Kapusta z grzybami i grochem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grzybami i grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

229 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

5 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

4 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej kapustę wodą, zagotuj i odcedź. Zalej ponownie wrzątkiem i gotuj do miękkości.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kapusty razem z liściem laurowym i zielem angielskim.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 2

Krok 3

Ugotuj osobno grzyby. Pokrój drobno i dodaj do ugotowanej kapusty.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 3

Krok 4

Również osobno ugotuj w lekko osolonej wodzie groch i dodaj do kapusty.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 4

Krok 5

Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż i pod koniec gotowania dodaj do kapusty z grzybami i grochem.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 5

Krok 6

Obsyp kapustę mąka pszenną i dodaj przyprawę Knorr. Duś na wolnym ogniu 15 minut.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Kapusta z grzybami i grochem, podobnie jak inne dania z kapusty, smakuje lepiej na kolejny dzień.

1

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 15.12.2022

    TAK Szybki przepis i prosto wytłumaczony. Zamierzam go wykorzystać w Święta. W wersji codziennej, nie wigilijnej, zamieniłabym groch na ciecierzycę. Myślę, że to byłby dobry pomysł.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grzybami i grochemKapusta z grzybami i grochem

Kapusta z grzybami i grochem przeważnie stanowi doskonały dodatek do wigilijnego karpia. Chociaż jest to niezwykle ciekawa propozycja podania gotowanej kapusty, to w większości polskich domów podaje się ją tylko w Wigilię. Nie może jej zabraknąć również w twoim. Ta potrawa jest niejako kulinarnym symbolem Bożego Narodzenia. Receptura na kapustę z grzybami i grochem przekazywana jest z matki na córkę. Przez większość gospodyń przygotowywana jest z zasmażką, dzięki czemu ma gęstą konsystencję. Cały sekret tego dania tkwi w kiszonej kapuście – musisz ją gotować tak długo, aż całkiem zmięknie. Jeśli sama nie kisisz kapusty w beczce, na pewno uda ci się ją kupić w pobliskim warzywniaku. Ważnym dodatkiem jest łuskany groch i oczywiście grzyby, które obecne są podczas świąt w wielu potrawach. Postaraj się, aby kapusta trafiła na stół jeszcze gorąca.