Kapusta z grzybami i grochem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grzybami i grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

221 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

220 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

5 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

4 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej kapustę wodą, zagotuj i odcedź. Zalej ponownie wrzątkiem i gotuj do miękkości.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kapusty razem z liściem laurowym i zielem angielskim.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 2

Krok 3

Ugotuj osobno grzyby. Pokrój drobno i dodaj do ugotowanej kapusty.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 3

Krok 4

Również osobno ugotuj w lekko osolonej wodzie groch i dodaj do kapusty.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 4

Krok 5

Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż i pod koniec gotowania dodaj do kapusty.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 5

Krok 6

Obsyp kapustę mąka pszenną i dodaj przyprawę Knorr. Duś na wolnym ogniu 15 minut.

Kapusta z grzybami i grochem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grzybami i grochemKapusta z grzybami i grochem

Kapusta z grzybami i grochem przeważnie stanowi doskonały dodatek do wigilijnego karpia. Chociaż jest to niezwykle ciekawa propozycja podania gotowanej kapusty, to w większości polskich domów podaje się ją tylko w Wigilię. Nie może jej zabraknąć również w twoim. Ta potrawa jest niejako kulinarnym symbolem Bożego Narodzenia. Receptura na kapustę z grzybami i grochem przekazywana jest z matki na córkę. Przez większość gospodyń przygotowywana jest z zasmażką, dzięki czemu ma gęstą konsystencję. Cały sekret tego dania tkwi w kiszonej kapuście – musisz ją gotować tak długo, aż całkiem zmięknie. Jeśli sama nie kisisz kapusty w beczce, na pewno uda ci się ją kupić w pobliskim warzywniaku. Ważnym dodatkiem jest łuskany groch i oczywiście grzyby, które obecne są podczas świąt w wielu potrawach. Postaraj się, aby kapusta trafiła na stół jeszcze gorąca.