
Składniki
800 gramów
1 opakowanie
200 gramów
3 cm
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
6 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
3 sztuki
4 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podudzia z kurczaka umyj, osusz, ponacinaj poprzecznie aż do kości.

Krok 2
Obierz cebulki, czosnek, trawę cytrynową i imbir umieść w kielichu miksera, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawę Knorr. Dolej jogurt i rozdrobnij dokładnie całość.

Krok 3
W moździerzu rozetrzyj na miazgę goździki, czarny pieprz, kolendrę i kmin rzymski. Dodaj przyprawy do marynaty z jogurtu.

Krok 4
Dwie limonki pokrój w cząstki, z jednej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Natkę kolendry posiekaj, dodaj wszystko razem do marynaty z jogurtu. Umieść w niej udka, całość odstaw do lodówki do marynowania na minimum 12 godzin.

Krok 5
Grilluj przez około 40 minut w średniej temperaturze, pod przykryciem na tackach aluminiowych, odwracając mięso co jakiś czas. Grilluj aż mięso będzie w pełni dopieczone. Podawaj na gorąco z ćwiartkami limonki i ciepłym chlebem pita, delikatnie podpieczonym na grillu.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z trawą cytrynową
Kurczak z grilla – szybki w przygotowaniu, smaczny i doskonały także na zimno. Świetny nie tylko na spotkanie ze znajomymi, ale także na codzienny obiad. Przyrządź go z dodatkiem trawy cytrynowej, która doda mu ciekawego posmaku. Ten egzotyczny dodatek do dań należy wcześniej odpowiednio przygotować: do jedzenia nadają się białe części. Są jednak dość twarde i włókniste, dlatego trzeba je drobno pokroić albo rozbić. Dokładnie roztarta trawa cytrynowa doda aromatu marynacie – zawiera bowiem sporo olejków eterycznych. Oprócz niej dodaj także przyprawy korzenne, np. goździki i świeżo starty imbir, a także czosnek, kmin rzymski, kolendrę i pieprz, a następnie połącz je z jogurtem naturalnym i koncentratem pomidorowym. Żeby smak i zapach marynaty przeniknął w głąb mięsa, udka nadkrój głęboko, aż do kości. Zamarynuj je, najlepiej przez całą noc, a potem grilluj. Kurczaka z trawą cytrynową serwuj z chlebem pita albo grzankami. Koniecznie sprawdź nasz przepis na mięso z grilla w nieco orientalnej odsłonie. Smacznego.