Kapusta z grzybami i grochem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grzybami i grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

222 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

5 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

4 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej kapustę wodą, zagotuj i odcedź. Zalej ponownie wrzątkiem i gotuj do miękkości.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kapusty razem z liściem laurowym i zielem angielskim.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 2

Krok 3

Ugotuj osobno grzyby. Pokrój drobno i dodaj do ugotowanej kapusty.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 3

Krok 4

Również osobno ugotuj w lekko osolonej wodzie groch i dodaj do kapusty.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 4

Krok 5

Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż i pod koniec gotowania dodaj do kapusty.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 5

Krok 6

Obsyp kapustę mąka pszenną i dodaj przyprawę Knorr. Duś na wolnym ogniu 15 minut.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grzybami i grochemKapusta z grzybami i grochem

Kapusta z grzybami i grochem przeważnie stanowi doskonały dodatek do wigilijnego karpia. Chociaż jest to niezwykle ciekawa propozycja podania gotowanej kapusty, to w większości polskich domów podaje się ją tylko w Wigilię. Nie może jej zabraknąć również w twoim. Ta potrawa jest niejako kulinarnym symbolem Bożego Narodzenia. Receptura na kapustę z grzybami i grochem przekazywana jest z matki na córkę. Przez większość gospodyń przygotowywana jest z zasmażką, dzięki czemu ma gęstą konsystencję. Cały sekret tego dania tkwi w kiszonej kapuście – musisz ją gotować tak długo, aż całkiem zmięknie. Jeśli sama nie kisisz kapusty w beczce, na pewno uda ci się ją kupić w pobliskim warzywniaku. Ważnym dodatkiem jest łuskany groch i oczywiście grzyby, które obecne są podczas świąt w wielu potrawach. Postaraj się, aby kapusta trafiła na stół jeszcze gorąca.