Makaron z pomidorami i śmietaną - przepis z penne | Przepisy.pl pixel

Makaron z sosem pomidorowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

29

heart
291 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Makaron ugotuj.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Do cebuli dodaj posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj Fix Knorr oraz śmietanę. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Makaron dodaj do sosu i gotuj dodatkowe 2 minuty. Takie włoskie danie podawaj posypane startym serem.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z sosem pomidorowymMakaron z sosem pomidorowym

Na wielki i mały głód, na poprawę humoru, na wizytę niespodziewanych gości… Wyśmienity makaron w intensywnym kremowym sosie pomidorowym to bardzo szybka potrawa, która zniewala smakiem. Poczęstowani nim goście z pewnością poproszą o dokładkę. Na drugi dzień po przygotowaniu teo dania, z powodzeniem możesz zabrać na lunch do pracy. Tajemnica tej potrawy tkwi w wybornym, aksamitnym sosie. Przygotujesz go na bazie cebuli, pomidorów z puszki, Fixu Knorr oraz śmietany, która nada mu wyjątkowego, delikatnego smaku. Do śmietanowego sosu doskonale pasuje makaron penne. Ugotuj go al dente według wskazówek na opakowaniu, dodaj do sosu i potrzymaj na ogniu jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posyp startym żółtym serem np. parmezanem. Nie żałuj go! Na koniec dodaj mu trochę koloru oraz smaku dekorując je świeżą, pachnącą bazylią. Pycha!