USZKA Z GRZYBAMI przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

USZKA Z GRZYBAMI

Autor: Aneta Wesołowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 dekagramy

0.5 sztuki

12 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

GRZYBY OPŁUKAĆ I UGOTOWAĆ. ZEMLEĆ.

Krok 2

ZRUMIENIĆ NA 1 ŁYŻECZCE TŁUSZCZU DROBNO POSIEKANĄ CEBULĘ, POŁĄCZYĆ Z GRZYBAMI, DODAĆ ODROBINĘ TARTEJ BUŁKI I WYSMAŻYĆ. WYSTUDZIĆ.

Krok 3

Z MĄKI JAJKA I WODY WYROBIĆ CIASTO, ROZWAŁKOWAĆ, POKROIĆ W KWADRATY, ZAKŁADAĆ GRZYBY, ZLEPIĆ USZKA.

Krok 4

GOTOWAĆ WE WRZĄCEJ, OSOLONEJ WODZIE.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • USZKA Z GRZYBAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • USZKA Z GRZYBAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • USZKA Z GRZYBAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • USZKA Z GRZYBAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • USZKA Z GRZYBAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • USZKA Z GRZYBAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • USZKA Z GRZYBAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • USZKA Z GRZYBAMI - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej