. Ważnym dodatkiem jest łuskany groch i oczywiście grzyby, które obecne są podczas świąt w wielu potrawach. Postaraj się, aby kapusta trafiła na stół jeszcze gorąca.