Makaron z pomidorami i śmietaną - przepis z penne | Przepisy.pl pixel

Makaron z sosem pomidorowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

29

heart
291 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

310 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Makaron ugotuj.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Do cebuli dodaj posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj Fix Knorr oraz śmietanę. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Makaron dodaj do sosu i gotuj dodatkowe 2 minuty. Takie włoskie danie podawaj posypane startym serem.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z sosem pomidorowymMakaron z sosem pomidorowym

Na wielki i mały głód, na poprawę humoru, na wizytę niespodziewanych gości… Wyśmienity makaron w intensywnym kremowym sosie pomidorowym to bardzo szybka potrawa, która zniewala smakiem. Poczęstowani nim goście z pewnością poproszą o dokładkę. Na drugi dzień po przygotowaniu teo dania, z powodzeniem możesz zabrać na lunch do pracy. Tajemnica tej potrawy tkwi w wybornym, aksamitnym sosie. Przygotujesz go na bazie cebuli, pomidorów z puszki, Fixu Knorr oraz śmietany, która nada mu wyjątkowego, delikatnego smaku. Do śmietanowego sosu doskonale pasuje makaron penne. Ugotuj go al dente według wskazówek na opakowaniu, dodaj do sosu i potrzymaj na ogniu jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posyp startym żółtym serem np. parmezanem. Nie żałuj go! Na koniec dodaj mu trochę koloru oraz smaku dekorując je świeżą, pachnącą bazylią. Pycha!