
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
null szczypt
null szczypt
0.5 kilograma
400 gramów
20 gramów
200 gramów
2 pęczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę należy moczyć przez całą noc w wodzie dla uzyskania najlepszego rezultatu.
Krok 2
Następnego dnia gotuj ją przez godzinę w tej samej wodzie wraz z boczkiem, liśćmi laurowymi, jałowcem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Krok 3
Dodaj kiszoną kapustę i gotuj przez kolejnych 20 minut.
Krok 4
Boczek wyjmij na drewnianą i pokroić w plastry. Resztę dopraw do smaku.
Krok 5
Cebulę pokrój w plastry. Na rozgrzanej patelni ze smalcem, przyrumień plastry cebuli.
Krok 6
Kapustę daj na półmisek, udekoruj plastrami boczku. Ostatnią warstwą będą przyrumienione plasterki cebuli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej