Pierogi z kapustą i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z kapustą i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

542 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

329 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

350 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno pokrój kapustę. Ugotuj i dobrze odciśnij. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na tłuszczu. Dodaj kapustę do cebuli i smaż razem. Wszystko razem wymieszaj i dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Pierogi z kapustą i serem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ciasto pierogowe według własnego przepisu, nakładaj farsz i lep pierożki. Ugotowane polej roztopionym masłem.

Pierogi z kapustą i serem - Krok 2

Krok 3

Zmiel ser i dodaj do kapusty.

Pierogi z kapustą i serem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Przepis na: Ciasto na pierogi bez jajka

1

Opinie o przepisie

  • MarekN

    MarekN , 07.12.2020

    TAK. Kapusta i ser. Ciekawe połączenie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kapustą i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kapustą i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kapustą i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kapustą i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kapustą i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kapustą i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kapustą i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z kapustą i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kapustą i seremPierogi z kapustą i serem

Święta Bożego Narodzenia to również czas przygotowywania wspaniałych potraw. Daniem, którego z całą pewnością nie może zabraknąć na twoim stole podczas Wigilii są pierogi. Od ciebie zależy, jakie pierogi podasz rodzinie, bo wybór jest naprawdę duży. Zwyczajowo podczas Wigilii serwuje się wyłącznie potrawy bezmięsne. Stąd też tego dnia królują ryby, grzyby oraz dania mączne. Pierogi należą do potraw, które wymagają nieco pracy przy lepieniu, ale jest to wysiłek, który warto podjąć. Nagrodą są uśmiechy najedzonych do syta członków rodziny. Pierogi z kapustą i serem zrobisz sama. Ciasto przygotuj według stosowanego przez siebie zwykle przepisu. Aby było elastyczne i łatwo poddawało się podczas lepienia, zastosuj pewien trik – przez zagnieceniem ciasta sparz mąkę gorącą wodą. Ugotowane pierogi możesz polać na przykład z roztopionym tłuszczem np. oliwą. Smakują doskonale także opieczone na złoto na patelni. Również na drugi dzień.