
Składniki
400 gramów
50 gramów
5 gramów
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
4 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej kapustę wodą, zagotuj i odcedź. Zalej ponownie wrzątkiem i gotuj do miękkości.

Krok 2
Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kapusty razem z liściem laurowym i zielem angielskim.

Krok 3
Ugotuj osobno grzyby. Pokrój drobno i dodaj do ugotowanej kapusty.

Krok 4
Również osobno ugotuj w lekko osolonej wodzie groch i dodaj do kapusty.

Krok 5
Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż i pod koniec gotowania dodaj do kapusty z grzybami i grochem.

Krok 6
Obsyp kapustę mąka pszenną i dodaj przyprawę Knorr. Duś na wolnym ogniu 15 minut.


Dobra rada:
Kapusta z grzybami i grochem, podobnie jak inne dania z kapusty, smakuje lepiej na kolejny dzień.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta z grzybami i grochem
Kapusta z grzybami i grochem przeważnie stanowi doskonały dodatek do wigilijnego karpia. Chociaż jest to niezwykle ciekawa propozycja podania gotowanej kapusty, to w większości polskich domów podaje się ją tylko w Wigilię. Nie może jej zabraknąć również w twoim. Ta potrawa jest niejako kulinarnym symbolem Bożego Narodzenia. Receptura na kapustę z grzybami i grochem przekazywana jest z matki na córkę. Przez większość gospodyń przygotowywana jest z zasmażką, dzięki czemu ma gęstą konsystencję. Cały sekret tego dania tkwi w kiszonej kapuście – musisz ją gotować tak długo, aż całkiem zmięknie. Jeśli sama nie kisisz kapusty w beczce, na pewno uda ci się ją kupić w pobliskim warzywniaku. Ważnym dodatkiem jest łuskany groch i oczywiście grzyby, które obecne są podczas świąt w wielu potrawach. Postaraj się, aby kapusta trafiła na stół jeszcze gorąca.