Kurczak z trawą cytrynową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z trawą cytrynową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
263 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

200 gramów

3 cm

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

6 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

3 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podudzia z kurczaka umyj, osusz, ponacinaj poprzecznie aż do kości.

Kurczak z trawą cytrynową - Krok 1

Krok 2

Obierz cebulki, czosnek, trawę cytrynową i imbir umieść w kielichu miksera, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawę Knorr. Dolej jogurt i rozdrobnij dokładnie całość.

Kurczak z trawą cytrynową - Krok 2

Krok 3

W moździerzu rozetrzyj na miazgę goździki, czarny pieprz, kolendrę i kmin rzymski. Dodaj przyprawy do marynaty z jogurtu.

Kurczak z trawą cytrynową - Krok 3

Krok 4

Dwie limonki pokrój w cząstki, z jednej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Natkę kolendry posiekaj, dodaj wszystko razem do marynaty z jogurtu. Umieść w niej udka, całość odstaw do lodówki do marynowania na minimum 12 godzin.

Kurczak z trawą cytrynową - Krok 4

Krok 5

Grilluj przez około 40 minut w średniej temperaturze, pod przykryciem na tackach aluminiowych, odwracając mięso co jakiś czas. Grilluj aż mięso będzie w pełni dopieczone. Podawaj na gorąco z ćwiartkami limonki i ciepłym chlebem pita, delikatnie podpieczonym na grillu.

Kurczak z trawą cytrynową - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Dziunia Dziunia

    Dziunia Dziunia , 08.05.2017

    Kurczak z trawą cytrynową, a w przepisie ani słowa o trawie cytrynowej.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z trawą cytrynowąKurczak z trawą cytrynową

Kurczak z grilla – szybki w przygotowaniu, smaczny i doskonały także na zimno. Świetny nie tylko na spotkanie ze znajomymi, ale także na codzienny obiad. Przyrządź go z dodatkiem trawy cytrynowej, która doda mu ciekawego posmaku. Ten egzotyczny dodatek do dań należy wcześniej odpowiednio przygotować: do jedzenia nadają się białe części. Są jednak dość twarde i włókniste, dlatego trzeba je drobno pokroić albo rozbić. Dokładnie roztarta trawa cytrynowa doda aromatu marynacie – zawiera bowiem sporo olejków eterycznych. Oprócz niej dodaj także przyprawy korzenne, np. goździki i świeżo starty imbir, a także czosnek, kmin rzymski, kolendrę i pieprz, a następnie połącz je z jogurtem naturalnym i koncentratem pomidorowym. Żeby smak i zapach marynaty przeniknął w głąb mięsa, udka nadkrój głęboko, aż do kości. Zamarynuj je, najlepiej przez całą noc, a potem grilluj. Kurczaka z trawą cytrynową serwuj z chlebem pita albo grzankami. Koniecznie sprawdź nasz przepis na mięso z grilla w nieco orientalnej odsłonie. Smacznego.