
Składniki
800 gramów
1 opakowanie
200 gramów
3 cm
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
6 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
3 sztuki
4 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podudzia z kurczaka umyj, osusz, ponacinaj poprzecznie aż do kości.

Krok 2
Obierz cebulki, czosnek, trawę cytrynową i imbir umieść w kielichu miksera, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawę Knorr. Dolej jogurt i rozdrobnij dokładnie całość.

Krok 3
W moździerzu rozetrzyj na miazgę goździki, czarny pieprz, kolendrę i kmin rzymski. Dodaj przyprawy do marynaty z jogurtu.

Krok 4
Dwie limonki pokrój w cząstki, z jednej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Natkę kolendry posiekaj, dodaj wszystko razem do marynaty z jogurtu. Umieść w niej udka, całość odstaw do lodówki do marynowania na minimum 12 godzin.

Krok 5
Grilluj przez około 40 minut w średniej temperaturze, pod przykryciem na tackach aluminiowych, odwracając mięso co jakiś czas. Grilluj aż mięso będzie w pełni dopieczone. Podawaj na gorąco z ćwiartkami limonki i ciepłym chlebem pita, delikatnie podpieczonym na grillu.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z trawą cytrynową
Kurczak z grilla – szybki w przygotowaniu, smaczny i doskonały także na zimno. Świetny nie tylko na spotkanie ze znajomymi, ale także na codzienny obiad. Przyrządź go z dodatkiem trawy cytrynowej, która doda mu ciekawego posmaku. Ten egzotyczny dodatek do dań należy wcześniej odpowiednio przygotować: do jedzenia nadają się białe części. Są jednak dość twarde i włókniste, dlatego trzeba je drobno pokroić albo rozbić. Dokładnie roztarta trawa cytrynowa doda aromatu marynacie – zawiera bowiem sporo olejków eterycznych. Oprócz niej dodaj także przyprawy korzenne, np. goździki i świeżo starty imbir, a także czosnek, kmin rzymski, kolendrę i pieprz, a następnie połącz je z jogurtem naturalnym i koncentratem pomidorowym. Żeby smak i zapach marynaty przeniknął w głąb mięsa, udka nadkrój głęboko, aż do kości. Zamarynuj je, najlepiej przez całą noc, a potem grilluj. Kurczaka z trawą cytrynową serwuj z chlebem pita albo grzankami. Koniecznie sprawdź nasz przepis na mięso z grilla w nieco orientalnej odsłonie. Smacznego.