Kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grzybami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 łyżki

0.33 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki i grzyby zalej 1/2 litra wody i mocz godzinę. Odcedź, wodę zachowaj a namoczone składniki pokrój w paski. Kapustę przesiekaj, przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, grzyby, śliwki i obrane, starte jabłko. Wlej wodę z moczenia grzybów i duś na malutkim ogniu godzinę.

Krok 2

Cebulę obierz, przesmaż do lekkiego zrumienienia na oleju, przełóż do kapusty. Wlej buliony rozpuszczone w 1 szkl. gorącej wody i duś wszystko następną godzinę. Dopraw pieprzem ziołowym.

Krok 3

Zdejmij z ognia i zostaw kapustę na 24 godziny a potem ponownie podgrzej u duś 30 minut. Tak zrób jeszcze 2 razy.

1

Opinie o przepisie

  • Marta Pedo

    Marta Pedo , 13.12.2020

    Tak.Polecam bardzo przepis na tą kapustę z grzybami.Przygotowałam ją i jestem zachwycona jej smakiem.Powiem szczerze że nigdy wcześniej nie dodawałam do kapusty śliwek.Jej czas przygotowania również mnie zaskoczył.Jednak po przygotowaniu po prostu pycha.Ta potrawa na stałe zagości w mojej kuchni nie tylko od Święta.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grzybami Kapusta z grzybami

Delikatnie kwaśna, mocno grzybowa i aromatyczna kapusta z grzybami może być samodzielnym daniem, ale sprawdzi się również jako dodatek do obiadu albo smaczny farsz – do pierogów, krokietów, ciasta francuskiego. Kremowa z Twoimi ulubionymi przyprawami (oprócz proponowanych możesz dodać np. kminek, majeranek), jabłkiem i suszonymi śliwkami stanowi obowiązkowy element świątecznego menu, ale i pyszną potrawę, którą serwować można cały rok. Po przygotowaniu kapustę powinno się odstawić przynajmniej na jeden dzień, w ten sposób nabierze wyrazistości. Podgrzewanie także wzmocni jej smak. Grzyby i śliwki trzeba odpowiednio wcześniej włożyć do wody, aby moczyły się przez co najmniej godzinę. Wywaru, który powstanie w ten sposób, nie wylewaj, będzie potrzebny podczas gotowania całości. Kapustę, poza wigilijnym stołem, możesz podać np. z kaszą pęczak, gryczaną, z ciecierzycą lub soczewicą. Zamieni się wtedy w samodzielne danie, które sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja. Będzie bardzo smaczne również z kromką wiejskiego chleba. Udekoruj kapustę natką pietruszki i odrobiną startej na małych oczkach marchewki. Wykorzystaj nasz przepis i podawaj ją tak, jak lubisz!