Kapusta z grzybami i grochem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kapusta z grzybami i grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

219 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

5 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

4 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej kapustę wodą, zagotuj i odcedź. Zalej ponownie wrzątkiem i gotuj do miękkości.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kapusty razem z liściem laurowym i zielem angielskim.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 2

Krok 3

Ugotuj osobno grzyby. Pokrój drobno i dodaj do ugotowanej kapusty.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 3

Krok 4

Również osobno ugotuj w lekko osolonej wodzie groch i dodaj do kapusty.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 4

Krok 5

Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż i pod koniec gotowania dodaj do kapusty.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 5

Krok 6

Obsyp kapustę mąka pszenną i dodaj przyprawę Knorr. Duś na wolnym ogniu 15 minut.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grzybami i grochemKapusta z grzybami i grochem

Kapusta z grzybami i grochem przeważnie stanowi doskonały dodatek do wigilijnego karpia. Chociaż jest to niezwykle ciekawa propozycja podania gotowanej kapusty, to w większości polskich domów podaje się ją tylko w Wigilię. Nie może jej zabraknąć również w twoim. Ta potrawa jest niejako kulinarnym symbolem Bożego Narodzenia. Receptura na kapustę z grzybami i grochem przekazywana jest z matki na córkę. Przez większość gospodyń przygotowywana jest z zasmażką, dzięki czemu ma gęstą konsystencję. Cały sekret tego dania tkwi w kiszonej kapuście – musisz ją gotować tak długo, aż całkiem zmięknie. Jeśli sama nie kisisz kapusty w beczce, na pewno uda ci się ją kupić w pobliskim warzywniaku. Ważnym dodatkiem jest łuskany groch i oczywiście grzyby, które obecne są podczas świąt w wielu potrawach. Postaraj się, aby kapusta trafiła na stół jeszcze gorąca.