
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
3 łyżki
0.33 szklanki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
5 sztuk
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki i grzyby zalej 1/2 litra wody i mocz godzinę. Odcedź, wodę zachowaj a namoczone składniki pokrój w paski. Kapustę przesiekaj, przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, grzyby, śliwki i obrane, starte jabłko. Wlej wodę z moczenia grzybów i duś na malutkim ogniu godzinę.
Krok 2
Cebulę obierz, przesmaż do lekkiego zrumienienia na oleju, przełóż do kapusty. Wlej buliony rozpuszczone w 1 szkl. gorącej wody i duś wszystko następną godzinę. Dopraw pieprzem ziołowym.
Krok 3
Zdejmij z ognia i zostaw kapustę na 24 godziny a potem ponownie podgrzej u duś 30 minut. Tak zrób jeszcze 2 razy.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta z grzybami
Delikatnie kwaśna, mocno grzybowa i aromatyczna kapusta z grzybami może być samodzielnym daniem, ale sprawdzi się również jako dodatek do obiadu albo smaczny farsz – do pierogów, krokietów, ciasta francuskiego. Kremowa z Twoimi ulubionymi przyprawami (oprócz proponowanych możesz dodać np. kminek, majeranek), jabłkiem i suszonymi śliwkami stanowi obowiązkowy element świątecznego menu, ale i pyszną potrawę, którą serwować można cały rok. Po przygotowaniu kapustę powinno się odstawić przynajmniej na jeden dzień, w ten sposób nabierze wyrazistości. Podgrzewanie także wzmocni jej smak. Grzyby i śliwki trzeba odpowiednio wcześniej włożyć do wody, aby moczyły się przez co najmniej godzinę. Wywaru, który powstanie w ten sposób, nie wylewaj, będzie potrzebny podczas gotowania całości. Kapustę, poza wigilijnym stołem, możesz podać np. z kaszą pęczak, gryczaną, z ciecierzycą lub soczewicą. Zamieni się wtedy w samodzielne danie, które sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja. Będzie bardzo smaczne również z kromką wiejskiego chleba. Udekoruj kapustę natką pietruszki i odrobiną startej na małych oczkach marchewki. Wykorzystaj nasz przepis i podawaj ją tak, jak lubisz!

































