
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
null szczypt
null szczypt
0.5 kilograma
400 gramów
20 gramów
200 gramów
2 pęczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę należy moczyć przez całą noc w wodzie dla uzyskania najlepszego rezultatu.
Krok 2
Następnego dnia gotuj ją przez godzinę w tej samej wodzie wraz z boczkiem, liśćmi laurowymi, jałowcem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Krok 3
Dodaj kiszoną kapustę i gotuj przez kolejnych 20 minut.
Krok 4
Boczek wyjmij na drewnianą i pokroić w plastry. Resztę dopraw do smaku.
Krok 5
Cebulę pokrój w plastry. Na rozgrzanej patelni ze smalcem, przyrumień plastry cebuli.
Krok 6
Kapustę daj na półmisek, udekoruj plastrami boczku. Ostatnią warstwą będą przyrumienione plasterki cebuli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej