Kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kapusta z grzybami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 łyżki

0.33 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki i grzyby zalej 1/2 litra wody i mocz godzinę. Odcedź, wodę zachowaj a namoczone składniki pokrój w paski. Kapustę przesiekaj, przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, grzyby, śliwki i obrane, starte jabłko. Wlej wodę z moczenia grzybów i duś na malutkim ogniu godzinę.

Krok 2

Cebulę obierz, przesmaż do lekkiego zrumienienia na oleju, przełóż do kapusty. Wlej buliony rozpuszczone w 1 szkl. gorącej wody i duś wszystko następną godzinę. Dopraw pieprzem ziołowym.

Krok 3

Zdejmij z ognia i zostaw kapustę na 24 godziny a potem ponownie podgrzej u duś 30 minut. Tak zrób jeszcze 2 razy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grzybami Kapusta z grzybami

Delikatnie kwaśna, mocno grzybowa i aromatyczna kapusta z grzybami może być samodzielnym daniem, ale sprawdzi się również jako dodatek do obiadu albo smaczny farsz – do pierogów, krokietów, ciasta francuskiego. Kremowa z Twoimi ulubionymi przyprawami (oprócz proponowanych możesz dodać np. kminek, majeranek), jabłkiem i suszonymi śliwkami stanowi obowiązkowy element świątecznego menu, ale i pyszną potrawę, którą serwować można cały rok. Po przygotowaniu kapustę powinno się odstawić przynajmniej na jeden dzień, w ten sposób nabierze wyrazistości. Podgrzewanie także wzmocni jej smak. Grzyby i śliwki trzeba odpowiednio wcześniej włożyć do wody, aby moczyły się przez co najmniej godzinę. Wywaru, który powstanie w ten sposób, nie wylewaj, będzie potrzebny podczas gotowania całości. Kapustę, poza wigilijnym stołem, możesz podać np. z kaszą pęczak, gryczaną, z ciecierzycą lub soczewicą. Zamieni się wtedy w samodzielne danie, które sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja. Będzie bardzo smaczne również z kromką wiejskiego chleba. Udekoruj kapustę natką pietruszki i odrobiną startej na małych oczkach marchewki. Wykorzystaj nasz przepis i podawaj ją tak, jak lubisz!