Makaron z pomidorami i śmietaną - przepis z penne | Przepisy.pl pixel

Makaron z sosem pomidorowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

29

heart
292 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

318 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Makaron ugotuj.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Do cebuli dodaj posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj Fix Knorr oraz śmietanę. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Makaron dodaj do sosu i gotuj dodatkowe 2 minuty. Takie włoskie danie podawaj posypane startym serem.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z sosem pomidorowymMakaron z sosem pomidorowym

Na wielki i mały głód, na poprawę humoru, na wizytę niespodziewanych gości… Wyśmienity makaron w intensywnym kremowym sosie pomidorowym to bardzo szybka potrawa, która zniewala smakiem. Poczęstowani nim goście z pewnością poproszą o dokładkę. Na drugi dzień po przygotowaniu teo dania, z powodzeniem możesz zabrać na lunch do pracy. Tajemnica tej potrawy tkwi w wybornym, aksamitnym sosie. Przygotujesz go na bazie cebuli, pomidorów z puszki, Fixu Knorr oraz śmietany, która nada mu wyjątkowego, delikatnego smaku. Do śmietanowego sosu doskonale pasuje makaron penne. Ugotuj go al dente według wskazówek na opakowaniu, dodaj do sosu i potrzymaj na ogniu jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posyp startym żółtym serem np. parmezanem. Nie żałuj go! Na koniec dodaj mu trochę koloru oraz smaku dekorując je świeżą, pachnącą bazylią. Pycha!