Kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grzybami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

5

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 łyżki

0.33 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki i grzyby zalej 1/2 litra wody i mocz godzinę. Odcedź, wodę zachowaj a namoczone składniki pokrój w paski. Kapustę przesiekaj, przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, grzyby, śliwki i obrane, starte jabłko. Wlej wodę z moczenia grzybów i duś na malutkim ogniu godzinę.

Krok 2

Cebulę obierz, przesmaż do lekkiego zrumienienia na oleju, przełóż do kapusty. Wlej buliony rozpuszczone w 1 szkl. gorącej wody i duś wszystko następną godzinę. Dopraw pieprzem ziołowym.

Krok 3

Zdejmij z ognia i zostaw kapustę na 24 godziny a potem ponownie podgrzej u duś 30 minut. Tak zrób jeszcze 2 razy.

1

Opinie o przepisie

  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 13.12.2020

    Tak.Polecam bardzo przepis na tą kapustę z grzybami.Przygotowałam ją i jestem zachwycona jej smakiem.Powiem szczerze że nigdy wcześniej nie dodawałam do kapusty śliwek.Jej czas przygotowania również mnie zaskoczył.Jednak po przygotowaniu po prostu pycha.Ta potrawa na stałe zagości w mojej kuchni nie tylko od Święta.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grzybami Kapusta z grzybami

Delikatnie kwaśna, mocno grzybowa i aromatyczna kapusta z grzybami może być samodzielnym daniem, ale sprawdzi się również jako dodatek do obiadu albo smaczny farsz – do pierogów, krokietów, ciasta francuskiego. Kremowa z Twoimi ulubionymi przyprawami (oprócz proponowanych możesz dodać np. kminek, majeranek), jabłkiem i suszonymi śliwkami stanowi obowiązkowy element świątecznego menu, ale i pyszną potrawę, którą serwować można cały rok. Po przygotowaniu kapustę powinno się odstawić przynajmniej na jeden dzień, w ten sposób nabierze wyrazistości. Podgrzewanie także wzmocni jej smak. Grzyby i śliwki trzeba odpowiednio wcześniej włożyć do wody, aby moczyły się przez co najmniej godzinę. Wywaru, który powstanie w ten sposób, nie wylewaj, będzie potrzebny podczas gotowania całości. Kapustę, poza wigilijnym stołem, możesz podać np. z kaszą pęczak, gryczaną, z ciecierzycą lub soczewicą. Zamieni się wtedy w samodzielne danie, które sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja. Będzie bardzo smaczne również z kromką wiejskiego chleba. Udekoruj kapustę natką pietruszki i odrobiną startej na małych oczkach marchewki. Wykorzystaj nasz przepis i podawaj ją tak, jak lubisz!